am si eu o nelamurire, daca ma puteti ajuta va rog
o societate a obtinut suspendarea activitatii incepand cu 01.05.2009, ulterior si regimul derogatoriu de la finante , pe 3 ani
intrebarea este , pe aceasta societate exista o constructie care se amortizeaza in continuare in acesti ani??? adica fac amortizare sau nu mai departe?
apoi, acuma la 31.12.2009 i s-a solicitat de la primarie o reevaluare in vederea stabilirii cotei de impozit pe cladire , deoarece au trecut 3 ani de cand este achizitioant pe societate imobilul
acuma eu inregistrez reevaluarea in contabilitate?! si daca da, si daca mai trebuie sa si amortizez, valoarea de evaluare acuma este mai mare decat valoarea de inventar , ceea ce inseamna ca amortizarea aferenta reevaluarii este o cheltuiala nedeductibila nu?
oricum nu stiu daca sa amortizez in continuare si daca da, este o cheltuiala deductibila??? si daca pot inregistra reevaluarea in conta?
nu mai inteleg ce va iesi la 101?! va avea de plata impozit!? o firma suspendata ?! daca are apoi aceste cheltuieli nedeductibile?!
va rog care ma poate ajuta sa inteleg cu suspendarea asta
multumesc
Ca sa NU inregistrati amortizare aveti nevoie de aprobare de la Fisc. Amortizarea este o cheltuiala deductibila (aici nu fac distinctie intre amortizarea fiscala si cea contabila).
Reevaluarea sunteti OBLIGATA sa o inregistrati in contabilitate. De altfel, cei de la Taxe locale va vor solicita si copia notei contabile pentru operatia de reevaluare.
Ati obtinut aprobare pentru regim declarativ derogatoriu. In hartia prin care vi s-a comunicat acest lucru trebuie sa fie mentionate si conditiile in care acest regim se intrerupe sau se suspenda. Pe scurt, cat timp nu obtineti venituri nu trebuie sa va faceti probleme cu valabilitatea suspendarii.
Legat de plata impozitului :
- pentru anul 2009 - nu platiti impozitul minim (doar din acest motiv ati intrerupt activitatea fix la 01.05 - nu ?). Evident ca nu platiti niciun alt fel de impozit , considerand ca nu aveti venituri.
- pentru anul 2010 - sunt cam multe necunoscute. Toate societatile vor face plati anticipate in contul impozitului pe profit. LEGEA SCUTESTE societatile inactive (declarate ca atare la ONRG) DOAR DE LA PLATA IMPOZITULUI MINIM.
Daca impozitul minim nu se desfiinteaza, atunci apar doua situatii:
1 - impozitul calculat ca datorat anticipat este mai mic decat impozitul minim, caz in care se dataoreaza impozitul minim ( iar societatile inactive nu datoreaza)
2 - impozitul datorat ca anticipat rezulta din calcul ca fiind mai mare decat cel minim, situatie in care - prin logica prevederilor legale in vigoare - se plateste de catre toate societatile (inclusiv de cele suspendate, care sunt scutite doar de la plata impozitului minim).
Daca impozitul minim se desfiinteaza suntem , sub aspectul finalitatii, in situatia pct. 2 de mai sus.