avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, ma ajutati va rog cu un raspuns. Sunt medic ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, ma ajutati va rog cu un raspuns. Sunt medic rezident ...

Buna ziua, ma ajutati va rog cu un raspuns. Sunt medic rezident an 4, la sfarsitul lunii septembrie m-am reintors la munca dupa 2 ani de ccc. Acum ma obliga sa fac garzi de linia 1. Oare as avea scutire de la garzi daca alaptez, iar copilul e destul de bolnavicios cu multiple internari in spital.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:12, 22 Mai 2024
Pentru cazul de imbolnavire a copilului sub 7 ani aveti drept la concediu medical. Garzile sunt obligatorii pentru medicii rezidenti in limita unor ore.
Nu imi este clar ce inseamna linia 1, este doar o linie de garda? Poate confund eu ceva.
Pentru alaptare aveti art 17 OUG 96/2003. Este cam mult insa dupa varsta de doi ani a copilului...
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2024
Liliana Gradinaru, Avocat
REGULAMENT din 1 iulie 2004 privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar
art. 18
(1) Salariatele care alăptează au dreptul, în cadrul programului de lucru, la două pauze pentru alăptare de câte o oră fiecare.
(2) La cererea salariatelor, pauzele pentru alăptare pot fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului de muncă cu două ore zilnic.
(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncă, acordate pentru alăptare, se includ în timpul de muncă, nu diminuează veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
.....

art. 33
(1) Medicii rezidenţi în perioada de pregătire în specialitate vor fi incluşi obligatoriu în linia de gardă, în unitatea sanitară în care efectuează stagiul de pregătire, dublând medicul de gardă şi efectuând o gardă cu o durată de 18/19 ore pentru completarea duratei normale a timpului de muncă.
(2) Medicii rezidenţi, începând cu anul III de rezidenţiat, pot fi incluşi în linia de gardă, pe specialităţi, la aprecierea şi pe răspunderea medicului şef de secţie, numai în situaţia în care în spital sunt organizate două linii de gardă în aceeaşi specialitate, efectuând atât garda pentru completarea duratei normale a timpului de muncă, cât şi gărzi în afara programului normal de lucru.
(3) Medicii rezidenţi, începând cu anul III de rezidenţiat, vor putea fi incluşi în linia de gardă numai în specialitatea în care sunt confirmaţi ca medici rezidenţi, pe răspunderea şi sub supravegherea medicului titular de gardă.
(4) Începând cu anul IV de pregătire în specialitate, medicii rezidenţi pot fi incluşi în linia I de gardă efectuată în specialitatea în care au fost confirmaţi, în afara programului normal de lucru, cu respectarea limitelor de competenţă, aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care efectuează gardă la domiciliu şi care a fost desemnat în acest sens de către şeful de secţie.
Adica linia aia are un numar? Pentru ca, desi am avut de lucru cu dispozitiile acestea, in opinia mea liniile de garda nu poarta denumiri linia unu, linia doi, ci sunt in numar de una sau doua pe o specialitate.

Cred ca e ceva ce imi scapa. De exemplu, garda e obligatorie pentru rezidenti, insa limitele puse de lege pt. garzi pare ca face imposibila includerea tuturor rezidentilor in aceste garzi. Sunt multe specialitati in multe spitale cu o singura linie de garda, ce faci cu rezidentii an 1-3? Ca ei trebuie inclusi obligatoriu in garzi, dar nu poti sa ii distribui cf. regulilor legale. Si agtunci se ajung la situatii de acest tip, din pacate...
începând cu anul III de rezidenţiat, vor putea fi incluşi în linia de gardă numai în specialitatea în care sunt confirmaţi ca medici rezidenţi, pe răspunderea şi sub supravegherea medicului titular de gardă.

Rezidenții an I și II, nu fac gărzi.
Fac la cerere, reiese din ordinul comun al MS si MEducatiei, scrie explicit. E cumva contradictoriu cu dipozitiile din Ordinul de aprobare a Regulamentului de mai sus: „Medicii rezidenti vor fi inclusi obligatoriu in linia de garda.” Regulamentul nu diferentiaza dupa an de rezidentiat, e neclar.
Oricum, userul e in anul IV si nu vad cum anume sa evite garzile, trebuie doar sa urmareasca daca sunt cf. legii ca nr., ca durata, ca specialitate (ultima nu vad sa fie obligatorie).

Alte discuții în legătură

Numarul obligatoriu de garzi BogdanFlorin97 BogdanFlorin97 Buna ziua, conform Capitolului 2, ART 33(2) din Organizarea și efectuarea gărzilor în unități publice din sectorul sanitar, un medic rezident este obligat ... (vezi toată discuția)
Garzi obligatorii pentru medici BogdanFlorin97 BogdanFlorin97 In anul 2016 medicii trebuiau sa semneze doua contracte de munca privind garziile, cel obligatoriu de 20 de ore si unul privind garziile ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi are o proaspata mama care incepe serviciul dupa ce a nascut si este salariata bugetara ionescumaria13 ionescumaria13 Buna ziua De curand am nascut,si vreau sa va intreb:vreau sa solocit de la locul de munca reducerea programului de lucru cu o patrime fara afectarea ... (vezi toată discuția)