avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1038 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Evidență venituri Asociație: fondul de reparații ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Evidență venituri Asociație: fondul de reparații și fondul de investiții.

Bun găsit. Locuiesc într-un bloc cu 2 scări a câte 12 apartamente fiecare. În 2020 s-a hotărât constituirea unui fond de reparații( venit destinat reparației acoperișului comun al celor două scări) , în cuantum lunar de 100 lei vara(mai-octombrie) și 50 lei iarna(noiembrie-aprilie), încasat egal pe apartament. Pentru acest fond de reparații administratorul de atunci a ținut evidența separat ( pe fiecare listă lunară apărea fondul cumulat pe fiecare apartament) până în luna iulie 2022 când a plecat. Odată cu noul administrator , fără a exista o Hotărâre a Asociației comunicată tuturor proprietarilor, pe lista lunară de cheltuieli a apărut un ”fond de investiții” în locul celui ”de reparații”, calculat după cota parte indiviză, fond pentru care nu se dă chitanță separat, pentru care nu se ține evidența pe fiecare apartament, iar sumele cumulate pe fondul de reparații până la acea dată au dispărut cu totul de pe liste. Dacă fondul de reparații constituit ca venit potrivit art. 71 din Legea 196/2018 nu a fost folosit pentru reparația acoperișului și nici pentru alte reparații la părți comune Asociației, ar fi firesc ca sumele cumulate în perioada 2020-2022 să se regăsescă pe listele lunare( sold pe fiecare apartament)? Dacă nici fondul de investiții (cu aceeași destinație , anume acoperișul comun) constituit ca venit potrivit art. 73 din Legea 196/2018 nu a fost folosit, atunci pe listele lunare nu ar fi potrivit să fie afișate soldurile (sumele cumulate) pe fiecare apartament? Pe de altă, parte dobânzile la aceste sume nu sunt evidențiate nicăieri, deși art. 70 din aceeași Lege prevede că dobânzile sunt venituri ale Asociației. Am dreptul să știu în fiecare lună cât am cotizat la veniturile constituite ca fond de reparații și cât la cele constituite ca fond de investiții, cât sunt dobânzile cumulate acestor fonduri? Dacă da, atunci cine are obligația de a ține evidența și de a afișa aceste sume?
Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2024
BiancaAnaP, utilizator
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 23:06, 29 Mai 2024
Doamna nu exista dobanzi lacontul curent . Doar la depozite.
Fondul de reparatii e obligatoriu anual.
Daca nu s-a cheltuit se regaseste in contul asociatiatiei, Adaugati in cererea aia catre presednte cu teava si modul de calcula al listei si cerere sa va informeze ce sume au in banca etc.
Poate pe viitor mergeti la sedinte si candidati acolo .
Mulțumesc pentru răspunsuri.
În solicitarea făcută în septembrie 2022 m-am adresat Președintelui/Comitetului Executiv( nu mi s-a dat număr de înregistrare și nici răspuns scris strict pentru cele semnalate). În PV al ședinței ce a urmat solicitării s-a consemnat că problema sesizată ”se va discuta la o dată ulterioară”. Nu a fost nimeni curios să bată la ușa mea să ceară a vedea țeava cu pricina, dar la ședință au știut cu toții să-mi țipe că dacă-i la mine în casă trebuie s-o repar eu.
Tot în 2022 înainte de a se schimba administratorul aveam pe lista lunară Fond de reparații ( venit calculat egal pe apartament, conform art. 71 din Legea 196/2018) și o coloană cu soldul fondului de reparații ( care creștea în fiecare lună cu câte 50/100 lei + câțiva bănuți din dobândă). Dar noul administrator a schimbat denumirea în Fond de investiții, venit calculat după cota parte indiviză( criteriu care este folosit doar pentru repartizarea cheltuielilor, care încă nu s-au făcut).
Tot noul administrator a omis să mai treacă pe lista lunară care este soldul fondului de reparații ( așa cum a preluat de la precedentul evidența sumelor constituite ca venituri până atunci). Deși există obligația afișării gratuit a extraselor lunare de cont curent, în practică nu a fost respectată niciodată...
La Primărie nu mai scriu( m-am lecuit după ce am scris prin 2019 și mi s-a răspuns că este obligația Asociației de a constitui fond de reparații, de a depune banii în cont la bancă, etc....) iar neîndeplinirea obligațiilor se sancționează cu amendă...
Dacă mă adresez unui avocat, asta va genera costuri suplimentare pentru partea care pierde, iar reparațiile în sine vor fi la fel de costisitoare( poate chiar mai mult, având în vedere că în timpul procesului rugina, infiltrațiile cauzează pagube suplimentare).
La ce folos să candidez, dacă membrii Asociației vor Hotărî tot după cum îi taie capul: de exemplu Hotărârea din septembrie 2022, votată 13 pentru și 2 împotrivă, precum că rotunjirile la apă se impart în mod egal pe apartament. Nici măcar cenzorul prezent la ședință nu a sesizat că e ilegală. Vine cineva să constate nulitatea unei astfel de Hotărâri? Nu vine. Iar din septembrie 2022, atunci când am consum de apă de 2,8 plătesc 4, iar când am consum 3,5 plătesc 5. La instanță dacă merg iar sunt cheltuieli suplimentare, la Primărie dacă scriu iar pomenesc de obligații/sancțiuni( care se împart la toți, adică înclusiv mie).
Ca să nu mai spun că de câte ori am încercat să le citez din Lege la ședință sau pe grupul Asociației(whatsapp), am avut vecini care au spus ”să o dau în aia a mamei ei de lege” iar alții cu glas tare și pumnul strâns, ca să mă potolească, mi s-au răstit că ”aici noi facem legea”...
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2024
BiancaAnaP, utilizator
Referitor la diferentele de apa sau pierderi cum le spuneti dv ,verificati discutia
va rog www.avocatnet.ro/forum/discu...

Pai daca va faceti presedinte le explicati ce e voie si ce nu ca nu permite legea.
Trebuie sa va apucati de undeva altfel ajungeti ca aici si voteaza si zi de gratare
[ link extern ]

PS:
Noi am votat doar loc de gratare pe proprietatea noastra din jurul blocului.E permisa orice zi,

Chiar daca la primarie primarul va promite ca aici tot e un inceput:
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2024
w_v_w_v, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de bloc repartizate pe apartament locuit/nelocuit. BiancaAnaP BiancaAnaP Locuiesc într-un bloc cu două scări a câte 12 apartamente fiecare. Pe scara unde stau avem trei apartamente nelocuite: unul aparține unei vecine care ... (vezi toată discuția)
Restituire fond investii asociatie prop Patras Gheorghe Patras Gheorghe In 2014 AG a asociatiei de prop a hotarat construirea acoperisului tip sarpanta. In acest sens s-a contituit un fond de investitii pentru aceasta lucrare prin ... (vezi toată discuția)