avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitate sau necesitate actualizare acord de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitate sau necesitate actualizare acord de asociere/statut al asociatiei de proprietari

Buna ziua!

Va scriu cu o intrebare legata de o situatie despre care nu imi dau seama daca este sau nu mentionata in legea 196/2018. Mentionez ca am citit legea si nu mi se pare ca am gasit informatia pe care o caut.

Sunt membru in Comitetul Executiv al unui complex rezidential din Bucuuresti, complex cu doua blocuri in momentul de fata.

In 2022 a fost dat in folosinta primul bloc, iar cu aceasta ocazie a fost infiintata si asociatia de proprietari, dupa primele apartamente vandute.
In documentele prezentate la infiintarea asociatiei, mai exact in acordul de asociere, a fost mentionat primul bloc oarecum indirect (prin numar de apartamente, numar de locuri de parcare subterane si supraterane, numar de boxe pentru depozitare, numar de spatii comerciale, suprafata etc). In urma vanzarilor apartamentelor, noii proprietari din bloc au aderat la asociatie prin cerere conform Art 17 alineatul 7 din legea 196/2018:
(7) Înscrierea ulterioară în asociație a proprietarilor care nu au fost prezenți la adunarea proprietarilor în vederea constituirii asociației de proprietari sau care au dobândit calitatea de proprietari ulterior adunării de constituire, după caz, se face la cererea scrisă a acestora, prin semnarea unui act adițional la acordul de asociere. Prin grija președintelui asociației de proprietari, actele adiționale se atașează dosarului de înființare a asociației, se păstrează la sediul asociației și se prezintă compartimentelor de specialitate din cadrul primăriei, la solicitarea acestora.

In anul 2023 s-a dat in folosinta al doilea bloc, iar proprietarii de aici au aderat si ei la asociatie prin cerere conform Art 17 alineatul 7.

Acum vine si intrebarea: este necesar sau obligatoriu prin lege sa actualizam acordul de asociere sau statutul pentru a fi mentionat si al doilea bloc? Daca da, ma puteti ajuta, va rog si cu legea/articolul care mentioneaza acest aspect?

Multumesc frumos!
Am rugămintea să specificați la ce vă referiți când spuneți că legea este foarte clară.

eugenoctavian1968 a scris:

Art.17
...
(2) Statutul si acordul de asociere se întocmesc in baza prezentei legi.
(3) Acordul de asociere trebuie sa conțină:

a) adresa si individualizarea proprietății individuale, potrivit actului de proprietate;
b) numele si prenumele tuturor proprietarilor asociați;
c) descrierea proprietății, cuprinzând: descrierea condominiului, structura
condominiului, numărul de etaje, numărul de proprietăți individuale structurate pe
număr de camere, numărul de clădiri, numărul spațiilor cu altă destinație decât aceea
de locuință, suprafața terenului aferent condominiului, numărul cadastral sau
topografic al imobilului si numărul de carte funciara, pentru imobilele înscrise in
evidentele de cadastru si carte funciara;
d) enumerarea si descrierea părților aflate in proprietate comuna, precum si
regulile de folosință a părților comune potrivit prezentei legi;
e) cota-parte indiviză ce revine fiecărui proprietar din proprietatea comuna;
f) declarațiilor pe propria răspundere ale proprietarilor privind informațiile referitoare
la suprafețele utile si construite in situația in care acestea diferă de cele înscrise in
actele de proprietate asupra locuințelor sau a spatiilor cu alta destinație.

...
(8)Acordul de asociere si statutul asociației de proprietari, actualizate, se depun
de către președintele asociației de proprietari, ori de cate ori sunt modificări, la
judecătoria in a cărei rază teritorială se află condominiul.

Din câte înțeleg, e vorba de un bloc cu mai mulți proprietari care vor să adere la asociația respectivă.
Poate am înțeles eu greșit, după părerea mea legea e foarte clară.

@robert1958, să știți că atât substantivul comun "președinte" cât și forma lui articulată "președintele" se scriu cu un singur i.

