avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna seara! Cine trimite angajatul sau cel care ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna seara! Cine trimite angajatul sau cel care urmeaza sa fie ...

Buna seara!
Cine trimite angajatul sau cel care urmeaza sa fie angajat la controlul de medicina muncii?Departamentul HR sau departamentul SSM prin serviciul intern?Cine face solicitarea catre medicina muncii.?
Legea spune ca angajatorul(asigura serviciile de medicina muncii) dar nu specifica in mod exact care departament.Hr sau SSM?
Cel mai recent răspuns: Daniel.R , utilizator 19:11, 19 Martie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tot legea mentioneaza ca , angajatorul are dreptul :
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
....

Asadar, cine are in atributii (fisa postului) acea activitatea , este cea persoana/departamentul care va trimite angajatul la medicina muncii.
In practica intalnita, cei de la HR fac asa ceva.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Compartimentul care se ocupa de angajari, de evidenta personal angajat trimite viitorul angajat la medicina muncii in vederea emiterii fisei de aptitudine. Respectivul compartiment trebuie sa aiba la dispozitie materialul cu riscurile profesionale pe locuri de munca intocmit la nivelul firmei pentru a putea intocmi adresa de solicitare examinare medicala a lucratorului in vederea angajarii. Adresa este obligatorie pentru ca medicul sa primeasca lucratorul la examinarea medicala in vederea angajarii.
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-ART. 16 (1) Examenul medical la angajarea în muncă se face la solicitarea angajatorului, care va completa fişa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, şi fişa de identificare a
factorilor de risc profesional, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.
Da,numai ca legea lasa totul la decizia angajatorului....nu prevede in mod expres cele spuse de mai sus.
Nici prin Hg 355 nici prin Hg 1425...si tot timpul sunt discutii intre cele doua departamente:HR si Ssm
Într-adevăr in practica mea intalnita asa este procedura .....doar ca as fi vrut sa vad ca legea precizeaza in mod exact chestia asta pentru a nu mai fi nici un fel de disputa intre departamente....
Daca ar fi sa dau si o parere personala mai intai se semneaza contractul de munca si implicit trebuie fisa de aptitudini....abia dupa se face instruirea ssm....si instruirea ssm nu se face pana nu are fisa de aptitudini.....,dar asta nu sta in picioare in mod expres conform legii ca si procedura....de aici discutii intre departamente....Ssm poate conform Hg 1425,art 27 sa se ocupe de supraveghere sanatate lucratori....
Hr intreaba unde scrie ca eu ca departament trebuie sa trimit angajatul sau viitorul angajat la medicina muncii...???
Acelelasi lucru intreaba si Ssm-ul .....
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legiuitorul da responsabilitatea angajatorului, fara a se amesteca in organizarea serviciilor firmelor. Toate discutiile dvs. sunt legate de competenta angajatorului. Acesta intocmeste organigrama firmei.
Compartimentul ssm nu angajeaza lucratori noi. Ii instruieste dupa angajare. Are atributii in programarea lucratorilor pentru examinarea medicala periodica (supravegherea sanatatii dupa ziceti dvs.), nu pentru examinare medicala in vederea angajarii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In mesajul meu , v-am explicat unde scrie asa ceva ..ca sa intelegeti mai bine , intrucat nu veti gasi nicio lege care sa mentioneze asa ceva, indiferent ce este HG, OUG, OG sau lege organica sau ordinara sau Ordine de Ministru :

In Regulamentul de Functionare si Organizare, emis de angajator se stabileste organizarea si functionarea entitatii angajatoare, adica structura organizatorica pe departamente ..in cadrul ROF-ului se stabileste atributiile fiecarui Departament in parte care se completeza , in anumite situatii, cu atributii mentionate in lege ( ce doriti sa stiti nu reiese din niciun text de lege , invocat sau postat aici).
Asadar, departamentul in sarcina caruia este mentionata acea atributie , acela va face demersurile necesare pentru trimiterea salariatului la medicina muncii.

sau

Exista varianta ca, prin decizie a patronului/CA/directorului general etc. sa se stabileasca direct cine are acea atributie .

Alte discuții în legătură

Cine solicita examenul medical la angajare și completează fișa la angajare, biroul resurse umane sau lucrătorul desemnat în cadrul ssm? ssmpsi ssmpsi Ce sarcini legate de întocmirea documentelor ii revin lucrătorului desemnat în cadrul unei angajari . Cine solicita examenul medical și completează fișa ... (vezi toată discuția)
Fisa de identificare a factorilor de risc cristinaIonita81 cristinaIonita81 Buna Ziua Este obligatorie fisa de identificare a factorilor de risc doar pentru cei carora le facem angajarea acum sau si pentru angajati mai vechi daca nu ... (vezi toată discuția)