avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. In cazul unei donatii intre mama si fiu, a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. In cazul unei donatii intre mama si fiu, a unui teren ...

Buna ziua.
In cazul unei donatii intre mama si fiu, a unui teren extravilan, este obligatorie a se trece valoarea din grila a acestuia, sau se poate realiza donatia cu o suma modica hotarata intre parti?! ... avand in vedere realitatea faptului ca mama nu incaseaza nici-un ban la aceasta tranzactie! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 05:12, 15 Februarie 2024
Adica donatie cu suma modica hotarata intre parti? In principiu, ar reprezenta o vanzare, dar pretul derizoriu ( asa inteleg ca doriti sa actionati) ar face ca actul respectiv sa nu fie valabil ca vanzare ci ca donatie simulata.
donatia e gratuita, daca va doneaza, va da gratis. Cum notarii nu lucreaza gratis, va taxeaza la valoarea terenului, desigur. La fel se plateste si impozitul.
Este o donatie normala mama-fiu,, iar in actul de donatie am inteles ca, desi nu e vanzare, se trece obligatoriu valoarea imobilului, .. desi cum am mai spus, nu e vanzare., deci nu exista in discutie evaziunea fiscala catre stat. De ce ar percepe notarul o suma calculata dintr-o grila, cand de fapt este donatie cu titlu gratuit mama-fiu?! Care este aportul in plus
sau in minus al notarului, pentru a incasa un onorariu in functie de valoarea unui imobil transmis in realitate cu titlu gratuit? Multumesc frumos de rapiditatea raspunsului!

abuzinserviciu99 a scris:

Adica donatie cu suma modica hotarata intre parti? In principiu, ar reprezenta o vanzare, dar pretul derizoriu ( asa inteleg ca doriti sa actionati) ar face ca actul respectiv sa nu fie valabil ca vanzare ci ca donatie simulata.

....mai simplu.... ca sa nu ma intelegeti gresit...mama si fiul nu hotarasc o suma modica...m-am referit strict la faptul ca obligatoriu se trece in actul de donatie valoarea imobilului...iar aceasta sa fie declarata la latitudinea partilor (daca chiar trebuie trecuta oficial) ... si nu la latitudinea notarului dintr-o grila, pentru a percepe ub comision urias. Exista in cazul donatiei, obligativitatea de a se trece valoarea imobilului din grila, sau se poate trece orice suma?! Multumesc...acum sper ca ati inteles ideea. Stima!
...exact la asta m-am referit: notarul te taxeaza la valoarea imobilului, dar care valoare?!... stabilita de el prin grila, sau stabilita de mama in actul de donatie?! Donatia e cu titlu gratuit si nu e se pare! Ce nu ia statul, ia notarul ... deci nu e gratuit. Mama poate trece ca valoarea terenului este 10 lei si nu 200000 de lei (cat zice notarul)?! ... doar e cu titlu gratuit, nu?! Multumesc!

gi-jane2 a scris:

donatia e gratuita, daca va doneaza, va da gratis. Cum notarii nu lucreaza gratis, va taxeaza la valoarea terenului, desigur. La fel se plateste si impozitul.

Alte discuții în legătură

De ce camera notarilor cere bani pentru grila notariala daca grilele notariale sunt publicate pe site-ul unnpr? RicaRamurica RicaRamurica De ce camera notarilor cere bani pentru grila notariala daca grilele notariale sunt publicate pe site-ul UNNPR? (vezi toată discuția)
Costuri vanzare apartament in familie user1002 user1002 Buna ziua, Ma intereseaza urmatorul scenariu. Parintii mei vor sa treaca apartamentul lor pe numele meu printr-un act de vanzare cumparare. Am dori sa ... (vezi toată discuția)
Transfer de proprietate, posibilitati de anulare contract Dragosbalta Dragosbalta O ruda vrea sa-mi lase mostenire un apartament. Stiu ca vanzarea este inatacabila in instant. Pot sa fac actul pe o suma mult mai mica decat valoarea reala, ... (vezi toată discuția)