avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Penalitati nerespectare program vizita minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Penalitati nerespectare program vizita minor

Buna ziua, doresc sa va intreb, care e modul de calcul a penalitatilor de nerespectare program vizita minor dupa noua lege a alienarii? Se ia un cuantum de minim 300 ron pe fiecare zi in care nerezidentul ar fi avut drept de vizita? Sau se iau in calcul toate zilele calendaristice ale unei luni ? De ex daca o luna tatal nu a putut sa isi exercite dreptul la vizita prin refuzul copilului, mama plateste luna de 30/31 zile sau doar cele 4 zile (2 weekenduri) cat ar fi avut tatal drept de vizitare?
Ultima modificare: Duminică, 26 Mai 2024
Anastasia gar, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Instantele calculează pe întreg și nu pe cele 4 zile.
Deci, ori scăpați de penalități ori plătiți zeci de mii de lei.
Asa se considera dar mamele mai scapa de penalitati dacă au avocat bun.

București 2024
Conteaza varsta copilului in aceasta ecuatie? Se plateste pana la 18 ani ai copilului? Sau la adolescenta se considera ca e mare si poate fi ascultat si el? Mi se pare ciudat ca sa se considere alienare la 17 ani jumatate adica minorul e influentabil, iar la 18 ani adultul deja sa se poata casatori, conduce masina etc....La 10 ani cand e ascultat copilul obligator de instanta mai conteaza opinia sa? Sau judecatorul stie mai bine ce trebuie sa simta copilul?
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vorbiți cu avocatul dvs.
Fiecare caz are specificul lui.
Ar trebui sa aveți avocat căci dacă va obliga la vreo 25000 lei o sa regretați ca nu ati plătit avocat.

Este haos în aceasta materie, în opinia mea.
Mai apare și o lege noua în curând, lege care este negândita pentru ca nu se apelează la avocati specialiști practicieni care gândesc profund și nu pur formal...
Cei care dau legi habar nu au despre ce este vorba și sunt ca oile la vot.

București 2024
Intrebati avocatul despre emanciparea copilului. Cam asta este trendul.... ar fi multe de comentat, sunt mai multi factori, daca nu cumva asta e si natura fortelor.

Din pacate, Romania nu are piata fortei de munca pregatita pentru emanciparea timpurie.
3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Penalitatile se platesc pe zi de intarziere. Adica de la data la care hotararea produce efectele incep sa curga penalitatile. Cate zile nu si-a vazut copilul ala tatal in luna urmatoare? Daca a intarziat 4 zile cu exercitarea programului, atunci se datoreaza 4 zile de penalitati. Daca intarzie toata luna sa isi vada tatal, atunci se datoreaza penalitati pe toata luna. Nu este relevant daca programul de vizita este de 2 ore sau 3 zile, ci important este timpul care trece pana se reuseste, eventual, contactul copilului cu celalalt parinte.

Varsta copilului conteaza de la bun inceput, inc a de la momentul stabilirii programului, sigur. Copiii minori insa nu decid. Daca parintele care creste un copil minor il lasa sa decida, legea spune ca nu e ok.
Daca un copil este alienat de la 5 ani, la 17 el nu are informatii corecte ca sa ia decizia buna de a-si vedea sau nu celalalt parinte. Asadar, da, exista alienare si la 17 ani si jumatate, am intalnit si la adulti.

Intotdeauna conteaza opinia copilului, uneori si la 3 ani. Asta nu inseamna ca se iau decizii asa cum vrea copilul. Judecatorul stie ce drepturi spune legea ca trebuie asigurate copilului.

Exista un trend negativ in Romania in domeniul alienarii parintesti si o lipsa de analiza amanuntita. Ideea de baza este ca un copil trebuie sa isi vada familia ca sa creasca armonios. Daca nu se dovedeste un abuz, atunci se da program. Daca parintele la care locuieste copilul nu poate educa copilul in sensul exercitarii drepturilor sale (mersul la scoala, la tata, la medic etc.), atunci legea il considera in culpa. Asta e baza.
Exista modalitati de a arata unei instante ca un program nu este in interesul copilului, insa pentru asta e nevoie de multa deschidere, de timp, de avocat. Incrancenarile, inregistrarile audio-video, chestionarea copilului si alte incalcari de drepturi ale acestuia nu sunt de ajutor.
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2024
Liliana Gradinaru, Avocat