buna ziua,
in calitate de angajator ma confrunt cu un deces in randul angajatilor.Mama persoanei decedate s-a prezentat azi la casa de pensii cu toate documentele necesare pentru primirea ajutorului de inmormantare,de unde i s-a spus sa se prezinte la firma unde a lucrat persoana decedata pentru ca de acolo urmeaza sa i se acorde acest ajutor!Va rog sa-mi spuneti cum procedez in continuare.Mentionez ca este vorba de un SRL.Va multumesc!
Art. 51 lit a) din Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel national (care se aplica tutuor angajatorilor din Romania):
- in cazul decesului salariatului se va acorda familiei un ajutor de cel putin 2 salarii medii lunare pe unitate.
De la Casa de pensii nu au cum sa dea acest ajutor ptr ca decedatul era salariat si nu pensionar.
va multumesc pt raspuns..ma gandeam ca este posibil sa se dea acest ajutor de la casa de pensii tinand cont de faptul ca angajatul a cotizat la fondul de pensii (in cazul de fata 5 ani)si nu a ajuns sa beneficieze de pensie.M-am mai documentat intre timp si am vazut ca pt 2010 ajutorul este in suma de 1702 lei.De unde se deduce aceasta suma?Va multumesc.
Daca decedata nu este salariata dv nu aveti obligatii. Obligatia exista fata de salariata a carei mama a decedat in conditiile in care persoana decedata se afla in intretinerea ei:
CCMN art 51 d) un salariu mediu pe unitate plătit de unitate la decesul soţului sau soţiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate în întreţinerea salariatului.
Daca este vorba despre ajutorul de deces prevazut in legea 19/2000:
ART. 135
Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de catre:
a) angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 5 alin. (1) pct. I si II, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
b) institutia care gestioneaza bugetul Fondului pentru plata ajutorului de somaj, in cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
c) casa teritoriala de pensii, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevazut la art. 5 alin. (1) pct. IV, V sau alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.
In conditiile lit.a) angajatorul va face regularizarea sumei cu CJPAS.
Din cate am inteles decedatul a fost salariatul firmei respective .
Ajutorul de deces, conform Legii 19/2000 se acorda de catre angajator si se deduce din cota angajatorului la CAS .
Pentru anul 2010 ajutorul de deces pt. salariat este de 1836 lei .
Ajutor de deces
larisalaly
Buna ziua,
Un salariat solicita ajutorul de deces in urma decesului mamei sale.
Conform legii pensiilor,
[i]Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces
vornicu lumi
va rog sa ma ajutati cu niste informatii.Un coleg salariat a decedat. Sora acestuia doreste sa primesca ajutorul de deces (de inmormintare am dat atunci,pe ... (vezi toată discuția)