avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Am contractat un credit bancar pe o perioada de 5 ani ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Am contractat un credit bancar pe o perioada de 5 ani cu dobanda ...

Am contractat un credit bancar pe o perioada de 5 ani cu dobanda fixa si rate egale anuale, insa am observat, din graficul de rambursare si din structura ratei lunare de plata, ca cel putin in primii ani de rambursare cuantumul valoric al dobanzii in total rata lunara este foarte mare in raport cu rata creditului efectiv de plata lunar, astfel ca abia pe la jumatatea perioadei de rambursare ratele dobanzii si a creditului sunt oarecum echilibrate, iar pe fianalul perioadei cuantumul dobanzii in total rata este aproape zero?!!. Ori in aceasta situatie observ ca in prima treime a perioadei de rambursare banca in primul rand isi asigura partea ei din contract, respectiv plata dobanzii aferente creditului in cauza si abia dupa aceea se trece si la rambursarea creditului in sine contractat de mine?!!. Astfel intreb acum aici si cu toata increderea comunitatea specialistilor in acest domeniu, daca o astfel de practica a banci este cea legala si corecta si daca nu, atunci care ar fi fost practica corecta si legala in opinia dv de specialitate si ce as putea face eu acum ca sa pot indrepta aceasta situatie incorecta si abuziva, in opinia mea personala. Cu consideratie, va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:28, 16 Februarie 2024
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Creditul il returnați fix asa cum v-ati inteles, nu e nimic ilegal. E legal sa va perceapă dobanda și pt cei viteji care vor sa plateasca anticipat, se asigura ca își iau dobanda sau cea mai mare parte din ea.
Nu cred ca veti îndrepta asta nicaieri.
Ultima modificare: Joi, 15 Februarie 2024
gi-jane2, moderator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e nimic incorect sau ilegal , dobanda nu e liniara , se percepe la sold in fiecare luna . Cum , in perioada imediat urmatoare luarii creditului , soldul e mare , implicit si dobanda e mare . Pe masura achitarii , soldul principalului scade , scade si dobanda aferenta , ramanand o suma mai mare care sa fie scazuta din principal .
Nu spun ca nu este normal sa,mi perceapă dobânda unde ati văzut si înțeles dv asa ceva doamne ferește?!?, dar nici sa plătesc la început mai întâi dobânda aferenta si abia apoi sa înceapă sa,mi plătesc și eu din valoarea creditului asta nu pot sa înțeleg eu, dar din păcate vad ca nimeni pana acum nu a înțeles sau nu vrea sa inteleaga despre ce este vb de fapt?!?. La finalul graficului am o suma calculata totala de dobânda de plata, spre ex 24000 lei, de ce ea nu poate fi.imparita egal pe fiecare luna de rambursare a creditului fără sa schimbe valoarea ratei totale lunare?!?. Pai cum adică dv vi se pare normal ca eu sa plătesc cel puțin un an de zile numai dobânda și după aia sa încep sa plătesc și la banii luați efectiv de mine?!?. Eu nu pot înțelege asa ceva și o sa ma adresez în acest sens în primul rand PC și sunt curios ce răspuns îmi va da în raport cu cel al dv de aicea?!?

gi-jane2 a scris:

Creditul il returnați fix asa cum v-ati inteles, nu e nimic ilegal. E legal sa va perceapă dobanda și pt cei viteji care vor sa plateasca anticipat, se asigura ca își iau dobanda sau cea mai mare parte din ea.
Nu cred ca veti îndrepta asta nicaieri.

Ultima modificare: Joi, 15 Februarie 2024
FRANCU_CONSTANTIN, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu mai fiti asa revoltat, nu stiati cat veti plati pana la final sau cum ?Daca aveti rate fixe, e usor sa calculati sa vedeti ca ati luat 10 mii is dati inapoi aproapoe 20
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


FRANCU_CONSTANTIN a scris:

o sa ma adresez în acest sens în primul rand PC și sunt curios ce răspuns îmi va da în raport cu cel al dv de aicea?!?

O sa primiti acelasi raspuns pe care vi l-a dat gi-jane2.

Alte discuții în legătură

Valoarea dobanzii din rata lunara a creditului ipotecar mihailll mihailll In dec 2008 am contractat un credit ipotecar cu dobanda fixa primul an apoi variabila 6m+2,1% marja bancii. Uitandu-ma de curand pe graficul de rambursare am ... (vezi toată discuția)
Dobanda datorata bancii in cazul platii anticipate ioanamihaela ioanamihaela Am platit anticipat un credit luat in iunie 2006 la una din bancile mari care detine un record de clienti nemultumiti. Am constatat ca dobanda incasata pana ... (vezi toată discuția)
Modificare unilaterela grafic rambursare banca stelian1970 stelian1970 Detin in derulare un credit cu o banca inceput in 2008. La mom respectiv am avut o anexa cu grafic de rambursare. In cuprinsul contractului de credit se face ... (vezi toată discuția)