avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumulare ani lucrati in SUA si Romania si stagiul ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumulare ani lucrati in SUA si Romania si stagiul minim cotizare ...

Daca cineva stie detalii legate de aplicarea practica a noului tratat de securitate sociala SUA Romania. O problema concreta:
- 20 ani lucrati in SUA
- 10 ani pentru stagiu cotizare Romania
Pentru stagiul minim de cotizare de 15 ani in Romania se considera cumulativ perioada SUA Ro ? ( nu ma interesează vechimea etc ..)
Stiu ca pot fi multe detalii - pot reveni pentru o consultatie etc ...
Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2024
radupaul2, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:19, 28 Mai 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In prezent :
Legea 263/2010
art.19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asigurații datorează și/sau plătesc contribuții de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum și în alte țări, în condițiile stabilite prin acordurile sau convențiile internaționale la care România este parte.
.....


De la 01.09.2024 intra in vigoare Legea 360/2023
art. 16
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asigurații datorează și/sau plătesc contribuții de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum și în alte țări, în condițiile stabilite prin instrumente juridice internaționale la care România este parte.
.....

In baza Acordului dintre România și Statele Unite ale Americii privitor la recunoașterea reciprocă a perioadelor de muncă și a dreptului la pensie va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime munca americanux americanux Buna ziua, Am lucrat in SUA cu contracte de munca in perioada 1995-2006. Se adauga la vechime si care ar fi pasii pt a actualiza aceasta vechime?(asta in caz ... (vezi toată discuția)
Pensionarea lazaroiunicole lazaroiunicole Daca cineva lucreaza intr-un stat din Uniunea Europeana(ex:Spania) si aduce in Romania dovada acestui fapt,anii lucrati in strainatate se cumuleaza cu cei ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partial Luiza Teo Luiza Teo Am cotizat in Romania 32 ani si 9 luni iar concomitent am cotizat 5 ani si in Spania. Se iau in calcul ambele cotizatii la calcularea pensiei anticipate ... (vezi toată discuția)