Țin să menționez că asociația de proprietari din care fac parte, a schimbat echipa managerială de curând. La fel, mai multe apartamente și-au schimbat proprietarii.
Când noii șefi s-au dus la bancă să pună stăpânire pe cont, banca i-a îndrumat să intre pe ușa care dă în stradă deoarece statutul asociației și acordul de asociere erau antice, vechi și de demult.
În concluzie, dacă se modifică ceva în acordul de asociere, trebuie mers la judecătorie.
"Dăcât atât"...

Ce nu vi se pare clar?
Acordul de asociere conține numele proprietarului, adresa apartamentului etc., conform pct.3; conform pct.8, orice modificare trebuie spusă la judecătorie.
Dacă a aderat la asociație un bloc întreg, ce mai este de întrebat, ce neclaritate mai aveți?
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2024
eugenoctavian1968, utilizator
Acordul de asociere contine detaliile despre proprietari din momentul depunerii actelor aferente infiintarii asociatiei de proprietari. Conform Art 17 alin 7, se poate adera la asociatie prin prin semnarea unui act adițional la acordul de asociere.

Nu vad unde este specificata obligativitatea pentru actualizarea informatiilor din acordul de asociere.

eugenoctavian1968 a scris:

Ce nu vi se pare clar?
Acordul de asociere conține numele proprietarului, adresa apartamentului etc., conform pct.3; conform pct.8, orice modificare trebuie spusă la judecătorie.
Dacă a aderat la asociație un bloc întreg, ce mai este de întrebat, ce neclaritate mai aveți?

Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2024
smihai89, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ați putea preciza explicit la ce vă referiți ?


eugenoctavian1968 a scris:

Art.17

@robert1958, să știți că atât substantivul comun "președinte" cât și forma lui articulată "președintele" se scriu cu un singur i.


Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Aprilie 2024
robert1958, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Lucrurile nu sunt deloc simple în situația dvs. pentru că nu este vorba numai despre înscrierea în asociație a unor noi membri prin cerere și semnarea unui act adițional, ci despre modificări semnificative în privința structurii condominiului, a numărului de proprietăți individuale, a numărului de clădiri și a numărului spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință și nu în ultimul rând despre modificarea cotelelor-părți indivize despre care se face vorbire la art. 17 alin. 3 lit. c și lit. e din lege, practic modificându-se toate elementele conținute în acordul de asociere inițial în baza căruia s-a acordat personalitate juridică asociației de proprietari.

În fapt, acțiunea dvs. este opusul divizării unei asociații de proprietari reglementată prin art. 13 alin. 3 din lege și dacă nu înregistrați la judecătorie actele constitutive, acestea vor avea reprezentarea juridică a unei „înțelegeri la o țuică”.

Anterior am făcut trimitere la art. 21 din legea nr. 196/2018. Haideți să-l vedem :

(1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere, în cadrul adunării generale a asociației de proprietari este necesar acordul a cel puțin jumătate plus unu din numărul proprietarilor din condominiu.

(2) Modificările și/sau completările trebuie să fie motivate și aprobate prin hotărâre a adunării generale a asociației de proprietari într-o ședință convocată și desfășurată cu respectarea prevederilor statutului asociației de proprietari și ale prezentei legi.

(3) Orice modificare sau completare a statutului sau a acordului de asociere se înregistrează la judecătoria care a emis încheierea judecătorească de înființare, fără alte formalități.

(4) Modificările și/sau completările aduse statutului sau acordului de asociere fără respectarea prevederilor alin. (3) nu sunt opozabile față de proprietarii care nu sunt membri ai asociației de proprietari sau față de terți.



Acum sper să înțelegeți că „ este necesar sau obligatoriu prin lege sa actalizați acordul de asociere sau statutul pentru a fi mentionat si al doilea bloc”.



smihai89 a scris:



Al doilea bloc nu avea cum să fie cuprins în acordul de asociere, deoarece era în șantier în momentul constituirii asociației.


Din păcate, legea lasă loc de interpretări.

Nu înțeleg din mesajul dvs cu ce detalii să revin legat de Art 21 din legea 196/2018.


Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Aprilie 2024
robert1958, utilizator