avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Blocare ieșire la stradă
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Blocare ieșire la stradă

Bună ziua! Am întâmpinat recent o problema încercând sa fac dezlipirea unui teren. Acest teren a mai fost dezlipit încă o data acum ceva timp. Am primit autorizație pentru tot și utilități și etc. Acum în momentul în care am depus actele la primărie mi-a fost respins pe motiv ca nu mai am ieșire la stradă. Între teren și drum exista o parcare, pe planurile făcute la momentul construcției (2002) era trecut platforma beton și nu era mentionat niciun proprietar. Pe lângă asta, în contractul inițial de vânzare cumpărare la vecini este trecut drumul comunal in partea de nord și nu parcela respectiva (parcare). Acum parcela dintre terenul meu și strada a fost cumpărată de o persoană și eu nu mai am cale de acces pe nicăieri. Primăria m-a trimis sa rezolv cu domnul proprietar, proprietarul spune ca a cumpărat parcela și m-a trimis la primărie sa rezolv. Cum as putea sa rezolv problema sau care ar fi primii pași.
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 09:59, 8 Martie 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Primii pași... prezentați înscrisurile pe care le aveați unui avocat (preferabil de prin partea locului) si prezentați-i toată situația. Căci, fără studiul înscrisurilor și cunoașterea situației de fapt, nu cred că s-ar putea hazarda cineva să-si dea cu părerea.
Probabil va fi necesar să acționați în instanță pe actualul proprietar al acelei parcele (parcare, platformă, drum sau ce o fi fost). Cel puțin pe acesta, spre a obține acces la calea publică, dacă nu cumva se găsește vreun motiv de nulitate, caz în care v-ați judeca cu ambele părți ale actului prin care el a devenit proprietar (...pe drum, că așa s-ar înțelege)
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2024
romascanu, moderator
Trebuie sa vorbiti cu un avocat. Inainte de prima dezmembrare pe unde se facea accesul la drum? Fix pe acolo va trebui sa aveti accesul, nu prin terenul unui om care intre timp si l-a imprejmuit/amenajat.

Codul civil:
SUBSECŢIUNEA 6: Dreptul de trecere
Art. 617: Dreptul de trecere
(1)Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu.
(2)Trecerea trebuie să se facă în condiţii de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puţine prejudicii.
(3)Dreptul de trecere este imprescriptibil. El se stinge în momentul în care fondul dominant dobândeşte un alt acces la calea publică.
Art. 618: Exercitarea dreptului de trecere în situaţii speciale
(1)Dacă lipsa accesului provine din vânzare, schimb, partaj sau dintr-un alt act juridic, trecerea nu va putea fi cerută decât celor care au dobândit partea de teren pe care se făcea anterior trecerea.
(2)Când lipsa accesului este imputabilă proprietarului care pretinde trecerea, aceasta poate fi stabilită numai cu consimţământul proprietarului fondului care are acces la calea publică şi cu plata dublului despăgubirii.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fără să fi văzut actele, s-ar părea că problema dumneavoastră s-ar rezolva printr-o hotărâre judecătorească definitivă care să vă stabilească servitutea de trecere prin proprietatea vecină. Discuați cu un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de trecere valentinth valentinth Buna ziua, Cu aproximativ un an in urma am achizitionat un teren in bucuresti . Terenul are strada si numar de la primarie . Terenul facea parte din o ... (vezi toată discuția)
Probleme certificat de urbanism ionutserban ionutserban Buna Ziua! In ultimele 2 saptamani am niste probleme destul de mari cu primaria dupa cum urmeaza. La inceputul anului am achizitionat un teren rezultat in ... (vezi toată discuția)
Inscriere drept servitute in cf sau cumparare cota parte trsqd trsqd Detin un teren + casa de aproximativ 20 ani. Conform legislatiei in vigoare este un fond dominant, accesul la proprietate facandu-se pe un drum de acces care ... (vezi toată discuția)