avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desființare linie gardă
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desființare linie gardă

Bună ziua. Dacă pe secția de radiologie a spitalului lucrează efectiv 2 medici, alt medic este în concediu fără plată iar altul este pe secția exterioară a spitalului (pediatrie), se poate legal organiza linie de gardă? Este o lege unde prevede numărul minim de medici pentru a putea fi linie de gardă (mă refer la medicii angajați ai unității și nu cei cu contract prestări servicii)? Cu 2 medici care lucrează efectiv pe secție, este greu să asigurăm programul normal de lucru, nu mai zic de gărzi…
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:36, 16 Mai 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ordin nr. 870 din 1 iulie 2004 pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar
art. 23
Numărul liniilor de gardă se determină în mod diferenţiat, pe tipuri de unităţi sanitare, în funcţie de numărul de paturi aprobat prin ordinul de structură, după cum urmează:
a) spitale universitare - o linie de gardă la 40 de paturi;
b) institute şi centre medicale clinice care desfăşoară asistenţă medicală de urgenţă în profil cardiologie, cardiovascular şi cerebrovascular şi spitale clinice de urgenţă o linie de gardă la 60 de paturi;
c) spitale clinice judeţene de urgenţă, spitale judeţene de urgenţă, spitale clinice judeţene şi spitale de urgenţă - o linie de gardă la 70 de paturi;
d) spitale clinice, spitale judeţene şi spitale de pediatrie şi obstetrică-ginecologie - o linie de gardă la 80 de paturi;
e) institute şi centre medicale clinice, spitale municipale şi orăşeneşti - o linie de gardă la 90 de paturi;
f) institute şi centre medicale clinice de specialitate, spitale clinice de specialitate, spitale de specialitate - o linie de gardă la 150 de paturi;
g) centre medicale, altele decât cele clinice, sanatorii - o linie de gardă pe unitate, indiferent de numărul de paturi

......

art. 30
(1) Se poate organiza linie de gardă într-o specialitate clinică, dacă în secţiile sau compartimentele cu paturi, precum şi în ambulatoriul de specialitate al spitalului sunt încadraţi cel puţin 4 medici în specialitatea respectivă.
(2) Această prevedere nu se aplică liniilor de gardă organizate în specialitatea ATI.
art. 30
(1) Se poate organiza linie de gardă într-o specialitate clinică, dacă în secţiile sau compartimentele cu paturi, precum şi în ambulatoriul de specialitate al spitalului sunt încadraţi cel puţin 4 medici în specialitatea respectivă.

”Încadrați” se referă la toți medicii angajați (care apar pe hârtie) sau doar la cei ce își desfășoară activitatea? Nu știm dacă colega aflată în concediu fără plată este luată în considerare sau nu. Plus că suntem spital județean de urgență, dar în ultimele luni și-au dat demisia restul medicilor (necesarul de medici radiologi este de 11 medici)
Ultima modificare: Joi, 16 Mai 2024
AleV90, utilizator
În echipa de gardă a unei unităţi sanitare cu paturi, în liniile de gardă organizate pe specialităţi, în afară de medicii încadraţi în unitatea respectivă, pot fi incluşi şi medici din afara unităţii care sunt confirmaţi prin ordin al ministrului sănătăţii în specialitatea stabilită pentru linia de gardă şi care îşi desfăşoară activitatea în unităţi sanitare în care nu sunt organizate linii de gardă în acea specialitate.

Incadrati inseamna cei care au incheiate c.i.m.
Mai sunt încheiate 2 contracte cu medici externi și 2 rezidenți, dar tot nu reușim să acoperim gărzile (sau mai bine spus nu știu dacă e normal să efectuăm 10 gărzi pe lună și program normal - ce include upu, spital ambulator - ecografii, radiografii și CT).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Solicitati sprijinul Sindicatului daca aveti sau Ministerului sanatatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reglementări gărzi a.t.i. 3xil3 3xil3 buna seara.imi puteti spune va rog de cati medici in specialitatea anestezie si terapie intensiva este nevoie pentru efectuarea de garzi intr-un spital de ... (vezi toată discuția)
C.m.i. cim ?? denisa2011 denisa2011 Buna ziua Am de facut un cim la un dr pe CMI, cu cate ore au ei dreptul sa lucreze?8 sau 6 ore/zi?cum se face un cim?este cf Codului Muncii sau mai au ceva in ... (vezi toată discuția)
Garda ati 3xil3 3xil3 Care este numarul minim de medici in specializare anestezie si terapie intensiva (3,4,5) pentru a putea exista linie de garda la un spital de urgenta ? Ma ... (vezi toată discuția)