avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Am 73 ani, Am lucrat in Romania 8,5 ani+ armata. Am ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am 73 ani, Am lucrat in Romania 8,5 ani+ armata. Am fugit in ...

Am 73 ani, Am lucrat in Romania 8,5 ani+ armata. Am fugit in USA in 1983 .Am lucrat in USA 20 de ani . M-am repatriat in 2003. Primesc pensia din USA in banca in Romania Sotia mea este in aceiasi situatie. Doresc sa stiu daca avem dreptul la pensie si asigurare medicala acum in Romania Am citit noua lege 3/2024 Am toate actele necesare Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:01, 30 Mai 2024
art. 10
Totalizarea perioadelor de asigurare de către instituția competentă din România
1. Dacă o persoană nu îndeplinește condițiile necesare pentru a avea dreptul la o prestație conform legilor României fără a lua în considerare perioadele de asigurare realizate în baza legilor Statelor Unite și acordarea dreptului la prestații în baza legilor României este condiționată de realizarea unei anumite perioade de asigurare, instituția competentă din România ia în considerare, în măsura necesară, perioadele de asigurare realizate conform legilor Statelor Unite, în măsura în care acestea nu se suprapun cu perioade de asigurare deja recunoscute în baza legilor României, ca și cum ar fi fost perioade realizate în baza legilor României.

2. La determinarea eligibilității pentru prestații în baza paragrafului 1 al prezentului articol, instituția competentă din România ia în considerare o perioadă de asigurare de trei luni pentru fiecare trimestru de asigurare certificat de instituția competentă din Statele Unite. Numărul total de luni de asigurare care va fi luat în considerare pentru un an nu va fi mai mare de douăsprezece.
...

Stagiul minim de cotizare, in Romania, este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
va multumesc, dar, nu am fost inteles: ultimul loc de munca in Ro. a fost pina in martie 1983, in USA am inceput sa lucrez in aug.1983 pina in 2003 Am asigurare medicala in SUA si acum. Pensia din SUA imi vine de 10 ani Noua lege 3/2024 permite cumularea anilor lucrati in SUA cu cei din Ro. Eu la situatia asta ma refer Legea 3/2024 intra in vigoare la 4 luni de la promulgare (7 /1 /2024 ) sunt si cetatean american. Sotia mea este in aceiasi situatie Va multumesc Casa de Pensi sec. 3 NU STIE NIMIC Biroul Pensi Internationale nu stie de legea 3/2024
ACORD din 23 martie 2023 în domeniul securității sociale între România și Statele Unite ale Americii a fost publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 7 din 4 ianuarie 2024 ... imi este greu sa cred ca cei de la pensii nu stiu de ele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatia mea este diferita. : am lucrat in ro 8,5 ani, pina in ... Mircea Georgescu Mircea Georgescu situatia mea este diferita. : Am lucrat in Ro 8,5 ani, pina in 1983 feb. Am fugit in1983 si m-am intors 2003 M-am repatriat si din SUA primesc pensia in o ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru munca prestata in israel isty1981 isty1981 Buna ziua, in perioada 1999-2004 am lucrat in Israel cu acte in regula, am platit si taxele si impozitele catre stat. Am inteles, ca, conform Legii 150 din ... (vezi toată discuția)
Cumulare ani lucrati in sua si romania si stagiul minim cotizare ... radupaul2 radupaul2 Daca cineva stie detalii legate de aplicarea practica a noului tratat de securitate sociala SUA Romania. O problema concreta: - 20 ani lucrati in SUA - 10 ... (vezi toată discuția)