avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imprumut de bani prin notar cu dobanda mare. legal?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imprumut de bani prin notar cu dobanda mare. legal?

Buna ziua,
O semi cunostinta mi-a cerut prin intermediul unui membru din familie imprumut o suma considerabila de bani pe baza de contract, prin intermediul unui notar.

Cat de sigur este un contract de imprumut de bani facut prin notar? Se poate intampla ca cel caruia i s-au imprumutat banii sa nu ii restituie si sa scapa fara plata?
As mentiona ca desi fiind o suma considerabila, nu este una extrem de mare incat sa merite sa fuga cu ei sau situatii similare.
Si un aspect mai important, persoana respectiva s-a oferit sa imi inapoieze suma de bani dupa un termen fixc cu dobanda de 50%, de aici si interesul meu pentru a-l ajuta.
Este legal, ca eu, ca si persoana fizica sa pretind o dobanda (pe care nu am cerut-o, dar mi s-a oferit) asa de mare?
Poate persoana respectiva sa se eschiveze de la plata dobanzii si sa imi inapoieze doar suma initiala ceruta fara dobanda?

Multumesc pentru atentia acordata!
Cel mai recent răspuns: marcel.damaschin , utilizator 16:14, 25 Martie 2024
5 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vă tentează dobânda mare, nu? Lăcomia asociată cu prostia sunt un cocktail dezastruos.
Ce vrea să facă "semi cunoștința" aceea cu banii? Pentru achiziționarea unei case, automobil, alt bun, sau pur și simplu o nevoie personală, există băncile, cu dobânzi de sub 10%. Dar acolo trebuie să-ți probezi solvabilitatea. Iar dacă nu poate face asta, dvs. cum vă veți putea recupera banii?
Sigur, puteți cere ce dobândă doriți, procedați ca băieții aceia simpatici, cu tatuaje, lanțuri groase de aur, burtă răsfrântă peste curea: îi dați banii dar la sumă treceți totalul, capitalul plus dobânda. Așa fac și băncile din lumea arabă, deoarece în fața lui Allah perceperea de dobândă, nota bene, nu camătă, nici măcar dobândă, este păcat de moarte.
Așa că eu vă recomand să rezistați tentației.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intrebati totusi ce garantie va poate da sau lasa.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
O dobândă mare e pe măsura riscului. Dacă debitorul nu are bunuri executabile, degeaba faceți contractul notarizat
Da, degeaba faci un act la notar, chiar daca atunci cand ii imprumuti banii are casa, masa, serviciu. La momentul restituirii aceasta persoana poate fi insolvabila si nu ai ce ii face. Pui titlul in executare si nu gasesti nimic, bunuri sau venituri si ramai cu paguba.
Fara o garantie care sa intre in posesia dv efectiv, niciun contract nu are valoare. Dobanda? Trebuie trecuta musai? "Se face" altfel: se trece suma ce trebuie sa v-o restituie si atat. Oricum miroase a teapa. Luati garantia si dati-i banii. Si mergeti pe ..."omenie". Cea mai importanta garantie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bani pt imprumut andu86 andu86 as dori sa stiu si eu daca imprumut pe cineva, un prieten cu o suma rezonabila de bani, si incheiem un act la notar prin care se spune data si modul de ... (vezi toată discuția)
Imprumut intre doua persoane fizice 25z 25z urmeaza sa dau un imprumut la o persoana fizica .fiind vorba de o suma destul de mare as vrea cateva sfaturi.suma urmeaza sa fie returnata in urmatoarele 4 ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana mistery01ro mistery01ro Urmeaza sa imprumut pe cineva cu o suma de bani. Am stabilit de comun acord sa incheiam o chitanta de mana intre noi pentru aceasta suma. Imi poate spune ... (vezi toată discuția)