avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Fratele meu are datorii la stat. Declaratia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Fratele meu are datorii la stat. Declaratia expresa ...

Buna ziua,
Fratele meu are datorii la stat. Declaratia expresa tacita de neacceptare a mostenirii facuta de el la notar si autentificata ,facuta dupa 3 ani de la moartea tatalui meu poate fi atacata?si daca da, cum poate fi atacata?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: cris0811 , utilizator 12:28, 28 Mai 2024
este valabila, dar fiind facuta in frauda creditorilor este anulabila. fratele nu va mosteni nimic, insa creditorii pot cere revocarea in masura indestularii crentei lor! adica dvs, ca ubic mostenitor, o sa cam trebuiasca sa ii platiti datoria din bunurile mostenirii.
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util


cris0811 a scris:

.....adica dvs, ca ubic mostenitor, o sa cam trebuiasca sa ii platiti datoria din bunurile mostenirii.


Formularea dumneavoastra e incompleta, usor incorecta, si plauzibila a induce panica

1. daca EMA19ABC ramane unic mostenitor, atunci creditorii nu ii pot cere nimic in contul datoriei fratelui sau
2. In cazul in care creditorii ataca cu succes forma de cedare a mostenirii, pot cere sa le fie platita datoria, nu de catre EMA19ABC, ci de catre fratele ei, in limita cotei lui de mostenire. Cel mai probabil se ajunge la o executare silita, cu iesire din indiviziune acolo unde este cazul. EMA19ABC va ramane cu partea sa de mostenire, fratele ar putea pierde o parte sau toata mostenirea (depinde de cuantumul datoriilor)
Nu imi este clar ce declaratie este aceea, nu vad sa reiasa ca sunt in cursul dezbaterii mostenirii.
1103 Cod civil ne zice ca termenul de optiune succesorala este de un an. La un an si o zi nu mai poti sa accepti sau ba mostenirea.
Sigur, daca o fi vorba despre asta...
afirmatia mea este cat se poate de corecta, chiar daca incompleta! dar nu stau sa fac acum curs de succesiuni cu nimeni. in esenta, domnul este strain de mostenire iar daca creditorul ataca renuntarea, unicul mostenitor va trebui sa renunte la bunuri in valoare de fix creanta in cauza! art 1122, cod civil!

Interventie moderator. Va rog sa raspundeti fara a inflama discutiile, multumesc.
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2024
Liliana Gradinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierderea calității de moștenitor Cristian Racaceanu Cristian Racaceanu Ce se întâmplă cu moștenirea când un succesibil își pierde calitatea de moștenitor că urmare a faptului că nu și-a manifestat dreptul de opțiune ... (vezi toată discuția)
Succesiune declaratie de acceptare /renuntare termen de valabilitate dana4_dan dana4_dan Declaratiile de acceptare/renuntare la succesiune date la notariat in termenul legal de 1 an mai sunt valabile daca deschiderea succesiunii se va face dupa ... (vezi toată discuția)
Succesiune galileo43 galileo43 Parintii mei erau proprietarii unui apartament,in acte era trecut tatal meu ca proprietar.Primul a decedat tatal meu,mentionez ca mai am un frate. Eu sant de ... (vezi toată discuția)