avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Cum pot sa-mi recuperez banii pe chirie spatiu?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Cum pot sa-mi recuperez banii pe chirie spatiu?

Buna ziua! Problema mea este următoarea : am închiriat un spatiu pt a deschide un fast-food in sectorul contractul de închiriere a fost încheiat în data de 6 febroarie acest an, in contract se specifica da , din data de 6-29 febroarie este perioada de gratie pt amenajare menționez am platit suma de 15000 lei ( chiria pt martie și garanție). Ideea este in felul următor am deschis la repede , pe 19 febroarie in acest timp am fost la primărie cu contractul de închiriere și bineînțeles că nu au vrut să îmi ia dosarul în considerare pt autorizație din N motive, auzind și se la ceilalți care au locațiile acolo că nimeni nu are autorizație de la primărie.
Văzând, auzind aceste aspecte vreau să renunț la acest spatiu la o două săptămâni de la închiriere deoarece asi fi funcționat un ilegalitate si nu îmi dă mâna să plătesc amenzi sau sa dau spagi. Am luat legătura cu respectivul care are aceste spații și cu care am încheiat contractul spunandu-mi că nimeni nu are autorizație de la primărie și că nu vin controale acolo.iam spus că eu nu fac așa ceva i-am cerut banii pe care i-am dat spundum-mi că nu poate să îmi de-a bani de pe lună Martie de chirie deoarece este plătită și îmi sa decât garanția ( dar eu deja am eliberat acel spatiu) .
Întrebarea mea este: arata timp cât am platit pe luna martie are voie sa bage pe alt cineva in aceasta luna acola să închirieze la alt cineva atata timp cât eu am platit pe aceasta luna și nu mi se d banii înapoi? Și ce asi putea face sa îmi recuperez banii?
Mulțumesc.
Ultima modificare: Joi, 29 Februarie 2024
george-neagu, moderator
Cred ca ar fi bine sa mai recititi contractul si eventual sa solicitati sfatul unui avocat. Daca va simtiti neindreptatita il puteti chema in justitie. Succes!
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Obținerea autorizațiilor de funcționare cade exclusiv în sarcina chiriașului. Este și logic deoarece nu o să alerge proprietarul și nici nu are nici un drept pentru firma dumneavoastră.
În rest celelalte prevederi contractuale rămân în vigoare. Părerea mea e să vă mulțumiți ca va returnează garanția. Pt martie e normal să vă oprească chiria indiferent că ați funcționat sau nu.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu sunt de acord cu această opinie. Da, locatorul nu poate fi obligat să facă el demersurile necesare obținerii autorizațiilor necesare activității chiriașului. Dar dacă în contract scrie că închirierea se face în scopul desfășurării unei activități comerciale, dar apoi se dovedește că acea activitate este imposibilă pentru că din motive care țin de spațiul închiriat nu se pot obține autorizațiile necesare, atunci chiriașul poate cere în instanță anularea contractului de închiriere din cauza viciului de consimțământ numit eroare (adică la încheierea contractului, chiriașul a avut o falsă reprezentare asupra obiectului contractului, care se dovedește a fi altceva decât ce a crezut el că obține). Dacă chiriașul poate dovedi instanței că locatorul i-a ascuns cu bună știință motivele pentru care activitatea lui comercială nu poate fi autorizată în spațiul închiriat, ne aflăm în prezența altui viciu de consimțământ care are același efect al nulității contractului, numit dol (adică inducerea în eroare cu bună știință a chiriașului pentru a încheia acest contract). În ambele ipoteze efectul constatării nulității contractului e restituirea și a chiriei și a garanției.

marianliviuh a scris:

Obținerea autorizațiilor de funcționare cade exclusiv în sarcina chiriașului. Este și logic deoarece nu o să alerge proprietarul și nici nu are nici un drept pentru firma dumneavoastră.
În rest celelalte prevederi contractuale rămân în vigoare. Părerea mea e să vă mulțumiți ca va returnează garanția. Pt martie e normal să vă oprească chiria indiferent că ați funcționat sau nu.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Spatiile închiriate sunt cu destinația comerciale, poate se obțin autorizatii pt unele activități, pt altele, nu.
Pe februarie ati avut perioada de gratie și nu ati platit, vreti practic toți banii înapoi. Mai departe, va judecati ca nu aveti alternativa și rămâne ca instanta sa decidă dacă vi se cuvine toate suma înapoi pt ca nu ati obținut autorizații.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am o nelamurire. Garantia pentru ce vi sa cerut? Nu pentru buna derulare a contractului? Eu personal as retine aceasta garantie pentru denuntarea unilaterala a contractului. De obicei se prevede ca renuntarea la contract sa se faca cu cel putin 30 de zile inainte. ( de vazut ce scrie in contract) Faptul ca dumneavoastra nu puteti optine autorizatie de functionare nu e treaba proprietarului spatiului. Dumneavoastra, inainte de a inchiria trebuia sa va informati despre acest lucru .... Proprietarul nu trebuie sa aiba cunostinta despre cerintele de autorizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trebuie autorizatie? liviu f liviu f O societate comerciala, proprietara a unui spatiu comercial, are nevoie de autorizatie de functionare de la primarie pentru a putea da in chirie,unei alte ... (vezi toată discuția)
Fals in acte??? selena1720 selena1720 Buna seara, Problema mea este urmatoarea... In decembrie 2013 am inchiriat un spatiu pentru a putea deschidea o cafenea bar/club.. Cand am dorit sa inaintez ... (vezi toată discuția)
Autorizatie functionare pentru spatii comerciale inchiriate altor societati ecologing ecologing Azi am avut o inspectie in vederea prelungirii autorizatiei de functionare pentru un spatiu pe care il detinem in propritate. Mentionam ca am inceput ... (vezi toată discuția)