avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara pentru copii, parinti divortati Buna ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara pentru copii, parinti divortati Buna ziua! ...

Pensie alimentara pentru copii, parinti divortati
Buna ziua! Sunt divortata si am un baiat de 13 ani. Adresa copilului este la mine. In hotararea primita se specifica faptul ca neam inteles cu tatal la privire la educarea si intretinerea copilului,in comun,si sederea lui o saptamana la mine, o saptamana la tatal,si din cauza asta nu trebuie sa plateasca nimic. Atunci copilul avea 3 ani, si umbla la gradinita,dar la varsta de 4 sau 5 ani, tatal lui a plecat sa lucreze in strainatate, asa ca, evident nu mai era valabila treaba asta cu 1 sapt. la mine, 1 sapt. la el. La 6 ani copilul a inceput scoala pregatitoare, tatal vene acasa foarte rar, il ducea cateva zile la el, i-a cumparat cate ceva pt. inceput de scoala, dar atat. Cand copilul a inceput clasa a 2., tatal a revenit in tara, a luat copilul, la inceput in fiecare weekend, dupa care din ce in ce mai rar. Repet, copilul acum are 13 ani impliniti. Am vreo sansa sa primesc bani de la el pentru intretinerea copilului, avand in vedere hotararea judecatoreasca in care scrie ca nu trebuie sa plateasca pentru ca ne-am "inteles"? Am discutat cu el si mi-a spus ca mie nu-mi va da nici un leu vreodata, doar copilului. Intr-adevar ii da mai nou niste bani, 50-100 lei, dar eu il intretin si eu stiu de ce ar avea nevoie. Multumesc daca ma ajutati cu vre-un sfat! Sau macar sa stiu ce posibilitati am, daca am.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:24, 23 Mai 2024
cereti pensie in instanta. facti dovada ca s-au schimbat imprejurarile care au stat la baza anterioarei hotarari.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand nu trebuia sa asteptati atat pana sa obtineti o hotarare care sa il oblige pe tata la plata pensiei de intretinere.

In ceea ce priveste minorii, hotararile nu statueaza definitiv ci - ori de cate ori se schimba imprejurarile - se poate pronunta o noua hotarare si mereu se va urmari interesul copilului, nu al parintelui.

Dvs tb sa il dati in judecata imediat ce copilul nu a mai petrecut jumatate din timp la tata, de atunci conditiile intelegerii initiale s-au schimbat. Unele cheltuieli sporadice ale tatalui (la inceputul anului scolar) nu echivaleaza cu indeplinirea partii lui de contributie la cheltuielile de crestere si educare ale minorului.

Nu este tarziu nici acum sa actionati, insa pensie veti primi de la data introducerii actiunii in instanta, nicio zi, niciun an din urma.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incercati sa ii explicati asta si tatalui intai df., apoi prin avocat, poate nu ajungeti in instanta. Poate va intelegeti la o suma.
Daca nu, faceti actiune, insa va dura ceva, mai ales ca tatal e plecat. Va fi si dificil de executat. De aceea, vorbiti cu un avocat sa incercati sa obtineti o pensie, dar amiabil. Acestea au sanse mai mari de a fi platite benevol, fara a apela la executari interne sau internationale.
Va multumesc pentru raspuns! Am asteptat atat, doar pt. ca divortul a fost unul foarte dificil. Ba nu s-a prezentat sotul, ba a furat efectiv copilul de la mama mea de pe terenul de joaca, timp ce eu lucram, umblam la Parchet ca sa-mi recuperez copilul, 2 luni de zile nu mi-am vazut baiatul pe atunci(avea doar 3 ani), atata dura pana mi-au rezolvat cazul si au obligat tatal sa mi-l aduca inapoi. Nu am vrut sa mai am de a face cu el deloc, mai ales nu in instanta. In tot acest timp ma blestema, ma santaja cu tot ce a putut si nu am vrut sa mai prelungesc procedura. Dar cum creste copilul, asa cresc si cheltuielile cum se spune, si doar acum mi-am strans toate puterile sa fac ceva.
Sigur ca am vorbit cu el prima data. Dar el a ramas acelasi om, cu care nu se poate discuta. Nici nu vrea sa auda sa-mi plateasca mie. A spus ca mie nu o sa-mi dea in viata lui un leu, doar copilului, dar asta nu asa merge.

Alte discuții în legătură

Procura iesire din tara, tata cetatean strain mihaila_andreea mihaila_andreea Buna ziua, Am un baietel de 8 ani, tatal lui are dubla cetatenie: nigeriana (Niger) si respectiv libaneza. Momentan este stabilit in Cipru unde are o ... (vezi toată discuția)
Divort refuzat lllucci lllucci Buna seara!Am si eu o intrebare!Sotul meu are o amanta si vrea sa sivorteze sa isi refaca viata.Avem un copil de cinci ani.Daca nu ii acord divortul ce se ... (vezi toată discuția)
Custodia comuna Sielena Sielena Imi raspunde cineva,custodia comuna cu domiciliul la mama, cine plateste pensia alimentara? (vezi toată discuția)