avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire cu 3 persoane implicate, 2 frati si mama cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire cu 3 persoane implicate, 2 frati si mama cu boala neurodegenerativa

Buna seara, va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca o persoana cu handicap (boala neurodegenerativa) poate sa renunte la mostenire sau sa ia parte la un partaj / donatie? Din cate stiu, se poate prin instanta, cu tutore. Dar am auzit si varianta ca nu poate nicicum sa renunte la mostenire.

Ca si context, tata a murit si au ramas 2 CF-uri in care e titular. Noi suntem doi frati si mama (sotia decedatului) e bolnava la pat, nu mai vorbeste, nu mai face nimic. O proprietate urmeaza sa imi revina mie, cealalta fratelui care se ocupa si de mama. E clar ca la succesiune nu o putem scoate din schema pe mama. De aceea vrem sa stim daca ea poate face inainte un act de renuntare la mostenire si atunci imparteala sa se faca doar intre noi doi. Sau trebuie sa acceptam toti 3 mostenirea, dar intrebarea ramane daca pe urma mama poate dona partea fratelui catre el si partea mea, mie.

Va multumesc frumos anticipat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Martie 2024
catalinBT, utilizator
Cel mai recent răspuns: catalinBT , utilizator 08:39, 17 Martie 2024
catalinBT a scris:

... imparteala sa se faca doar intre noi doi.


La exact același rezultat veți ajunge și dacă nu faceți nimic acum, ci după ce se va duce și mama.
O să vă coste în plus un impozit de 1% pentru partea din bunuri care a aparținut tatălui dvs. (50% dacă erau bunuri comune/dobândite in timpul căsătoriei) dacă trec mai mult de 2 de la decesul acestuia fără să finalizați moștenirea după tata.
Dacă cei doi ani au trecut deja, economia este deja zero. Și nici celelalte alergături nu-s chiar pe gratis. Plus, instanța autorizează acte de dispoziţie, facute de tutore, dacă ele aduc un beneficiu celui ocrotit.
Ultima modificare: Duminică, 17 Martie 2024
romascanu, moderator

romascanu a scris:
Plus, instanța autorizează acte de dispoziţie, facute de tutore, dacă ele aduc un beneficiu celui ocrotit.


Deci să înțeleg că nu se poate nicicum să renunțe mama la mostenire? Nici cu un curator? Daca fratele care are grija de ea e de acord? Nu stim cati ani va mai trai si vrem sa facem actele cat mai curand.

Daca nu, ce solutii ar mai fi?
Ultima modificare: Duminică, 17 Martie 2024
catalinBT, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rol tutore in vanzarea unui teren mihaelabmihaela mihaelabmihaela Buna ziua, printr-o sentinta civila, sunt numita tutore al unei persoane majore cu handicap grav(fratele meu). Mama doreste sa vanda un teren (unde sunt ... (vezi toată discuția)
Formele impartelii succesorale partaj voluntar sau judiciar? geny geny Buna ziua, am o nelamurire, am citit ca in cazul impartelii prin buna intelegere (partaj voluntar) minorii sunt reprezentati de ocrotitoul legal, dar in ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu probleme!ajutor! dani3lla dani3lla :((:((Buna seara! Ce parere aveti:in urma unei succesiuni introduse in instanta poate sa mi ia o parte din casa, fara ca eu sa fiu de accord?! Sa va spun ... (vezi toată discuția)