avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua ! Referitor la cheltuielile comune impuse de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua ! Referitor la cheltuielile comune impuse de catre ...

Buna ziua !
Referitor la cheltuielile comune impuse de catre asociatia de proprietari ca obligatie de plata pentru un spatiu comercial situat la parterul unui complex rezidential.
In interiorul complexului s-au montat camere de supraveghere (probabil si in interiorul scarilor). Astfel, s-au repartizat cota parte cheltuieli si spatiilor comerciale existente la parterul constructiilor. Problema este ca, pentru spatiul comercial in cauza nu exista acces din interiorul complexului si nici nu sunt montate camere in exteriorul acestuia (camere care sa asigure supravegherea video a spatiilor comerciale cu acces din exteriorul complexului - nu exista usi de acces din interiorul complexului, nici macar pentru aprovizionare).
In ce baza s-au repartizat costurile cu montarea camerelor de supraveghere si acestor spatii care nu beneficiaza de acest serviciu ?
Este legala impunerea acestor cheltuieli ?
Va multumesc !
Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2024
iuliandrvaaaa, utilizator
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 12:09, 8 Aprilie 2024
Raspunsul nu este simplu de dat, mai ales ca din informatiile dvs. intelegem ca:
In interiorul complexului s-au montat camere de supraveghere (probabil si in interiorul scarilor).

Prin "interiorul complexului", personal, inteleg o curte cu mai multe blocuri/condominii cu spatii comerciale la parter (din proiect) in care s-a montat un sistem de supraveghere si de care "beneficiaza" la o adica, inclusiv spatiile comerciale.
Acum, ca dvs. ziceti ca sunt montate camere si in interiorul scarilor, asa o fi si bine ca s-au montat, ca utilitatea lor este stiuta, dar sa fim seriosi, aceste camere deservesc doar pe proprietarii de locuinte, nu si spatiile comerciale.
Pe de alta parte, dvs. (banuiesc ca sunteti reprezentant al spatiilor comerciale) ar trebui sa discutati cu reprezentantii as. proprietari , eventual sa "bateti in cuie" un document/conventie, privind obligatiile de plata ce pot fi repartizate legal spatiilor comerciale aflate la parterul condominiului. Din cate stiu eu, aceste cheltuieli sunt cele referitoare la intretinerea si repararea partilor comune si care se repartizeaza proportional cu cota-parter indiviza de proprietate - dar in cazul dvs. sunt acele cheltuieli care sunt comune atat dvs. cat si asociatiei de proprietari - ex. fatada si terasa blocului, uneori parti ale subsolului tehnic, punctul gospodaresc de colecatre a gunoiului menajer, poarta de acces, bariera, etc.
Desigur, parti comune, sunt si cele de pe casa scarii, usile de intrare in bloc, scarile, holurile, balustradele, alte instalatii - proprii doar proprietarilor de locuinte, deci la care spatiile comerciale nu au nimic in comun, astfel ca acestora nu li se vor repartiza cheltuieli.
Cred ca ati inteles, dvs. trebuie sa discutati cu reprezentatii as. prop., sa luati la mana toate aceste cheltuieli sa le separati asfel incat sa nu mai fie "discutii".
Mult succes!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Rezolvarea problemei dvs. se regăsește în modul în care s-au calculat cotele părți indivize din părțile comune care sunt obiectul unui drept de coproprietate forțată al tuturor proprietarilor din complex, sau al unora dintre aceștia.
Aveți detalii în actul de proprietate și în acordul de asociere în bază căruia s-a pronunțat încheierea judecătorească prin care s-a acordat personalitatea juridică asociației de proprietari.

Potrivit prevederilor legii nr. 196/2018, cheltuielile comune se repartizeză pe cotă-parte indiviză indiferent dacă aveți sau nu folosință asupra parților comune din care dețineți o cotă parte or dacă beneficiați sau nu de serviciile care privesc proprietatea comună.


iuliandrvaaaa a scris:


In ce baza s-au repartizat costurile cu montarea camerelor de supraveghere si acestor spatii care nu beneficiaza de acest serviciu ?
Este legala impunerea acestor cheltuieli ?
Va multumesc !

Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2024
robert1958, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietarii dintr-un bloc nou au infiintat recent asociatie ... andreeauricaru andreeauricaru Proprietarii dintr-un bloc nou au infiintat recent asociatie de proprietari. Recent, am avut acces la documentele dezvoltatorului si am remarcat ca spatiile ... (vezi toată discuția)
Montaj camere de supraveghere la bloc. MihaiGherasim MihaiGherasim Buna ziua. Am nevoie de un sfat. Locuiesc intr-un bloc cu 4 scari, 10 apartamente pe scara, in ultima scara a blocului (forma de L). Nu avem asociatie de ... (vezi toată discuția)
Calcul cota parte indiviza la bloc cu unități comerciale ... M_P M_P Cum se calculează Cota parte indiviza la un bloc care are unități comerciale la parter. Blocul are 3 scări iar unitățile comerciale sunt la parter. Se ia ... (vezi toată discuția)