avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Lege Pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Lege Pensie

Am si eu o intrebare, care lege este operabila la acest in vederea recalcularii grupelor de pensie, caci nu mai pricep nimic cu atatea modificari legislative, si anume - Ordonanta 100/2008, ordonanta 114/2009, Legea 2007/2007, Legea 218/2008 sau altele. Eu trebuia sa intru in recalculare in conformitate cu OG 100, in luna Iunie 2009, nu s-a miscat nimic, am facut sesizare catre Casa de Pensii in Decembrie, nu mi s-a dat nici un raspuns pana acum, mi se refuza accesul la o audienta la Conducerea Casei de Pensii, etc. Eu am lucrat in domeniul Radioactiv 15 ani ( direct productiv GR 1 speciala ) , Ceausescu m-a obligat prin Lege sa nu mai desfasor activitate dupa cei 15 ani, datorita periculozitatii si mediului in care se desfasura activitatea, iar acum astept dupa noi guvernanti sa imi acorde drepturile pe care le merit. Pai eu mai traiesc pana se lamuresc ei cand sa ma respecte ? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: nelush2103 , utilizator 23:35, 2 Februarie 2010
Am mai discutat cu dvs. in vara problema legislatiei care vi se aplica. Teoretic, ar fi trebuit sa luati punctajul suplimentar pentru activitatea desfasurata in grupe de munca in iunie 2009.

Practic, ma gandesc ca ar putea fi o singura problema: stagiul complet de cotizare in functie de care vi s-a calculat punctajul mediu anual cand ati iesit la pensie. Potrivit art. II, lit. a) din OUG nr. 100/2008, astfel cum a fost modificat prin OUG nr. 209/2008, nu primesc punctajul suplimentar pentru activitatea desfasurata in grupe de munca persoanele ale caror pensii s-au calculat in functie de stagiul prevazut in acte normative cu caracter special.

Drepturile de pensie ar fi trebuit sa va fie recalculate in 2005 in functie de un stagiu complet de cotizare de 30 de ani. Daca acest stagiu este in decizia dvs. de pensie, insistati sa va inscrieti in audienta.

Daca drepturile dvs. de pensie sunt calculate in functie de un alt stagiu decat cel de 30 de ani, art. II, lit. a) din OUG nr. 100/2008 pe care il postez mai jos, va excepteaza de la acordarea punctajului suplimentar.

"Art. II.
Beneficiaza de un numar suplimentar de 0,50 puncte pentru fiecare an de spor, respectiv 0,04166 puncte pentru fiecare luna de spor, acordat pentru vechimea realizata în activitatea desfasurata în grupa I de munca, precum şi de 0,25 puncte pentru fiecare an de spor, respectiv 0,02083 puncte pentru fiecare luna de spor, acordat pentru vechimea realizata în activitatea desfasurata în grupa II de munca, urmatoarele categorii de persoane:
a) ale caror drepturi de pensie au fost recalculate conform dispozitiilor O.U.G. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, aprobata cu completari prin Legea 78/2005, cu completarile ulterioare, cu exceptia acelora în cazul carora pentru determinarea punctajului mediu anual s-a utilizat vechimea în munca necesara deschiderii dreptului la pensie prevazuta de acte normative cu caracter special.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Buna seara si va multumesc din nou. Aveti dreptate, stagiul meu de cotizare este stagiul complet. Am iesit in 01.05.2000 la pensie in baza legii 3/1977. Lucrand in domeniul Radioactiv s-a aplicat si prevederile HG 407/1990, deci conform art 14 din Legea 3/1977, in cazul nostru al celor din domeniul radioactiv, in loc de cei 20 de ani gr 1 s-a aplicat 15 ani gr 1. Si tocmai de aceea doream sa stiu daca pot solicita in instanta modificarea deciziei de pensionare, folosindu-ma si de prevederile Decizia 40 2008 a ICCJ, in considerentul ca nu am solicitat eu iesirea anticipata la pensie, pentru a fi penalizat ci asa au fost prevederile legale, ( HG 407/1990 ). In ce priveste relatia cu Ca sa de Pensii, ce pot sa spun este DEZASTRU. Deja am o actiune in instanta contra acestei institutii deoarece mi s-a oprit in mod nelegal cateva luni pensie de intretinere, si deja la 2 infatisari nu s-a prezentat nici un jurist. Cat priveste sesizari, audiente, aplicabilitate Ord. 27/2002, art. 51 din Constitutie, la fel APA de PLOAIE. Ieri am fost plimbat de la un ghiseu la altul deoarece nimeni nu putea sa ma lamureasca de ce nu am primit nici un raspuns la o sesizare depusa anul trecut in decembrie, in legatura cu recalcularea punctului de Pensie ( din Iunie ). Dupa ceva `` scandal `` am reusit sa obtin o audienta la unul din directori. Culmea prostiei, in aceeasi incapere in care esti la cheremul secretarei care `` DECIDE `` DACA ESTI COMPATIBIL `` sau nu sa mergi in audienta, erau si 3 juristi care dadeau lamuriri pensionarilor. INCREDIBIL. Va multumesc din nou, insa chiar nu stiu ce sa mai fac, trebuie sa caut un avocat in domeniu, caci uraniul pe care l-am produs deja isi face efectul. Va multumesc, ca de obicei sunteti rapida cu sfaturile bune pe care le dati. Vechimea totala este de 31 ani 3 luni 12 zile, din care 15 ani 29 zile gr 1, 5 ani 2 luni 10 zile gr 2, 2 ani 3 luni 3 zile gr 3.
Ultima modificare: Marți, 2 Februarie 2010
nelush2103, utilizator
Interventie moderator

Va rog sa va editati mesajul in sensul stergerii denumirii casei de pensii, incalca pct. 2.11 din Regulamentul de postare.
Multumesc!

Gabriela Pintea
Ultima modificare: Marți, 2 Februarie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
OK, AM REZOLVAT. SCUZE.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizia nr. 40 din 22.09.2008 a inaltei curti de casatie si justitie nelush2103 nelush2103 As dori sa aflu daca decizia nr. 40 din 22.09.2008 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, mai este de actualitate si are aplicabilitate juridica.... Si care ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie gr 1 si 2 nelush2103 nelush2103 Am lucrat in perioada 01.04.1985-01.05.2000 in cadrul Companiei Nationale a Uraniului, sucursala Feldioara Brasov, in domeniul radioactiv, cu activitate de ... (vezi toată discuția)
Punctajul suplimentar pentru activitatea lucrata in grupa i de munca iulia pastrama iulia pastrama Am iesit la pensie in februarie 2009 ,cu o vechime in munca de 23 ani grupa 1. Cand intra in plata pensia recalculata dupa noua lege,pentru grupa de munca ? ... (vezi toată discuția)