avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... bona platita din asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

bona platita din asociatie

Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati cu urmatoarea problema:
Sunt presedintele unei asociatii infiintata pentru baietelul nostru ce are un sindrom si prezinta dezabilitati destul de grave. 4 zile pe luna am gasit o bona sa vina sa stea cu el si dorim sa stim daca putem si cum sa ii dam o renumeratie acestei persoane pentru aceste servicii de pe asociatie intr-un mod cat mai usor gen donatie sau sponsorizare sau ce se poate fara a face contract de munca sau alte forme complicate.In special aceasta persoana pe perioada verii sau ocazional in alte sezoane.Mentionez ca asociatia noastra are cod CAEN 8891 ACTIVITATI DE INGRIJIRE ZILNICA COPII.Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2024
catalinghinea, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 14:04, 9 Mai 2024
Nu aveti cum da ca donatie sau sponsorizare ceva bani catre acea bona pentru ca e evident plata unei munci depuse, deci ar fi "munca la negru" si deci incalcare a Codului MUncii plus infractiune de evaziune fiscala. Daca ar veni o singura data sau de 1-2 ori pe an cateva ore sau zile, ar merge eventual un contract civil, daca insa vine cateva zile sau ore pe luna, multe luni la rand, nu aveti cum evita legal incheierea unui contract de munca cu timp partial, cu toate complicatiile pe care le implica contractele de munca. Activitatea de bona e reglementata legal in mod specific, e profesie reglmenetata, nu se incadreaza nici la zilieri nici la personalul auxiliar pt activitati casnice pentru care e mai nou un cadru legal specific simplificat care merge pt personalul de curatenie sau ingrijiri nespecifice.... Legea 167/2014 dealtfel prevede clar: " Art. 7. - Exercitarea profesiei de bonă se poate realiza, cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 5 alin. (1) şi (3), prin:
a) furnizarea serviciilor în baza unui contract individual de muncă încheiat între bonă şi o persoană juridică;
b) desfăşurarea activităţii bonei ca persoană fizică autorizată în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare." IN CONCLUZIE singura varianta mai simpla pentru Dvs. este ca bona sa isi faca PFA pentru activitate de bona. Atunci doar faceti cu ea un contract de prestari servicii , si ea va factureaza si dvs. ii platiti factura si in rest e pe seama ei tot ce inseamna efidente, declaratii, impozite, nu mai aveti Dvs. complicatii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am angajat o bonă, dar după 3 zile am dat-o afară pentru că mi-a furat din casă. ce sancțiuni pot primi pentru că nu i-am făcut contract de muncă? adusca adusca Ce sanctiuni pot primi daca angajez o persoana ca bona pt copil fara contract de munca ? Dupa 3 zile o dau afara pt ca mi-a furat din casa si are dosar la ... (vezi toată discuția)
Contract munca part time intre 2 persoane fizice AlinaStefanuca AlinaStefanuca Buna dimineata Odata cu intoarcerea mea la birou o sa am o bona angajata part time. As vrea sa stiu care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurg pt a ... (vezi toată discuția)
Optiuni legale - angajare bona persoana fizica de catre o alta persoana fizica andrada80 andrada80 Buna seara Am gasit pe forum un raspuns din 2012 prin care se spunea ca ar fi posibila incheierea unui contract de munca intre 2 persoane fizice. Intre ... (vezi toată discuția)