avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Salutare, Mă aflu în următoarea situație: Am ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Salutare, Mă aflu în următoarea situație: Am achiziționat ...

Salutare,
Mă aflu în următoarea situație:
Am achiziționat un teren intravilan pe malul unui lac, care, în urma evaluării din parte celor de la apele Române, se pare ca se situează între cota normală de retenție și cota de coronament a barajului din acumularea căruia face parte.
Dorind să încep un proiect pe terenul respectiv, solicitând avizul necesar m-am lovit de un refuz al celor de la administrația apelor Române(pe motivul invocat mai sus, legat de cotă), adăugând de asemenea si faptul că acumularea face parte de asemenea si din domeniul public al statului, "conform Anexei 12 la Hg nr 1705/2006".
De asemenea, adăugând și faptul că își vor rezerva dreptul de a clarifica situația juridica a imobilului pe cale judecătorească, dat fiind faptul că actele de proprietate depuse de mine contravin legislației în vigoare.
Menționez că dețin contract de vânzare-cumpărare, terenul are intabulare, am rol fiscal inregistrat la primăria comunei și extrasul CF nu face nicio mențiune cu privire la limitări sau condiții.
Mă puteți ajuta, vă rog, cu un punct de vedere asupra a ce este de făcut în continuare?
Cel mai recent răspuns: AlexandruUrch , utilizator 22:39, 21 Mai 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Zona de protectie este definita de Legea 107/1996 - Legea Apelor - ca fiind zona adiacentă cursurilor de apă, lucrărilor de gospodărire a apelor, construcțiilor și instalațiilor aferente, în care se introduc, după caz, interdicții sau restricții privind regimul construcțiilor sau exploatarea fondului funciar, pentru a asigura stabilitatea malurilor sau a construcțiilor, respectiv pentru prevenirea poluării resurselor de apă;
Lățimea zonei de protecție în jurul lacurilor de acumulare este intre Nivelul Normal de Retenție și cota coronamentului.
Intrebare: in momentul in care ati inceput procedura de achizitionare a terenului ati cerut un certificat de urbanism? Pentru ca Legea 50/1991 stabileste ca acesta este actul prin care autoritatile fac cunoscute solicitantului informațiile privind regimul juridic, economic și tehnic al terenurilor și construcțiilor existente la data solicitării, în conformitate cu prevederile planurilor urbanistice și ale regulamentelor aferente acestora ori ale planurilor de amenajare a teritoriului, după caz, avizate și aprobate potrivit legii. Daca ati cerut certificatul de urbanism si in el nu s-a mentionat nimic despre faptul ca terenul se afla in zona de protectie puteti da in judecata primaria pentru despagubiri. Daca nu l-ati cerut, va trebui sa va impacati cu ideea ca nici o instanta nu va va permite sa construiti in zona de protectie a unui baraj.
În primul rând: Vă mulțumesc pentru răspunsul acordat!
În al doilea rând: Întradevăr, am obținut și certificatul de urbanism numai că acesta solicită un aviz din partea apelor române, nu specifică faptul că este în proprietatea statului. De asemenea, pe planul de amplasament al domnului de la cadastrul comunei este prevăzută o arie de protecție,dar aceasta este separată și de o fâșie de pășune ce apartine primăriei.
Cererea lor de aviz se prezintă astfel:
"Aviz apele romane//Conform planului urbanistic general Cap 3.10 Protectia Mediului "În ceea ce privește protecția mediului se urmărește reducerea și chiar eliminarea poluării comunicație rutieră și feroviară, precum și zone de protecție a malurilor de lac unde este reglementată interdicția de construire (20m față de limita lacurilor)."" Acest lucru mi-a fost adus la cunoștință dar mi s-a și justificat verbal faptul că aria de protecție este stabilită deja.
În al treilea rând: ce fel de despăgubiri pot obține, avand în vedere că terenul a fost achiziționat la un preț destul de comparativ cu unul al imobilelor fără riscuri?
Vă mulțumesc din nou!!
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2024
AlexandruUrch, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zona de risc/inundabila? Elisabeta C. Elisabeta C. Buna , as dori sa achizitionez un teren (de la un investitor), insa \"din popor\" se aude ca ar fi zona inundabila, cu panza freatica ridicata. Ce inseamna ... (vezi toată discuția)
Distrugere gard CristiTudor CristiTudor Buna ziua. As avea o intrebare referitoare la imprejmuirea unui teren. Parintii mei detin o proprietate la munte, intabulata cu CF dar netrasata in Etera, ... (vezi toată discuția)
Legislatie constructii Petrica112 Petrica112 Buna ziua. Detin un teren pe malul unui lac de acumulare care deserveste cu apa potabila mai multe localitati. Intentionez sa construiesc o cabana cu ponton ... (vezi toată discuția)