avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt in comunitate de ceva vreme.Insa acum ma confrunt ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt in comunitate de ceva vreme.Insa acum ma confrunt cu urmatorea ...

Sunt in comunitate de ceva vreme.Insa acum ma confrunt cu urmatorea problema :
>sotul ( cu care sunt casatorita de 34 ani si cu care am un copil major, la casa lui ) mi-a spune zilele trecute( pentru ca este destul de bolnav... faza terminala) ca el mai are 2 copii nelegitimi,nascuti innainte de casatoria noastra. Ups! In prezent locuim intr -un apartament lasat mostenire de parintii lui(socrii mei).Sotul este unicul lor mostenitor. Va intreb pe dvs. : ce ar trebui sa fac eu,acum, in aceasta situatie, astfel incat sa nu am probleme privind locuinta familiala mostenita de sotul meu de la parintii lui.Mentionez ca din partea copilului nostru nu voi avea probleme.Dar din partea celor doi copii(din afara casatoriei ) , cred ca voi avea probleme la o eventuala succesiune dupa sot. Ce ma sfatuiti sa fac, acum cand sotul mai este inca in viata ? Sotul imi sugereaza sa imi faca testament universal pe toate bunurile mostenite de la parintii lui( aici intra si ap. in care locuim) .Multumesc de sprijin ,
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
.Deci ,daca el hotareste ca sotia sa mosteneasca ceva,si fiecare copil cate altceva ,se poate prin testament ? Mai poate fi atacata decizia testamentarului?

da, poate. Ideea de baza e sa se tina cont de rezerva succesorala a fiecaruia, cand intocmeste testamentul, notarul va poate ajuta cu socoteli in acest sens.
se poate imparti si disproportionat, adica nu la toti ergal, dar sa se tina cont de rezerva, adica sa primeasca fiecare cel putin jumatate din cat ar fi mostenit pe cale legala.
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2024
gi-jane2, moderator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Are dreptate colega.
Decizia defunctului se poate ataca oricand, nu se poate limita accesul la justitie, insa daca repsectati drepturile fiecaruia in limitele legii, sansele sunt infime. Ce se poate face depinde si de alte detalii de fapt.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Iertat sa-mi fie ca ma bag si eu. Ati spus "el mai are 2 copii nelegitimi,nascuti innainte de casatoria noastra" Nu reiese daca dumnealui i-a recunoscut sau nu. Daca i-a recunoscut inseamna ca ii poarta si numele si ar avea aceleasi drepturi ca si ultimul copil. Daca nu i-a recunoscut situatia devine mai incerta. Si spun asta pentru ca dupa moartea tatei am primit un telefon de la o femeie care pretindea ca tata a mai avut un copil cu ea si voia accesul la mostenire. Am trimis- o la plimbare spunindu-i ca ma bucur ca tata a vut cautare si daca are revendicari sa deschida proces. Si iaca asa am ramas unicul fiu al tatalui meu. Tineti seama ca bunurile personale ale omului pot fi vindute oricui in timpul vietii, chiar si copiilor. Dar cu dovada platii pretului pentru siguranta. Cred ca ar trebui sa discutati dumneavoatra sidumnealui cu un avocat pentru adoptarea solutiei optime. Succes!
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu stiti decat dumneavoatra asta este. O sa-l iertati sau nu. Cand se va face succesiunea se vor aduce 2 martori (de obicei vecini) care vor declara in cunostinta de cauza ca defunctul a avut doar un copil. Daca dumneavoastra ati aflat dupa atatia ani ce sansa este sa spuna la un pahar unui cunoscut ca are inca 2 copii. Se poate afirma ca fiind in faza terminala si luand ceva medicamente ca nu are capacitate deplina de exercitiu. Poate sa sunt mai direct dar asta este viata.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
El nu exercita niciunul din drepturile sale, asa incat capacitatea de exercitiu nu este relevanta.
SDotia stie ca mai sunt mostenbitori, va fi intrebata, va declara fals? Dupa ce declara mostenitorii despre asta se aduc (sau nu) martori. Pana una-alta insa, efectele declaratiilor pot fi si ca acea dezbatere e anulabila, adica poate determina cheltuieli care nu se vor recupera vreodata. Asta cand se pot gasi solutii legale cu bani poate mai putini chiar.

Alte discuții în legătură

Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)
Mostenire, testament virginia25 virginia25 Buna ziua! As dori sa stiu ce metode sunt pentru a lasa mostenire tot ce ai copiilor tai,ma intereseaza cea mai ieftina dintre metode,cui ma adresez,daca ... (vezi toată discuția)
Impartire avere prin acordul partilor lucit lucit Buna ziua, Va prezint urmatoarea situatie: Parintii traiesc. Ei au o casa cumparata impreuna in care locuiesc, iar tatal are alte 2 case si terenuri la tara, ... (vezi toată discuția)