avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune imobiliara extratabulara - indicare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune imobiliara extratabulara - indicare pârâţi şi ...

Uzucapiune imobiliara extratabulara - indicare pârâţi şi intocmire documentatie cadastrala

Buna ziua.

Am 2 intrebari la care nu am gasit inca un raspuns edificator, apelez la expertiza dvs.

La decesul tatalui meu in 1992 s-a dezbatut mostenirea (succesiune la Notariatul de Stat), dar nu s-a facut si partajul voluntar.
Astfel ca imobilele (terenuri agricole) evidentiate in masa succesorala au fost impartite in mod amiabil de catre cei 5 frati mostenitori trecuti in certificatul de deces, fiecare dintre noi deschizandu-si rol nominal in registrul agricol si platind de atunci an de an impozitul datorat pentru propriul teren aflat in folosinta.
Intrucat exista eligibilitate (s-au implinit 30 de ani de posesie continua si neviciata), intentionez introducerea in instanta a unei cereri de uzucapiune extratabulara pentru terenul pe care-l am in posesie.
1. Pe cine trebuie sa indic drept pârât in cerere:
- unul (oricare) dintre fratii mostenitori aflati in viata
- toti ceilalti mostenitori (fratii aflati in viata si descendentii cu vocatie la mostenire ai fratilor decedati, pentru unii dintre ei nedetinand informatii certe de nume/domiciliu)
- UAT-ul?

2. Art.1051 (3) f) din CPC precizeaza ca la cerere se va anexa si "documentaţia tehnică cadastrală a imobilului, realizată, pe cheltuiala celui interesat, de o persoană fizică sau juridică autorizată, potrivit legii".
Terenul in cauza NU a fost niciodata inscris in Cartea Funciara. Si atunci:
2.a. E obligatorie existenta documentatiei cadastrale complete la momentul depunerii cererii de uzucapiune in instanta?
2.b. E suficient un plan de situatie/schita topografica intocmite de un specialist autorizat, urmand ca documentaţia tehnică cadastrală sa fie intocmita ulterior Încheierii/Hotărârii Judecătoreşti, in vederea inscrierii in Cartea Funciara?
In aceasta ipoteza, va mai dispune instanta o expertiză tehnică imobiliară, al carei onorariu va cadea in sarcina mea? Si atunci ar trebui sa optez din start pentru pasul 2.a.?

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2024
laurente, utilizator
Cel mai recent răspuns: SCA IONESCU & NOVAC , Avocat 08:34, 15 Martie 2024
Având în vedere ca, asa cum ați menționat, s-a dezbătut succesiunea, dar nu s-a făcut partajul, cred ca acțiunea potrivita nu este cea de uzucapiune, ci cea de dezbatere succesorală.
În oricare varianta de actiune, paratii sunt frații dvs sau moștenitorii lor, dacă nu mai sunt în viata.
Documentația casadastrala nu este necesar sa existe anterior, se poate face și în cadrul procesului, instanța numind un expert judiciar în acest sens.
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2024
SCA IONESCU & NOVAC, Avocat
Multumesc.
1. Desigur, cel mai usor era sa se fi facut partajul chiar atunci, in 1992, cu situatia clara a terenurilor si a mostenitorilor.
Din pacate - ca in multe alte cazuri - nu a existat vointa/interes din partea tuturor mostenitorilor.
Situatia s-a taraganat si s-a ajuns de la 5 la 17 prezumtivi mostenitori.
Necunoscuta pentru mine ramane daca/cum citez mostenitorii fratilor decedati (copii si nepoti stabiliti in alte tari, pentru care nu detin datele de nume/domiciliu).
2. OK.
Atunci, daca tot e sa platesc o lucrare, fie ea expertiza dispusa de instanta, fie documentatie cadastrala anticipata, e mai convenabil sa o comand eu, in deplin control dpdv financiar si temporal.
Date privind moștenitorii pot fi obținute de la primărie și din baza de date de la evidenta populației (DPABD). Unele le puteți obține dvs, altele prin avocat sau prin instanta.
Partajul se poate face și acum după mulți ani, este doar o chestiune de procedura care se poate rezolva, solicitați ajutor de la un avocat din zona dvs care cunoaște procedurile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj voluntar fara intabulare? justme1 justme1 Buna ziua, as dori sa fac fac succesiunea dupa moartea parintilor mei (suntem doi frati). Ne-am inteles asupra impartirii si am mers la notar, cu toate actele ... (vezi toată discuția)
Se poate face partaj folosind schite de cadastru? lauradafina lauradafina Buna ziua. In urma decesului tatalui meu, am hotarat sa facem succesiunea bunurilor imobile. In titlu figureaza 3 suprafete de teren aflate in extravilan si 3 ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters492941 ContSters492941 Sunt domiciliat împreună cu familia personala +(tata mama si bunica) pe un teren de 2500m* ce se regăsește pe un titlu de proprietate împreună cu alte ... (vezi toată discuția)