avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... CONVENTIE DE RECUNOASTERE A DATORIEI
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

CONVENTIE DE RECUNOASTERE A DATORIEI

Buna ziua,
Am semnat cu debitorul o convenție de recunoaștere a datoriei, acesta avea obligatia sa emita bilete la ordin avalizate, semnează BO, dar refuza sa le avalizeze.
Nu am sanctiune ptr. neexecutarea acestei obligatii in conventie.
Ce este de făcut?
mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: savaaurel , utilizator 11:01, 18 Martie 2012
in conventie ati trecut termene de plata a datoriei? ati specificat ca neplata oricarei rate duce la anularea conventiei? daca da, la primul termen la care nu va plateste, solicitati instantei emiterea unei SOMATII DE PLATA
Buna ziua,
Conventia semnata si parafata de persoanele legal imputernicite pentru aceasta are valoare de contract.
Puteti deci sa va realizati drepturile pe procedura civila.
Sau, deoarece conventia intareste si pune un termen unei creante anterioare, aceasta devine certa, lichida si exigibila, astfel ca puteti urma procedura „Somatiei de plata”.
Procedura somatiei de plata este restrictiva sub aspect probatoriu, fiind admise inscrisurile, nu si proba cu martori. Potrivit art. 4 alin 2 din OG 5/2001, judecatorul poate solicita lamuriri si explicatii
Ordonanta care contine somatia de plata poate fi atacata numai de catre debitor cu cerere in anulare.
Hotararea prin care a fost respinsa cererea in anulare este irevocabila.
Temei juridic: Ordonanta Guvernului 5/2001
Modificari ulterioare prin: Legea nr. 195/2004, OUG nr. 142/2002, Legea nr. 295/2002.
Cu stima,
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2010
legalmgm, utilizator
Deci vreau sa inteleg- aveti un bilet la ordin sau nu ?
Daca aveti un bilet emis si respecta conditiile legale de forma stipulate in art 104, (fara aceste caracteristici, conform art 105din L 58- 1934 acesta nu va fi socotit ca bilet la ordin).
Pentru neexecutare obligatiei convenite in Biletul de ordin aveti art. 28 -Dacă acceptarea nu este datată, posesorul, pentru a păstra dreptul de regres împotriva giranţilor şi împotriva trăgătorului, trebuie să ceară să se constate această lipsă printr-un protest făcut în timp util( art 50 din l 58- 1934 cu ultima modificare prin L 163- 2009)
In concluzie, dvs tr sa fiti in cateva termene stricte care sa va confere dreptul de a va evalua creanta.
Consultati un avocat pe comercial si grabitiva, eu nu stiu toata situaita( daca a fost semnat, daca sunt indeplinite unele forme de intocmire).
Sfatul meu este sa numai cereti astfel de garantii, sunt paguboase atata timp cat nu cunoasteti situatia si istoricul partenerului de afaceri.
Buna ziua,am si eu nu of... Eu si cumnatul meu am convenit sa cumparam o licenta germana,de renovari de usii si tocuri.A imprumutat si el ,am avut si noi,dovedesc,acte firma,,si am luat-o in decurs de un an-s-au cheltuit in jurul sumei de 56000 de euro.Dupa un an de zile, a iesit scandal.Cumnatul meu a plecat cu mare scandal din firma cera de abia am cladit-o.Cu chiu si vai am reusit sa scap de el,dar dat fiind faptul ca a luat banii din banca,am cazut de acord sa-i restitui si lui ceva din suma-dar sub presuine de nervii cum poate nimeni nu a-si inchipuie,am semnat hartia,precum ca o sa-mi dovedeasca si legal de unde sunt banii.,lucru care nu s-a intamplat,a scris precum ,,ca mi-a dat in mana suma de 28700 de euro ,care este o minciuna,in stilul care eram atunci,in starea aia am semnat hartia,am platit din bani cam 8000 de euro,dar nu mai am de unde sa-i dau,si el ma ameninta cu hartia aia,care nu este nici macar parafata de cineva si nici martori.Eu nu zic ca nu este adeva! rata dar el,nu mi-a adus nici o dovada bancara sau ceva,intre timp si-a schimbat si numele,s-a dat dupa sotie,fapt pentru care am cerut o hartie legala,notariala cu copia si numele lui nou,pentru asta m-am oprit si din plata.Dupa o perioada el m-a ameninta cu executia ..Ce sanse am?
Din moment ce persoana respectiva si-a asumat o obligatie de a face, respectiv de a avaliza instrumentele de plata , refuzul indeplinirii acestei obligatii poate fi invocata in cadrul unui proces in urma caruia persoana respectiva sa fie obligata la respectarea acestei obligatii .

Alte discuții în legătură

Dubla executare? axellcom axellcom Buna ziua. In calitate de admin al unui sc. am contractat o linie de credit de la o banca. am platit ratele timp de un an si jumatare dupa care datorita unor ... (vezi toată discuția)
Contestatie executare MariS19 MariS19 buna, ma poate ajuta cineva cu un sfat referitor la o contestatie la executare. Sunt garant avalist, s-a incuviintat inceperea executarii impotriva mea in ... (vezi toată discuția)
Cesionarea creantei bancare andresclaudia andresclaudia am un contract de credit bancar(nevoi personale fara ipoteca)din 2007. Ultima rata achitata in aprilie 2008. creditul a fost cesionat in data de30 01 2009 ... (vezi toată discuția)