avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua ! Va rugam ! Asociatie de proprietari ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua ! Va rugam ! Asociatie de proprietari Cotroceni, bloc ...

Buna ziua ! Va rugam ! Asociatie de proprietari Cotroceni, bloc LOCUINTE- S+P+4/2015. Un proprietar - inchiriaza ap. unui Cabinet avocatura -9 pers. si sustine ca nu are nevoie de Avizul de la vecini si Asociatie -deoarece AVOCATII nu sunt "supusi" Legii 196/2018- Art.40.... Intrebare: Exista un art. de Lege care sa permita cabinetelor de avocatura -functionarea intr-un ap/bloc fara ca vecinii/ Asociatia sa stie cine sunt ? Care este acest art ? Va multumim !
Cel mai recent răspuns: evalazar , utilizator 14:58, 15 Aprilie 2024
Cereti proprietarului sa va arate temeiul legal pe care il sustine.
Nu cunosc de ce avocatul e mai presus de legea asociatiilor de proprietari.
Articolul 2
(1) În exercitarea profesiei avocatul este independent și se supune numai legii, statutului profesiei și codului deontologic.
[ link extern ]

Deocamdata legea 196/2018 spune clar:
Articolul 40
(1) Schimbarea destinației locuințelor, precum și a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, prezente în proiectul inițial al imobilului, se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv și cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării.
(2) Odată cu acordul menționat la alin. (1), proprietarii direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării și proprietarul care solicită acordul pentru schimbarea destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință semnează și o convenție cu privire la declararea activității care se va desfășura în spațiul respectiv, precum și numărul de persoane în funcție de care vor fi calculate cheltuielile pe număr de persoane.
(3) O copie a convenției prevăzute la alin. (2) se înmânează președintelui asociației de proprietari în vederea anexării acesteia la acordul de asociere.
[ link extern ]

Va adresati proprietarului, el doreste schimbarea destinatiei, din locuinta in spatiu comercial, cu activitate declarata cabinet de avocatura.
Ultima modificare: Luni, 15 Aprilie 2024
latka, utilizator
Multumim frumos, dl.Latca ! Am aflat ce ne interesa : nu exista temei legal -
Am trimis /solicitat deja proprietarului... Problema este ca are Contract de Locatiune cu respectivul cabinet -care functioneaza/ sunt instalati deja in bloc de 2 luni , au transmis Declaratie nr. persoane- FARA acord de la vecini si fara ca Asociatia sa semneze Aviz - deoarece NU l-a cerut nimeni...

Datorita faptului ca este un bloc de locuinte, proprietarii si-au exprimat dorinta/ au hotarat in Ad,.Generala si R.O.I .
tinand cont de trafic /zgomot/curatenie ,etc -o selectie a felului de activitate firma permis si o limita nr. 4 persoane - valabil pentru AVIZ inchiriere la firme. Dl. proprietar -ignora Asociatie/ NU cere Aviz -pentru ca : Firma de avocatura nu are nevoie !Mai mult, proprietarul in cauza- care are mai multe proprietati in condominiu, nu locuieste in nici una, sustine ca Asociatie nu are dreptul sa-i ingradeasca folosinta dreptului de proprietate -"dupa niste hotarari si un Regulament... "
Daca solutia este instanta - consideram neplacut si costisitor ... dar asta este !
Multumim mult !
Ultima modificare: Luni, 15 Aprilie 2024
evalazar, utilizator
Puteti reclama la primarie faptul ca de la dosarul autorizarii acelui cabinet lipseste acordul asociatiei dvs. de proprietari. Vedeti ce va raspund. Nu e nici o ingradire a dreptului de proprietate, dimpotriva, e o chestiune prevazuta de lege ca sanctionabila.

Capitolul IX Contravenții și sancțiuni
Articolul 102
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni:
..................................................
g) schimbarea de către proprietar a destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință fără autorizațiile și aprobările legale;
(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează după cum urmează:

d) faptele prevăzute la alin. (1) lit. g), h), i), m), p) și q), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 15 Aprilie 2024
latka, utilizator
Multumim !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua . sunt deținătorul unui cabinet stomatologic care ... SennaAyr SennaAyr Buna ziua . Sunt deținătorul unui cabinet stomatologic care funcționează de 12 ani într-un apartament de bloc la parter . Doresc sa ofer spre închiriere ... (vezi toată discuția)
Buna. vreau sa fac schimbare destinatie a unui apartament la ... Ralu100- Ralu100- Buna. Vreau sa fac schimbare destinatie a unui apartament la parter din spatiu de locuit in spatiu comercial, stiu ca am nevoie de aprobare de la vecinii de pe ... (vezi toată discuția)
Firma la parterul blocului silviu1958 silviu1958 In ce conditii poate functiona o firma la parterul unui bloc de locuinte ? (vezi toată discuția)