avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Bună ziua! Sunt profesor suplinitor începând de la ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Bună ziua! Sunt profesor suplinitor începând de la data de ...

Bună ziua! Sunt profesor suplinitor începând de la data de 1 septembrie 2023. Ulterior am aflat ca sunt însărcinată, iar din luna ianuarie și până în martie am dispus de concediu medical. În luna martie am împlinit 30 de săptămâni de sarcină și aș fi vrut să intru în concediu prenatal, însă am înțeles ca nu mi se poate acorda din cauza faptului ca nu am 12 luni lucrate in ultimii 2 ani. CIM ar urma sa fie încheiat in 31 August 2024 fiind unul pe perioada determinata de 1 an. Menționez ca nu pot merge fizic la serviciu deoarece am sarcina foarte joasă și există riscuri. Pot lua concediu de risc până în Mai când voi naște? Pot beneficia de concediu maternitate și indemnizație de creștere copil chiar dacă nu am cele 12 luni lucrate în cei doi ani?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:50, 10 Martie 2024
Poate ati inteles gresit , puteti lua - la 30 saptamani - concediu prenatal si , dupa nastere , postantal , adica cele 126 zile . Aveti nevoie de 12 luni lucrate , sau in care ati fost eleva/studenta , in ultimele 24 luni inaintea nasterii copilului - in cazul dvs. , in intervalul iunie 2022 - mai 2024 - pentru a avea dreptul la CIC ( pana cand copilul implineste 2 ani ) .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Concediul de maternitate se poate obtine daca aveti un stagiu de cotizare de 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.

Se asimilează stagiului de asigurare în sistemul de asigurări sociale de sănătate perioadele în care asiguratul beneficiază de concediile și indemnizațiile prevăzute de OUG 158/2005 , adica de concedii medicale.

In speta, beneficiati de concediu pre si postnatal.

2. Perioada de concedii medicale si de concediu de maternitate intra in calculul celor 12 luni eligibile pentru indemnizatia CCC.

3. Mai 2024 este data prezumata a nasterii.

septembrie 2023 - mai 2024 este perioada care vi se ia in considerare la CCC ... sunt 11 luni !!! , deci nu beneficiati de indemnizatia CCC

4. Inainte de 01.09.2023 ce statut ati avut?
Ultima modificare: Duminică, 10 Martie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Bună ziua! Înainte de postul de profesori suplinitor am făcut masterul la zi.

În perioada Octombrie 2022- iunie 2023 am făcut masterul la zi, iar de la 1 septembrie am intrat pe postul de profesor suplinitor.
Ultima modificare: Duminică, 10 Martie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
V atrebui o adeverinta si de la facultatea unde ati urmat masterul la zi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebari legate de indemnizatia copil buburuza22 buburuza22 Buna seara! Am urmatoarea nelamurire : sunt insarcinata si am inceput sa lucrez la o firma din data de 11.11.2011, dr. mi-a zis data probabila a nasterii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am 2 luni și 3 săptămâni lucrate. nu am mai lucrat ... Ela Ela99 Ela Ela99 Buna ziua! Am 2 luni și 3 săptămâni lucrate. Nu am mai lucrat înainte. Acum sunt in concediu de risc 3 luni. O sa am practic 5 luni și 3 săptămâni ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate, crestere a copilului NAndreeaM NAndreeaM Buna ziua! Sunt profesor titular din 2009, dar momentan in concediu fara plata pana la 31august 2013 . Sunt insarcinata in 2 luni si as vrea sa stiu daca am ... (vezi toată discuția)