avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Instanta competenta partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Instanta competenta partaj

Bună ziua.

Unul dintre soți a intentat divorț pe raza judecătoriei unde are domiciliul.

Celalalt sot de mai bine de un an și-a stabilit domiciliul în străinătate (Germania) și dorește sa deschidă proces de partaj deoarece reclamantul în procesul de divorț nu are nici un interes deoarece a rămas cu tot.

Care este instanta competenta ținând cont ca respectiva persoana nu mai are domiciliul în România? Se poate intenta procesul în Germania?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:36, 7 Martie 2024
CAPITOLUL I
Dispoziţii comune
Art. 914

Instanţa competentă

(1) Cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cea din urmă locuinţă comună a soţilor. Dacă soţii nu au avut locuinţă comună sau dacă niciunul dintre soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cea din urmă locuinţă comună, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are locuinţa pârâtul, iar când pârâtul nu are locuinţa în ţară şi instanţele române sunt competente internaţional, este competentă judecătoria în circumscripţia căreia îşi are locuinţa reclamantul.

(2) Dacă nici reclamantul şi nici pârâtul nu au locuinţa în ţară, părţile pot conveni să introducă cererea de divorţ la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorţ este de competenţa Judecătoriei Sectorului 5 al municipiului Bucureşti.


Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2024
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Mulțumesc pentru promptitudine însă poate nu am formulat corect întrebarea sau nu înțeleg răspunsul dumneavoastră.

Procesul de divorț este în pronunțate din culpa comuna. Însă a fost punctual pentru divorț fără partaj.

Pentru partaj urmează sa intentez eu ( nu mai am domiciliul în țară) un proces separat și asta era întrebarea :

Unde deschid procesul de partaj fără a mai avea vreo legătură cu divorțul.
Tot in Romania veti face partajul, pe raza domiciliului paratei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorț ioana_livia ioana_livia Buna ziua . Actele de divorț trebuie înaintate in același oraș în care s-au produs cununia civila sau se poate intenta și din alt oraș ? Mulțumesc. (vezi toată discuția)
Divorț în instanță. carmenelenavlad50@gmail.com carmenelenavlad50@gmail.com De 15 ani am plecat din București, acum locuiesc în județul Suceava (15ani), vreau să divorțez la judecătorie în Vatra Dornei se poate.Fostul soț are ... (vezi toată discuția)
Divort - competenta teritoriala florentina-doina florentina-doina Am plecat de la sot impreuna cu copii acum un an ,de atunci nu am tinut nici un fel de legătură cu el.As vrea să stiu daca pot divorta de el în București ... (vezi toată discuția)