avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contributie in caz de grupa a II-a
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contributie in caz de grupa a II-a

Cred ca am mai spus pe undeva ca suntem trei frati, fiecare cu situatia
sa particulara. Ma uit in decizia sorei mele. Ea a lucrat tot timpul intr-un
spital, la laboratorul de analize. A avut conditii de grupa a II-a de munca
tot timpul

Prin urmare
Total stagiu 40 - 3 - 2
in grupa a II-a 24 - 7 - 29
conditii deosebite 5 - 9 - 7
asimilat 3 - 10 - 0

Pentru calculul punctelor de stabilitate se considera doar anii de pe
linia doi si trei, restul fiind considerati bonusuri

Grosso-modo, bonusul de 3 luni la an da in jur de 7 ani, ca sa lucram
cu numere intregi. Acesti 7 ani nu sunt luati in calcul la stabilitate nefiind
considerati ca o perioada contributiva
Totusi, urmarind alte surse, am inteles ca exista o reglementare potrivit
careia cei aflati in conditii de grupa a II-a erau suprataxati fata de cei
care lucrau in conditii normale. Am inteles (poate gresit) ca era un decret.
Este adevarat?
Daca da, imi poate spune cineva care este aceasta reglementare?

Multumiri anticipte pentru timpul acordat


Ultima modificare: Vineri, 12 Aprilie 2024
interval, utilizator
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 13:54, 12 Aprilie 2024
Va primi 2,825 puncte de stabilitate.
Pentru stagiul aferent grupelor/conditiilor de munca nu se acorda puncte de stabilitate.
Eu am lucrat 29 ani in grupa I.
Credeti ca daca ar fi vreo pista, nu m-ar interesa si pe mine aceste detalii ?
Intr-adevar , au existat acte normative ( mai multe ) care reglementau contributiile pntru grupe de munca superioare . Eu am gasit pe site-ul Ministerului Muncii Legea 49/1992 , nimic anterior acesteia . Doar ca NU angajatul datora aceste contributii , ci angajatorul , prin urmare salariatii nu erau suprataxati . De altfel , de la aparitia Legii 3/1977 ( daca bine imi amintesc ) angajatilor nu li s-a retinut din salar nimic altceva decat contributia la pensia suplimentara , in procent , si asta pana la 01.04.2001 , cand a fost eliminata . Persoanele care au lucrat in grupe de munca ( ulterior - in conditii de munca ) , desigur , au avut salarii mai mari de incadrare , munca lor fiind mai grea . Acest lucru ( castigul mai substantial ) , se reflecta direct in numarul de puncte de pensie pe care l-au obtinut aferent acestui castig . In plus , mai au un supliment de puncte ( de 25% ,sau 50% , iar pe Legea 360/2023 - de 0,25 , sau 0,50 puncte pe luna ) care se adauga punctajului obtinut pe contributivitate . In plus , mai au si un stagiu aferent care se adauga vechimii efective , si o reducere a varstei standard de pensionare . In opinia mea , punctele sulimentare tocmai acest rol il au , reflecta contributiile majorate platite de angajator . Dar - repet - angjatul NU a suportat aceste cote majorate . Ar fi absurd ca , prin analogie , stagiul aferent sa fie socotit perioada contributiva , ca nu e ... Practic - nu e o perioada de timp in sine , e doar un mod de calcul al unui beneficiu acordat , un algoritm . De altfel , in nici un sistem de pensii - cel putin in UE - nu exista nimic echivalent , sau macar asemanator , iar celor cu pensii comunitare , li se recunoaste doar vechimea an-la-an de catre celelalte tari , nu si acel supliment .
Ultima modificare: Vineri, 12 Aprilie 2024
CHKa, utilizator
@CHKa

Frumos raspuns, multumesc
Poate ca nu m-am exprimat eu bine, dar cred ca Legea 49/1992 , ar putea fi cun capat de ata care poate fi infasurat
pe un mosor. Pana mai de curand, angajatorul platea multe contributii in numele angajatului. Si aici am putea gandi la fel

@Carp Mircea
Multumesc pentru interventie.
Dvs ati putea fi cel mai nimerit sa rasuciti problema. Sunteti interesat personal, plus ca aveti si competenta necesara. Omul potrivit la locul potrivit.. Cu tot respectul, dati-mi voie sa sper ca in problema aceasta nu stiti totul. Este bine de sapat, ca nu se stie peste ce dam. Eu mai intreb, ca tot n-am altceva de facut Voi incepe prin a ma uita mai atent la Legea 49/1992 , Poate va uitati si Dvs cu mai mult curaj.
Ultima modificare: Vineri, 12 Aprilie 2024
interval, utilizator
Pai ce sa va spun , stimate @interval , decat ... succes la “ bobinat “ ... Cum veti reusi sa convingeti pe indiferent cine ca un bonus acordat in anumite conditii , si calculat printr-un algoritm , este - de fapt - perioada de timp fizic , mie imi depaseste puterea imaginatiei . Va doresc sa puteti face asta .
Ultima modificare: Vineri, 12 Aprilie 2024
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii cas pentru grupa ii-a de munca spiridon_olga spiridon_olga Buna ziua Stie cineva sa ma lamureasca asupra contributiei la CAS pe care trebuia sa o plateasca angajatorul, pentru grupa II-a de munca ? Mai explicit : ... (vezi toată discuția)
Calculul punctelor de stabilitate pentru persoane care au beneficiat de grupe de munca IBH IBH Cum se calculeaza punctele de stabilitate pentru persoanele care au beneficiat de grupe de munca, prin luarea in considerare a stagiului total de cotizare ... (vezi toată discuția)
Buna ziua referitor la noua lege a pensiilor - punctele de stabilitate ... P.Carlan P.Carlan Buna ziua Referitor la noua lege a pensiilor - punctele de stabilitate se acorda si pentru timpul suplimentar din grupele de munca? (vezi toată discuția)