avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Intrebare divort/apel
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Intrebare divort/apel

Am o decizie de divort(de comun acord) care include si program de vizita. Daca una din parti face apel pentru programul de vizita, ce se intampla cu divortul propriu zis? Se considera ca este gata? Sau se lungeste pe durata eventualului apel?

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2024
Marius889, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alina-Andreea Plugaru , Avocat 16:34, 29 Aprilie 2024
Buna ziua,

Art. 931. -
(1) La termenul de judecată, instanţa va verifica dacă soţii stăruie în desfacerea căsătoriei pe baza acordului lor şi, în caz afirmativ, va pronunţa divorţul, fără a face menţiune despre culpa soţilor. Prin aceeaşi hotărâre, instanţa va lua act de învoiala soţilor cu privire la cererile accesorii, în condiţiile legii.

(2) Dacă soţii nu se învoiesc asupra cererilor accesorii, precum şi în situaţia în care unul dintre aceştia sau ambii beneficiază de consiliere judiciară sau tutelă specială, instanţa va administra probele prevăzute de lege pentru soluţionarea acestora şi, la cererea părţilor, va pronunţa o hotărâre cu privire la divorţ, potrivit alin. (1), soluţionând totodată şi cererile privind exercitarea autorităţii părinteşti, locuinţa copiilor, contribuţia părinţilor la cheltuielile de creştere şi educare a copiilor şi numele soţilor după divorţ.

(3) Dacă va fi cazul, cu privire la celelalte cereri accesorii instanţa va continua judecata, pronunţând o hotărâre supusă căilor de atac prevăzute de lege.

(4) Hotărârea pronunţată în condiţiile alin. (1) este definitivă, iar hotărârea pronunţată potrivit alin. (2) este definitivă numai în ceea ce priveşte divorţul, dacă legea nu prevede altfel.

Astfel, in ceea ce priveste divortul, hotararea este definitiva.
Deci decizia de la fond va ramane definitiva pentru divort, la 30 de zile de la comunicare, dar va ramane deschisa pt cererile pe care se face apel(program de vizita) chiar daca ambele au favut parte initial dintr-un singur doasar

Am inteles corect?
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2024
Manuela Rășină, administrator
Capatul de cerere privind divortul a ramas definitiva. Doar capatul de cerere, in speta, privind programul de vizita (sau alte cereri accesorii) este supus apelului. Va sfatuiesc sa cititi cu atentia hotararea instantei. La finalul hotararii, acolo unde sunt trecute caile de atac pe care le aveti la dispozitie, trebuie sa fie mentionat acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu acordul soțului Ahirghiligiţei Ahirghiligiţei Buna seara! In data de 1 iulie am data procesului deschis de către sot. Eu sunt de acord cu divorțul si tot ce a declarat acesta. Întrebarea mea este, după ... (vezi toată discuția)
Aplicabilitatea unei sentinte de divort Justitiarul711 Justitiarul711 O sentinta de divort este pronuntata in data de 14.01.2015, avand termen de recurs/apel 30 de zile de la comunicare. Partile primesc acasa comunicarea in ... (vezi toată discuția)
Divort elena w elena w Buna ziua am o intrebare . Pe 20 Mai am primul termen la divortul amiabil si nu stiu daca trebuie sa imi aduc si copilul la tribunal. Are 11 ani si stiu ca va ... (vezi toată discuția)