avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea pensiilor 360/ 2023
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea pensiilor 360/ 2023

Legea 360/ 2023 Pensia anticipata partiala!

Buna ziua

Sunt pensionat anticipat partial din 2021. , stagiul de cotizare pe decizia de pensionare este de 39 ani o luna si 11 zile , stagiul militar obligatoriu 1,5 ani !
Conform art din legea noua :
Art. 56 Persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puţin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5.

Art. 14
(1) b) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
(3) Perioadele prevăzute la alin. (1) se valorifică numai în situaţia în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate în condiţiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) se valorifică pentru obţinerea unei categorii de pensie în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 144 (1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislaţiei anterioare devin pensii în înţelesul prezentei legi şi se recalculează prin înmulţirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinţă prevăzută la art. 84, cu excepţia pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, care se recalculează conform art. 154. (4) La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile anticipate parţiale, stabilite conform legislaţiei anterioare intrării în vigoare a prezentei legi, devin pensii anticipate, cu menţinerea procentului de diminuare. (5) În cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mare, se va plăti acesta. (7) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, prevăzute de prezenta lege, pensia anticipată prevăzută la alin. (3) şi (4) şi art. 146 se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării şi, după caz, prin adăugarea perioadelor asimilate şi a stagiilor de cotizare realizate şi nevalorificate la stabilirea pensiei.

Norme aplicare :

Norme Art. 33

(2) La calculul cuantumului pensiei pentru limită de vârstă în vederea stabilirii cuantumului pensiei anticipate se valorifică stagiul de cotizare realizat în sistemul public de pensii, inclusiv perioadele necontributive şi perioadele asimilate prevăzute la art. 14 din lege, cu excepţia perioadelor de asigurare voluntară prevăzute la art. 58 alin. (2) din lege.

Art. 120

(1) Pensiile anticipate şi anticipate parţiale, stabilite potrivit legislaţiei anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii anticipate conform art. 144 alin. (3)-(4) şi art. 146 din lege, devin pensii pentru limită de vârstă la împlinirea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 la lege sau, după caz, a vârstelor standard reduse potrivit legislaţiei în vigoare, cu respectarea condiţiei privind stagiul minim de cotizare contributiv, sau, după caz, stagiul complet de cotizare contributiv, potrivit legii. (2) Transformarea pensiilor prevăzute la alin. (1) în pensie pentru limită de vârstă se face prin eliminarea diminuării, după caz, şi valorificarea perioadelor asimilate, a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare şi a perioadelor de stagiu de cotizare nevalorificate la stabilirea pensiilor anticipate şi anticipate parţiale.

Pensia mea devine pensie la limita de varsta ?
Multumesc frumos si zi buna ,
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2024
johnny_1961, utilizator
Cel mai recent răspuns: johnny_1961 , utilizator 09:20, 28 Septembrie 2024

Bun, atunci cum interpretam din Norme /

Art. 120

(1) Pensiile anticipate şi anticipate parţiale, stabilite potrivit legislaţiei anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii anticipate conform art. 144 alin. (3)-(4) şi art. 146 din lege, devin pensii pentru limită de vârstă la împlinirea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 la lege sau, după caz, a vârstelor standard reduse potrivit legislaţiei în vigoare, cu respectarea condiţiei privind stagiul minim de cotizare contributiv, sau, după caz, stagiul complet de cotizare contributiv, potrivit legii. (2) Transformarea pensiilor prevăzute la alin. (1) în pensie pentru limită de vârstă se face prin eliminarea diminuării, după caz, şi valorificarea perioadelor asimilate, a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare şi a perioadelor de stagiu de cotizare nevalorificate la stabilirea pensiilor anticipate şi anticipate parţiale.
Mulțumesc frumos!
Carp Mircea a scris:

De retinut:
L art.56 se spune:.......poate solicita
La art.144(7) se spune:....se transforma din oficiu....
Este interpretarea mea si puteti sa nu tineti cont de ea.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu imi mentin interpretarea.
Daca va fi gresita nu va afecta pe nimeni.
Repet:
Este doar interpretarea mea, nu o impun nimanui si cu atat mai putin in aplicarea legii.
Eu astept interpretarea corecta prin probe.
Mai dureaza 5 luni si vor veni si probele.

Iertati ma !
Vroiam doar sa vad cum interpretati art 120 din norme ! Doar atat !
Nu am pregatire , dvs aveti si de aceea va intrebam !
Multumesc frumos oricum pentru ca timpul dvs il impartasiti cu noi cei care nu avem studii si nu intelegem legea , ne ajutati , ne dati sfaturi !
Sa aveti o seara frumoasa si toate cele bune !
Carp Mircea a scris:

Eu imi mentin interpretarea.
Daca va fi gresita nu va afecta pe nimeni.
Repet:
Este doar interpretarea mea, nu o impun nimanui si cu atat mai putin in aplicarea legii.
Eu astept interpretarea corecta prin probe.
Mai dureaza 5 luni si vor veni si probele.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca interpretarea mea va fi gresita, imi cer scuze anticipat.
Sincer nu mi-as dori sa am dreptate,dar trebuie sa-mi asum interpretarea pana la apartia primelor decizii cu aplicarea acestor prevederi.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

johnny_1961 a scris:

Deci in opinia dvs , voi trece automat la pensie limita de varsta ?
Multumesc frumos

Maria Stanciu a scris:

Mă scuzați că intervin am și eu un raspuns de la ministerul muncii . Da sunt de acord trimiterea este la vârsta standard sau vârstă redusă . Dar articolul 56 este tot o vârstă redusă ( limita de vârstă)
Este descris așa și la art 57
“ Articolul 57
Reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 56 nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.

Nu știu dacă o să treceti din oficiu cum scrie în lege , dar nu văd cum ar putea să respingă casa de pensii o cerere de limită de vârstă conform art 56 depusa de dvs la 1.09.2024 ,
Da, eu interpretez că treceți la limită de vârstă începând cu 1.09.2024 .

Alte discuții în legătură

Pensie anticipat partiala transformata in pensie anticipata. johnny_1961 johnny_1961 Buna ziua Am decizia de pensie anticipat partiala din luna mai 2021 ! Am mai lucrat pana in iunie 2022 si atunci am iesit la pensie in baza deciziei de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! ce facem cu cei pensionati anticipat partial dupa ... Mavag Mavag Buna ziua! Ce facem cu cei pensionati anticipat partial dupa vechea lege? Am vechimea de 40 de ani si 6 luni. Am o penalizare de 370 lei. Dupa noua lege s-a ... (vezi toată discuția)
Penalizarea pe legea 263/2010 se regaseste la art.65, tabelul ... goplanet goplanet Penalizarea pe legea 263/2010 se regaseste la art.65, tabelul 2^1 AM STAGIUL DE COTIZARE CONTRIBUTIV (efectiv lucrat) de peste 35 ani. Pentru calculul ... (vezi toată discuția)