avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... majorare pensie intretinere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

majorare pensie intretinere minor

Am divortat in 1995 si pentru cei 2 minori instanta a stabilit o pensie de 33% din veniturile sotului cate 16.5 % pentru fiecare
In 2004 baiatul a implinit 25 de ani iar pensia a ramas 16.5% pentru fata .
Acum am cerut majorare la 25%
Intrebare
1 pot sa cer si din urma ?,instanta poate sa-l obige sa-mi plateasca 8.5% ,diferenta pina la 33%,din urma ,.mentionez ca tot timpul am primit cei 16.5% din valoarea neta a castigului fastului sot (inclusiv ,prime ,sporuri ,etc.)
2 Fata are 21 de ani si anul acesta termina facultatea , daca se inscrie la o alta facultate mai primeste pensie pana la 25 de ani
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 10:16, 3 Februarie 2010
Actiunea pentru majorarea cuantumului trebuie introdusa de catre fata. Daca va fi introdusa de catre dv., actiunea va fi respinsa deoarece fostul sot nu are nici o obligatie fata de dv., in consecinta nu trebuie sa va plateasca nimic.

Pensia de intretinere va fi stabilita de catre instanta de judecata in functie de "nevoia" celui care o cere si de mijloacele celui care urmeaza a o plati. Cand obligatia este datorata pentru un copil, ea poate fi stabilita pana la o patrime din castigul din munca al debitorului.

In cazul in care cel ce solicita intretinere este major, acesta trebuie sa isi dovedeasca starea de nevoie constand in incapacitatea de a realiza veniturii proprii datorita formei de scolarizare pe care o urmeaza. Cum fata dv termina facultatea anul acesta si s-a descurcat pe perioada facultatii cu cei 16,5% nu este obligatoriu ca instanta sa admita actiunea sau, daca o admite, sa acorde procentul maxim.

De regula, instanta acorda plata pensiei de intretinere de la data introducerii actiunii sau de la data pronuntarii hotararii. Numai in cazuri exceptionale aceasta poate fi stabilita de la o data anterioara introducerii actiunii (daca veti putea dovedi instantei ca ati fost in imposibilitatea solicitatii majorarii la o data anterioara din cupla debitorului).

Daca se va inscrie la o noua facultate va trebui sa introduca o noua actiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilire pensie alimentara dupa nasterea celui de al doilea copil ContSters317434 ContSters317434 Buna ziua, Am nevoue de un sfat. Am divortat in urma cu trei ani de comun acord.In urma divortului am stabilit tot de comun acord cuantulmul pensiei ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ContSters111374 ContSters111374 As avea si eu nevoie de putina indrumare. Sotul meu , este divortat, are un copil din casatoria anterioara,(minor).si acum avem si noi un copil,,tot minor. ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara gmikiro gmikiro Buna ziua, Sotul meu plateste pensie alimentara 25% din salariu pentru copil din casnicia anterioara. In cazul in care salariul sau va creste si in ... (vezi toată discuția)