avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la vanzarea terenurilor primite mostenire?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la vanzarea terenurilor primite mostenire?

Am primit mostenire un teren mai mare, pe care l-am parcelat. La vanzarea acestor parcele va trebui achitat TVA? Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
MaraSara, utilizator
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 11:24, 9 Mai 2024
doar dupa ce depasiti plafonul de 300.000 lei. /an
Adica nu se mai aplica prevederile codului fiscal? Am mentionat ca terenul provine din mostenire.

"CAPITOLUL III - Persoane impozabile

4. (1) În sensul art. 269 alin. (2) din Codul fiscal, exploatarea bunurilor corporale sau necorporale, în concordanță cu principiul de bază al sistemului de TVA potrivit căruia taxa trebuie să fie neutră, se referă la orice tip de tranzacții, indiferent de forma lor juridică, astfel cum se menționează în constatările Curții Europene de Justiție în cazurile C-186/89 Van Tiem, C-306/94 Regie dauphinoise, C-77/01 Empresa de Desenvolvimento Mineiro SA (EDM).

(2) În aplicarea prevederilor alin. (1), persoanele fizice nu se consideră că realizează o activitate economică în sfera de aplicare a taxei atunci când obțin venituri din vânzarea locuințelor proprietate personală sau a altor bunuri, care au fost folosite de către acestea pentru scopuri personale. În categoria bunurilor utilizate în scopuri personale se includ construcțiile și, după caz, terenul aferent acestora, proprietate personală a persoanelor fizice care au fost utilizate în scop de locuință, inclusiv casele de vacanță, orice alte bunuri utilizate în scop personal de către persoana fizică, precum și bunurile de orice natură moștenite sau dobândite ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate.

(3) Persoana fizică, care nu a devenit deja persoană impozabilă pentru alte activități, se consideră că realizează o activitate economică din exploatarea bunurilor corporale sau necorporale, dacă acționează ca atare, de o manieră independentă, și activitatea respectivă este desfășurată în scopul obținerii de venituri cu caracter de continuitate, în sensul art. 269 alin. (2) din Codul fiscal.
Daca ati fi vandut terenul ca atare si nu ati fi realizat o activitate economica cu caracter de continuitate prin parcelare si vanzare apoi in mod repetat e discutabil dpdv al fiscului.
Trebuie sa faceti o intrebare la ANAF ca sa fiti sigur.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoana juridica cumpara imobil de la persoana fizica crinab crinab Buna ziua, o persoana juridica doreste sa cumpere un imobil de la o persoana fizica. Care este modalitatea corecta? Se poate deduce TVA ? Daca va vinde ... (vezi toată discuția)
Impozit, tva - imobiliare persoane fizice dobrila dobrila in urma unei succesiuni raman 3 proprietari cu cote 10/16, 3/16, 3/16 unul din proprietari vinde cota de 3/16 (nu depaseste 450000) celui care are deja ... (vezi toată discuția)
Tva persoana fizica r111 r111 Asi dori o lamurire: Am vandut un imobil.Cu suma incasata doresc sa renovez un alt imobil pe care il am deja in proprietate.Pentru a putea ... (vezi toată discuția)