avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cnp greșit de la naștere! ( 58 ani..)
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cnp greșit de la naștere! ( 58 ani..)

Bună ziua.
Am o problema și v-as fii recunoscătoare dacă m-ati îndruma.
Mama mea a făcut 58 ani în ianuarie 2024..a trebuit sa schimbe buletinul și ca să trec repede la poveste..i s-a spus ca cnp ei este greșit și ca s-a descoperit ca nu este născută pe 25 ianuarie ci pe 20 ianuarie,gresindu-se în cartea aceea din momentul în care declari copilul, etc..
Concluzia e ca au spus asa- va trebui sa umble mult..f mult..sa schimbe toate actele, toate! Căsătorie, naștere, c i ,contracte casa,carduri sănătate bancare,contract munca deci tot..efectiv a făcut tensiune este terminata la vestea asta..cineva trebuie sa răspundă pt toată problema asta..ce sa facă? De unde sa înceapă?
Cel mai recent răspuns: pia_ionita , utilizator 07:45, 20 Februarie 2024
12 din 12 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. mergeți la locul nașterii și solicitați un certificat de naștere cu datele corecte (zi de naștere, CNP).
2. mergeți la locul căsătoriei și solicitați rectificarea (corectarea) actului de căsătorie și eliberarea unui nou certificat de căsătorie corect.

Dacă sunt localități diferite, pentru a evita depasările puteți solicita aceste documente prin Serviciul Stare Civilă de la locul de domiciliu.

3. cu cele 2 certificate corecte mergeți la evidența populației și solicitați un nou act de identitate corect , precum și o adeverință privind istoricul de CNP. Cu această adeverință veți putea face dovada oricând, în fața oricărei instituții, că mama a purtat un alt CNP, conform cu cele din documentele emise anterior (contract casă, diplome, carte de muncă). Cardurile bancare nu au CNP, dar trebuie actualizate datele la bancă, dacă e cazul.

Nu e complicat, dar va dura ceva, așa că începeți formalitățile cât mai repede. Succes !
Mulțumesc din suflet, o sa transmit exact pașii care mi-ati transmis dvs...Mulțumesc mult!!
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din practica declaratiilor de salarizare trebuie sa aveti mare atentie dupa ce are documentele corecte cand va veni vremea pensionarii deoarece angajatorii la care a lucrat in cazul cand a lucrat cu contract au transmis datele cu CNP initial.Iar dupa corectarea documentelor cu cel corect
Ultima modificare: Vineri, 16 Februarie 2024
Adrianan58, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Hai să lămurim o confuzie! Acum 58 de ani nu se atribuia CNP. Sistemul de înregistrare CNP a fost introdus obligatoriu abia din anul 1978.
Din ce scrieți, „am ghicit” că atunci când i-a fost atribuit CNP-ul (probabil prin anii 90) cineva a confundat data nașterii cu data eliberării certificatului de naștere.
Am înțeles, nu eram născută pe vremea aceea.Multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Cnp eronat in buletin ? mm83 mm83 Buna ziua, am o mare nelamurire privind CNP din buletin. Este posibil ca o persoana legitimata cu buletin de identitate emis in 1983, revizuit in 1994, sa ... (vezi toată discuția)
Acte gresite elenasarpe elenasarpe buna ziua ! as avea si eu cateva intrebari legate de actele de identitate gresite! 1) - pe certificatul de nastere este trecut un cnp gresit care nu are ... (vezi toată discuția)
Cnp paul 1 paul 1 CNP-ul este relativ recent, introdus, pe ascuns, pe vremea lui Ceaușescu. De ce nu se mai emit, astazi, documente de identitate fără CNP? Suntem ființe ... (vezi toată discuția)