avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea pensiilor vs codul muncii Bună ziua as dori ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea pensiilor vs codul muncii Bună ziua as dori dacă se poate ...

Legea pensiilor vs codul muncii
Bună ziua as dori dacă se poate sa știu de care lege primează Codul muncii sau legea pensiilor?
În Legea pensiilor 360/2023 la art 93 aliniatul 5 se spune :
5) Decizia de admitere a cererii de pensionare poate fi anulată la cererea pensionarului, în termen de 30 de zile de la comunicare.
Deci eu practic în 30 zile pot renunța la pensie alegând sa lucrez în continuare.
În codul muncii la articolul 56 aliniatul 1 indice c
) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter exceptional, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, in termen de 60 de zile calendaristice anterior implinirii condicilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la varsta de 65 de ani; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
Iar la aliniatul 2 se precizează
2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c) - j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

(3) Angajatorul nu poate ingradi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea in conditiile prevazute la alin. (1) lit. c) teza intai.
Eu ma aflu în situația ca ies la pensie cu reducerea varstei standard de pensionare iar angatorul îmi va desface conform codului muncii contactul individual de munca în 5 zile deși eu în 30 zile pot renunța la pensie
As dori sa știu de ce legea pensiilor nu se ia în calcul, de ce codul muncii primează în fata legi pensiilor, și de ce au prevazut legiuitorii 30 zile ca să poți renunța la pensie din moment ce în a 30 zi eu nu mai am serviciu de 25 zile ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:26, 29 Mai 2024
Sunt doua aspecte total diferite .
1. Codul Muncii reglementeaza relatiile de munca.

2. Legea pensiilor reglementeaza conditiile de pensionare.

De ce este mentionat, intrebati pe cei care au votat legea pensiilor....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar pensie anette03 anette03 Buna seara, sunt asistenta medicala in cadrul DSP si imi desfasor activitatea intr-o unitate de invatamant prescolar de stat si va rog sa-mi spuneti daca de ... (vezi toată discuția)
Pensionare mony47bz mony47bz un salariat - bărbat, mai are dreptul de a continua activitatea ca angajat dacă îndeplineste condițiile de pensionare la limită de vârstă, respectiv 65 ... (vezi toată discuția)
Pensie limita varsta femei mihialescu mioara mihialescu mioara Buna ziua! Am o salariata care peste o luna indeplineste conditiile conditiile de pensie limita varsta cu vechime minina la varsta de 61 ani si 2 luni. Conform ... (vezi toată discuția)