avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat. Sunt fost ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat. Sunt fost angajat ...

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat.

Sunt fost angajat la o agentie de marketing. Am fost angajat timp de 1 an cu contract de munca pe perioada determinata. De la inceput cand m-am angajat, fostul angajator mi-a "promis" ca dupa 1 an se poate trece pe perioada nedeterminata. Aceasta promisiune angajatorul a facut-o si cu ceilalti colegi ai mei din echipa. Am fost cu totii angajati cu contract de munca pe perioada determinata.

Eu in decursul anului cat timp am fost angajat mi-am facut datoria la munca, indeplinind toate sarciniile fara nici-o problema si la timp, acest lucru putand fi dovedit usor. Din nefericire, am fost in subordine a unui manager care de la un timp, mai mult sau mai putin, a inceput sa abuzeze de mine si colegi sa muncim "cat mai repede" ca sa putem livra mai multe rezultate clientului. Evident, aceasta a creat mult stres noua care munceam.
Eu la un momentdat am avut curajul sa-i spun frumos managerului de ce nu pot termina mai repede anumite sarcini cand vrea el si ca as aprecia daca mi-ar oferii ceva ajutor in schimb ca sa pot sa termina mai repede cum doreste el. Nu a vrut sa imi ofere nici un ajutor dar a continuat cu presiunile. Ulterior am avut o discutie cu el pe tema asta si i-am spus frumos ca "daca considera ca eu fac sub performanta la locul de munca deccat alti colegi, atunci sa discute cu HR sa dovedeasca asta altfel il denunt pentru hartuire". Atunci i-am inchis gura si s-a calmat.

De la acea discutie care am avut-o atunci cu el, managerul a prins o ura fata de mine si m-a tinut minte. Cand contractul meu de munca urma sa inceteze de drept dupa 1 an, cu aprox. 2 saptamani inainte de incheiere am vorbit cu angajatorul despre prelungirea contractului. O doamna de la HR atunci mi-a spus ca va pune o sedinta cu mine, ea si managerul pentru a ma evalua si pe baza feedback-ului care il va oferii managerul, contractul meu va fi sau nu reinoit.

In ziua cand am participat la acea sedinta, nu mare mi-a fost surpriza sa descopar cum toate vorbele managerului aduse mie erau mincinoase si departe de adevar. Prin spusele lui, afirma cum eu "l-am sfidat de multe ori, deci am o problema de atitudine" si cea mai dura: "nu am adus la bun sfarsit nici-un obiectiv pe parcursul anului". HR care era acolo cred ca era pe post de mobilier, pentru ca nu s-a implicat deloc in a media discutia si nici macar nu mi-a dat drept la replica sa ma apar. In sedinta aia am cerut managerului sa arate dovezi cu tot ce spune, si nu a facut-o. Iar HR care a fost martor nici ea nu i-a cerut sa dovedeasca. Managerul s-a victimizat si nu mi-a recunoscut meritele profesionale. La final, managerul imi spune ca "daca vreau sa continui sa mai lucrez, trebuie initial sa accept prelungirea contractului cu 2 luni si sa fac absolut TOT ce si cum imi dicteaza el, si apoi mai vedem."

Nu am dat curs acestei propuneri pentru ca suna clar a santaj si nu aveam garantia daca se tine de cuvant. Asa ca am refuzat oferta si am cerut la HR sa investigheze situatia mai bine. Nu a facut-o!
In schimb, HR a luat pe bune tot ce a spus managerul in acea sedinta despre mine si faptul pentru ca am refuzat propunerea lor, mi-a inmanat sa semnez documentul de incetare a raporturilor de munca prin acordul partilor. Fireste ca nu am semnat, din cauza ca eu n-am fost de'acord sa renunt definitiv la locul de munca, preferand in schimb sa las contractul sa inceteze de drept la data de expirare.

Si cam asta o fost tot. Ceilalti colegi ai mei li s-au prelungit contractul iar mie nu. In ultima zi de munca, am aflat ca managerul a adus alti doi oameni in echipa sa ma inlocuiasca. Iar angajatorul nu mi-a pus la dispozitie alte posturi vacante.

Va rog sa imi spuneti daca d.p.d.v. legal pot sa fac ceva in situatia data, pentru ca sunt sigur ca nu am avut parte de sanse egale si tratament corect. Angajatorul probabil ca mizează pe faptul ca din cauza ca am avut contract pe perioada determinata si poate renunta usor la mine, este scutit de orice urma de responsabilitate sa respecte drepturile angajatilor. Oare chiar asa este? Va rog sa imi spuneti.

Oh, si inca un amanunt important: persoana care mi-a fost manager pe proiect NU face parte din companie la acelasi angajator unde am lucrat. Este un PFA care colabora cu clientul si angajatorul meu. Cu toate acestea, angajatorul a fost transparent cu el si ia pus la dispozitie informatii din contractul de munca care il aveam (a dezvaluit ca e perioada determinata ). Consider ca nu ar fi avut voie sa faca acest lucru si a dat nastere la abuzul de care am scris cateva paragrafe mai sus.
Cel mai recent răspuns: ZidanGhepard , utilizator 19:30, 17 Februarie 2024
"Angajatorul probabil ca mizează pe faptul ca din cauza ca am avut contract pe perioada determinata si poate renunta usor la mine, este scutit de orice urma de responsabilitate sa respecte drepturile angajatilor. Oare chiar asa este? Va rog sa imi spuneti."

Exact asa este. Angajatorul nu este obligat sa prelungească contractul.
A fost pe perioada determinata, a expirat, la revedere.
Oricum, decât sa munciți în stres, sunt de părere ca e mult mai bine asa pt dvs, asa ca găsiți altceva.

Asa e, nu este obligat sa prelungeasca contractul. Si nici nu imi doresc asta. Vreau ca eventual sa obtin totusi daune morale daca tot am trecut prin aceasta situatie neplacuta si sper eu ca in viitor, se va corecta sa mai procedeze astfel si cu alt angajat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu o sa obtineti.
Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.


Multumesc de informatie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Februarie 2024
ZidanGhepard, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutati-ma va rog cu un sfat!!!! dumidss dumidss Buna ziua, incepand cu 01.10.2018lucrez in cadrul Vodafone cu contract perioada proba 90zile.Pentru angajare am sustinut interviul cu in manager care dupa 3 ... (vezi toată discuția)
Angajare contract nedeterminat si incetare cu prelungire pe contr. determinat de 2 luni claudiughebauer1975 claudiughebauer1975 Buna ziua, Am o problema de munca la o companie, dupa ce am fost angajat pe contract nedeterminat cu 3 luni de proba in ultimile 3 zile sefa de la HR si ... (vezi toată discuția)
Reluarea activitate după ccc Claude202o Claude202o Bună ziua , Sunt angajata a unei firme , cu contract pe perioada nedeterminata din anul 2014. Din dorința de a face și alt tip de activitate în cadrul ... (vezi toată discuția)