avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1026 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... rambursare credit de catre mostenitori
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

rambursare credit de catre mostenitori

Tatal meu a angajat un credit la o filiala a unei banci comerciale si totodata a incheiat si o asigurare de viata cu respectiva banca.La trei luni de la angajarea creditului a decedat in urma unui infarct.Eu cu mama mea suntem singurele mostenitoare si in aceasta calitate am intocmit un dosar in care solicitam ca plata creditului sa fie preluat de societatea de asigurari asa cum se prevedea in contractul anexa la contractul de credit incheiat cu banca.De la sediul central al bancii am primit insa o adresa in care mi s-a comunicat ca dosarul s-a respins pentru ca tatal meu nu ar fi declarat ca sufera de vreo boala la data incheierii contractului de asigurare.In prezent eu nu stiu ce sa fac, mai precis sa contest decizia de respingere a dosarului sau sa achit eu creditul? Nu mi se pare corect insa sa achit eu creditul din moment ce atat in contractul de acordare a creditului cat si in contractul de asigurare se face vorbire de acoperirea riscului de deces din orice cauza neprecizandu-se niciunde ca trebuia anuntata o eventuala boala, banca avand dreptul sa utilizeze indemnizatia de asigurare pentru rambursarea creditului.
Ma scuzati ca intrebarea mea este cam lunga, dar a trebuit sa prezint toata starea de fapt si sper sa ma ajutati.
Cel mai recent răspuns: ContSters79003 , utilizator 22:57, 5 Februarie 2010
In clauzele contractuale din contractul de asigurare de viata a celui ce se imprumuta sunt prevazute situatiile in care firma de asigurari este exonerata de obligatia de plata a sumei ce cnstituie prima de asigurare. Este adevarat ca sunt precizate in mod clar bolile ce trebuiau declarate, dar existenta respectivei boli fara ca aceasta sa fi fost vreodata diagnosticata de catre un medic si fara ca imprumutatul sa fi avut cunostinta de faptul ca sufera de boala in cauza, nu determina exonerarea firmei de asigurari de la plata sumei datorate Eu va sfatuiesc sa consultati un avocat caruia sa-i prezentati contractul si mai ales sa faceti demersurile cu respectarea termenelor prevazute in contract, pentru a nu decadea din drepturi.
Multumesc pentru clarificari.
zaharia65_2 a scris:

In clauzele contractuale din contractul de asigurare de viata al celui ce se imprumuta sunt prevazute situatiile in care firma de asigurari este exonerata de obligatia de plata a sumei ce constituie prima de asigurare. Este adevarat ca sunt precizate in mod clar bolile ce trebuiau declarate, dar existenta respectivei boli fara ca aceasta sa fi fost vreodata diagnosticata de catre un medic si fara ca imprumutatul sa fi avut cunostinta de faptul ca sufera de boala in cauza, nu determina exonerarea firmei de asigurari de la plata sumei datorate Eu va sfatuiesc sa consultati un avocat caruia sa-i prezentati contractul si mai ales sa faceti demersurile cu respectarea termenelor prevazute in contract, pentru a nu decadea din drepturi.

=D>
In momentul intocmirii dosarului de credit, tatal dvs a completat o cerere de asigurare, cu specificarea clara a problemelor de sanatate. Daca una (sau mai multe) din afectiuni a fost bifata afirmativ , pe aceeasi cerere se detaliaza in rubrica observatii istoricul acesteia: de cand dateaza, tratament, interventii, starea actuala. Tot pe aceeasi cerere, tatal dvs a specificat numele medicului de familie. Firma de asigurari avea obligatia sa verifice realitatea fisei. In urma analizarii dosarului, firma de asigurari: 1.isi da acceptul pentru asigurarea creditului la cota standard din oferta de creditare, 2. isi da acceptul la o cota marita; 3. respinge doasrul. Daca puteti garanta ca tatal dvs nu avea cunostinta de anumite afectiuni la momentul contractarii creditului (si daca niciunde in contract nu se specifica obligatia de a anunta banca/firma de asigurari de modificarea starii de sanatate pe parcursului derularii contractului) mergeti mai departe si contestati raspunsul bancii.Consultati un avocat si nu respingeti nici ideea de a-i actiona in judecata. Platiti rata in continuare pana la clarificarea situatiei, intrucat sumele platite de dvs in acest interval pot fi recuperate.
De fapt se pune problema: cine suporta datoria? dvs, firma de asigurari - daca dosarul de creditare nu va putea fi contestat de firma de asigurari, ca fiind neconform cu normele de creditare sau banca.
Nu renuntati!
daca din fisa medicala nu rezulta ca tatal dvs era bolnav cand a semnat contracul, societatea de asigurari nu are nicio scuza.
un sfat, daca-mi permiteti, sa nu dezbateti succesiunea dupa tatal dvs, pana nu lamuriti cu creditul

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire asigurare de viata terezbarbu terezbarbu Buna ziua, sunt si eu un caz dintre cei multi care nu au fost si nu vor fi despagubiti niciodata de firmele de asigurari ! Socrul acum doi ani cand avea ... (vezi toată discuția)
Asigurare de viata-credit banca steef steef Cazul unei persoane decedate care anterior decesului a facut un credit la o banca. Odata cu creditul a facut si o asigurare de viata la o societate. La data ... (vezi toată discuția)
Asigurare neplatita Tiberiu74 Tiberiu74 Buna ziua Am si eu o mica problema delicate la care incerc sa-i gasesc rezolvare: In urma cu 3 ani, soacra mea, fiind pensiunara de boala, a luat un credit ... (vezi toată discuția)