avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Daca am dubla calitate - de angajat intr-o firma si ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Daca am dubla calitate - de angajat intr-o firma si partener intr-o alta - pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului

Buna ziua!
Sunt in situatia in care sunt insarcinata in luna a 7a, sunt angajata la o societate comerciala, dar sunt si partener intr-o mica afacere cu o prietena. As vrea sa stiu daca in acest caz pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului sau m-ar putea afecta faptul ca statul ar putea considera ca inregistrez venituri din firma la care am statut de partener. Mentionez insa ca aici nu am calitate de angajat si firma nu este pe profit.
Va multumesc anticipat pentru raspunsul prompt!
Cel mai recent răspuns: lexxy , utilizator 14:37, 9 Februarie 2010
conditii necesare pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului:
- sa fie cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
- sa aiba domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, potrivit legii;
- sa locuiasca impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora;
- a realizat, timp de 12 luni, anterioare nasterii copilului, venituri supuse impozitului pe venit, conform Codului fiscal. Veniturile impozabile la care face referire legea sunt cele provenite din salarii, activitati independente si cele din activitati agricole.

Cele 12 luni relevante pentru acordarea indemnizatiei de crestere sunt luate in calcul si pentru urmatorele categorii de persoane:
- cele care si-au insotit sotul sau sotia in misiuni permanente in strainatate;
- cele care au beneficiat de indemnizatie de somaj, concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
- cele care au efectuat stagiul militar obligatoriu;
- cele care au urmat cursurile la zi ale invatamantului universitar, pe durata normala a studiilor respective si cu conditia absolvirii acestora;
- cele care au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in temeiul contractelor de asigurari sau in conditiile unor acte normative speciale care reglementeaza concedierile colective.

aveti dreptul la indemnizatie crestere copil in varsta de pana la 2 ani .
Beneficiati de indemnizatie numai pentru calitatea de angajat nu si pentru cea de asociat. Nu se pot considera venituri in firma pentru ca dumneavoastra nu facturati indemnizatia pe firma la care sunteti asociat, ci o primiti in caliate de persoana fizica titulara a unui CIM.
Buna ziuav
sunt si eu in aceeasi situatie ca si d-voastra si va spun sigur ca beneficiati de indemnizatie numai daca averi 12 luni cotizate, indemnizatia se calculeaza in felul urmator: se aduna salariile din ambele parti pe ultimile 12 luni se imparte la 12 si indemnizatia reprezinta 85% din suma rezultata.
numai bine.
Va multumesc frumos pentru raspuns. O singura intrebare as mai avea. Daca societatea comerciala la care am statut de angajat decide sa isi incheie activitatea dupa intrarea mea in concediul prenatal, acest lucru poate sa ma afecteze in ceea ce priveste intrarea in posesia indemnizatiei de crestere a copilului pe parcursul urmatorilor 2 ani?
Inca o data, multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului doinav doinav Am urmatoarea problema. Am fost angajata in invatamant 13 ani, pana la 31 august 2007. In perioada 1 septembrie 2007 pana la 31 decembrie 2007 am fost plecata ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil oanavaciu oanavaciu buna ziua, doresc un sfat referitor la urmatoarea situatie: In perioada ianuarie 2008-21 octombrie 2008 - am lucrat fara intrerupre la angajatorul X In ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie pentru cresterea copilului Nicu23 Nicu23 Buna ziua As dori sa aflu daca este posibil ca prietena mea, fiind cetatean strain(ucraina) sa primeasca indemnizatia de crestere a copilului...e insarcinata ... (vezi toată discuția)