avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire pensie alimentara dupa nasterea celui de al ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire pensie alimentara dupa nasterea celui de al doilea copil

Buna ziua,

Am nevoue de un sfat.
Am divortat in urma cu trei ani de comun acord.In urma divortului am stabilit tot de comun acord cuantulmul pensiei alimentare pe acre trebuie sa o achite tatal ca si suma fixa.
Desi plata pensiei alimentare a fost stabilita de la data intoducerii actiunii de divort el a inceput plata acesteia din momentul pronuntarii deciziei efective.
Nu am facut nimic pentru a recupera acesti bani deoarece am cautat sa avem o relatie in care sa nu mai existe conflicte, lucru acre oricum nu s-a putut.
In momentuil de fata el s-a casatorit si urmeaza sa devina tata din nou.
Ma avertizat ca va depune actiune prin care va cere diminuarea pensiei alimentare pe motiv ca acum are doi copii si nu isi mai permite financiar.
Intrebarea este cuantumul de 25% care ar trebui sa il palteasca potrivit legii poate fi diminuat in conditiile in care el are un al doilea copil in cadrul unei casatorii valide ?
Si o alta intrebare eu pot cere sa mi se plateasca retroactiv sumele neachitate din pensia alimentara/ Deoarece de ex daca a luat copilul de revelion sau in concediu 4 zile sau de sarbatori a virat mai putini bani deoarece a motivat ca i-a dat de mnacare si a avut grija de el. Ma refer aici si la suma initiala intre introducerea sentintei si pronuntarea efectiva a divortului.
Multumesc,
1.Da, tatal poate formula o actiune de reducere a pensiei de intretinere ca urmare a nasterii celui de-al doilea copil si poate obtine reducerea acesteia de la 25 % la maxim 16.5 % din venitul net lunar realizat ( daca realizeaza venituri), de la data introducerii actiunii.
2.Pentru pensia de intretinere restanta ( neachitata intre data introducerii actiunii si data pronuntarii actiunii de divort), va puteti adresa unui executor judecatoresc pentru punerea in executare a hotararii de divort, in masura in care nu s-a implinit termenul de prescriptie de 3 ani pentru sumele datorate, urmand sa verificati termenul si daca, cat si cand s-a facut vreo plata partiala ( daca s-a facut) din aceasta suma, pentru ca spuneti ca au trecut trei ani de la divort dar si faptul ca a virat mai putini bani in anumite perioade.
Chiar daca este casatorit si locuieste impreuna cu mama celui de al doilea copil?
Ati spus max 16.5% si care este minimul?
Nu exista un minim, se va avea in vedere pt stabilirea pensiei si mijloacele tatalui de plata si nevoile fiecarui copil.
Dar exista un maxim de 16.5%?
adica daca eu fac dovada ca, cheltuielile cu coplilul sunt mai mari decat valoarea actuala pe care el o plateste acum *2 (adica si considerand acelasi aport din partea mea) nu o sa se ia in considerare?
Avem aceleasi salarii si un copil in comun.
Oare nu este normal sa participam in mod egal la cheltuelile lui mai ales avand in vedere ca alt aport nu exista din partea lui?
Oare cat de dreapta este legea in acest sens?
Ce se intampla in cazul in care ar cere custodie comuna?
Cum se stabileste dreptul de vizita si pensia alimentara in acest caz?
Multumesc

Obisnuiti-va cu ideea ca tatal va mai avea un copil caruia ii va datora intretinere. La fel cum copilul dv are dreptul la intretinere din partea tatalui, asa va avea dreptul si celalalt copil, punct.
Legea este foarte drepata si spune clar ca atunci cand intretinerea este datorata pentru doi copii, ea nu poate depasi 33 % din venitul debitorului. In fata legii, copii sunt egali, iar instantele in practica loc impart acest procent in mod egal la ambii copii. Deci copilul dv va primi 16,5 % din venitul tatalui.
Daca dv faceti cheltuieli mai mari decat valoarea pe care o plateste tatal in prezent, e strict probelema dv. Fiecare se intinde cat il tine plapuma.
Custodia comuna si pensia de intretinere nu au nimic in comun. Custodia comuna inseamna ca domiciliul copilului dv va fi la dv, dar veti avea mereu nevoie de semnatura tatalui in legatura cu deciziile referiotare la copil. Nici dreptul de vizita nu ar trebui sa fie afectat de custodia comuna.
Un sfat: fiti realista, avand in vedere faptul ca ati trecut de etapa cresterii unui bele, - cheltuielile cu un bebe (lapte praf, pampers, landou, patut, carut, etc, ritmul de crestere si necesitatea schimbarii haniutelor mult mai des decat la un copil mai marisor), aceste cheltuieli sunt mult mai mari decat ale unui copil de gradinita sau mai marisor.
Nu are rost sa va opuneti actiunii de micsorare a pensiei de intretinere. Idiferent de cate dovezi veti aduce dv referitor la cheltuielile pe care le faceti, nu veti avea castig de cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara zumzi zumzi Buna ziua.Sant un parinte a doi copii minori care urmeaza sa divorteze de comun acord iar custodia copiilor am cazut de acord sa o incredintez sotie.Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere major sinzi92 sinzi92 Parintii mei sunt in divort si separati in fapt, iar tatal meu o are in intretinere pe sora mea minora. Pot sa cer pensie de intretinere, fiind studenta in ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru copil alexiastefania alexiastefania Buna seara! In urma procesului pentru custodie copil s-a stabilit ca tatal sa plateasca o pensie alimentara in valoare de 25% din salariul net incepand din ... (vezi toată discuția)