avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament olograf
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament olograf

Intr-o succesiune dezbatuta intr veri, unul dintre mostenitori a venit cu un testament olograf . Am cerut expertiza criminalistica a acelui inscris , iar raspunsul lor a fost ca testamentul este valabil ( scrisul din testament coincide cu cel din actele pe care le detineam). Testamentul olograf a fost scris cu 3-4 luni inainte de a deceda.
Mai putem ataca cumva acest testament ?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:02, 4 Februarie 2010
Daca aveti probe ca testatorul nu era in deplinatatea facultatilor mintale la intocmire, sau exista alt motiv de anulabilitate ( consimtamantul a fost surprins prin dol - captatie sau sugestie, violenta sau eroare).

Ce ruda erati cu defunctul? ca sunteti veri am inteles.
Sunt nepoata dupa sora acestuia. Nu a fost casatorit si nici copii nu a avut. Testamentul l-au adus copiii altui frate. Cum putem demonstra ca a fost eroare, violenta, sugestie ? Este suficienta doar marturia martorilor ?
Da, ramane varianta de mai sus, daca puteti demonstra.

Pai sa o luam pe rand:
- violenta inseamna ca l-a constrans cineva sa faca testamentul ( amenintari, santaj etc.);
- dolul sub forma captatiei sau sugestiei inseamna ca l-a indus cineva in eroare ( l-a pacalit ) ;
- eroare inseamna falsa reprezentare a realitatii la semnarea actului ( de ex. credea ca face testament pt toti nepotii de frate, sau credea ca semneaza alt act, de ex. contract de inchiriere pt varul respectiv etc.);

Pt oricare dintre variante aveti nevoie de martori, sau alte probe ( inscrisuri etc.).
Cel mai bine discutati cu un avocat caruia sa ii aratati toate actele sa vedeti daca puteti invoca unul din motivele de mai sus.

Si, intre timp, daca dvs. credeti ca se aplica unul dintre motivele de mai sus, puteti sa ne mai adresati intrebari.
Multumesc mult d-na adutescu pt raspunsuri. Banuim ca a fost amenintat, ca de buna voie nu semna, de fap el a sustinut intreaga viata ca nu da cuiva anume in scris.
Mai am o intrebare. Defunctul si mama mea au facut cerere pt a primi mostenirea de la parinti. Este vorba de doua terenuri. Pe unul sunt amandoi mostenitori , iar pe unul apare doar fratele ei. Daca mama mea nu a facut cerere pt ambele terenuri, inseamna ca nu mai are dreptul la acel teren ?
Mentionez ca atat mama cat si fratele acesteia sunt decedati.
Daca nu a renuntat expres, inseamna ca mai avea dreptul.
Oricand se poate face o suplimentare a certificatului de mostenitor.
Dvs. si fratii/surorile dvs. ( daca aveti) veniti la partea mamei la mostenirea dupa parintii ei, prin reprezentare si aveti drept de mostenire.

Alte discuții în legătură

Testamentul poate fi atacat? eugen82 eugen82 Este vorba despre o persoana in virsta vaduva fara copii, dar cu frate si nepoti : un nepot dupa frate si inca un nepot dupa o sora decedata. Doamna a facut ... (vezi toată discuția)
Cum pot ataca testamentul olograf? aalinutzaa aalinutzaa Buna ziua.....Intrebarea mea este cum se poate ataca un testament olograf ???SiTUATIA ESTE URMATOAREA:Sora bunicii mele a decedat in ianuarie,dansa nu a avut ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire olteanu.adriana olteanu.adriana Buna ziua, As dosi sa stiu si eu cine are dreptul la mostenire in cazul unei persoane care nu are copii, nu are frati sau surori in viata, are o nepoata in ... (vezi toată discuția)