Buna ziua
Am achizitionat in decembrie 2005 un laptop pe firma, la pretul de 2385 RON, inclusiv TVA. Obiectul, avand valoarea peste 1500 RON, a fost incadrat in categoria "mijloc fix". In iulie 2006 am vandut laptopul unei persoane fizice, la valoarea de 1904 RON, inclusiv TVA. Va rog sa aveti amabilitatea sa imi spuneti ce impozit trebuie achitat (pe ce se aplica), deci ce valoare trebuie achitata ca titlu de impozit.
trebuie achitat TVA -ul in procent de 19% zi impozitul pe profit in valoare de 16%, pe profitul obtinut in urma tranzanctiei, clar. Cred ca ai emi si factura. TVA-ul e mentionat distinct, iar impozitul pe profit se calculeaza la valoarea fara TVA.
Bineinteles, am emis factura si chitanta. Insa raspunsul tot nu m-a lamurit pe deplin.
1) Cand spui ca trebuie achitata contravaloarea TVA presupun ca te referi la TVA aplicat pe valoarea de vanzare;
2) Despre ce profit poate fi vorba si, implicit, impozit pe profit, daca obiectul a fost vandut sub valoarea de achizitie?
ma refer la valoarea TVA -ului inscrisa pe factura. Iar impozitul pe profit se calculeaza exclusiv la profitul obtinut in urma tranzactiei, indiferent la ce valoare ai facut tranzactia. Amortizarea ar fi trebui luata in considerare la achizitia initiala a laptopului ;i la inscierea acestuia in contabilitate.