avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... concediere functionari publici
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

concediere functionari publici

-
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
azone19_70, utilizator
Cel mai recent răspuns: azone19_70 , utilizator 13:15, 7 Februarie 2010
Teoretic, da, daca astfel se vor face economii la buget, iar acele posturi de desfiinteaza total. :)
Teoretic...in baza carei legi?? Din cate stiu eu, concedierea fp se face pe motive disciplinare, nu credeam ca s-a votat vreun act normativ care sa legalizeze concedierea pe motive "de criza"...
legea nr.188/1999
" (1) Persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică va dispune eliberarea din funcţia publică prin act administrativ, care se comunică funcţionarului public în termen de 5 zile lucrătoare de la emitere, în următoarele cazuri:
a) autoritatea sau instituţia publică şi-a încetat activitatea ori a fost mutată într-o altă localitate, iar funcţionarul public nu este de acord să o urmeze;
b) autoritatea sau instituţia publică îşi reduce personalul ca urmare a reorganizării activităţii, prin reducerea postului ocupat de funcţionarul public;
c) ca urmare a admiterii cererii de reintegrare în funcţia publică ocupată de către funcţionarul public a unui funcţionar public eliberat sau destituit nelegal ori pentru motive neîntemeiate, de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus reintegrarea;
d) pentru incompetenţa profesională, în cazul obţinerii calificativului "nesatisfăcător" la evaluarea performanţelor profesionale individuale;
e) funcţionarul public nu mai îndeplineşte condiţia prevăzută la art. 54 lit. g);
f) starea sănătăţii fizice sau/şi psihice a funcţionarului public, constatată prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, nu îi mai permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare funcţiei publice deţinute;
g) ca urmare a refuzului neîntemeiat al înaltului funcţionar public de acceptare a numirii în condiţiile art. 93.
(2) Situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) - c) şi e) - g) reprezintă motive neimputabile funcţionarilor publici.
(3) În cazul eliberării din funcţia publică, autoritatea sau instituţia publică este obligată să acorde funcţionarilor publici un preaviz de 30 de zile calendaristice.
(4) În perioada de preaviz, persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică poate acorda celui în cauză reducerea programului de lucru, până la 4 ore zilnic, fără afectarea drepturilor salariale cuvenite.
(5) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. b), c), şi e), în perioada de preaviz, dacă în cadrul autorităţii sau instituţiei publice există funcţii publice vacante corespunzătoare, aceasta are obligaţia de a le pune la dispoziţie funcţionarilor publici.
(6) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) - c) şi e), dacă nu există funcţii publice vacante corespunzătoare în cadrul autorităţii sau instituţiei publice, autoritatea ori instituţia publică are obligaţia de a solicita Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, în perioada de preaviz, lista funcţiilor publice vacante. În cazul în care există o funcţie publică vacantă corespunzătoare, identificată în perioada de preaviz, funcţionarul public va fi transferat în interesul serviciului sau la cerere.
(7) Funcţionarul public de conducere are prioritate la ocuparea unei funcţii publice vacante la nivel inferior."
Care lege interzice reorganizarea? :) Altfel... "concedierea" nici nu exista in statutul functionarilor publici, dar, eu am luat-o doar ca pe o forma de exprimare... :)
Multumesc. La "reorganizare" ma refeream si eu.Deci legea da dreptul unui primar sa desfiinteze un intreg serviciu si sa angajeze o firma privata care sa ii "conduca afacerile" asa cum doreste el? Aveti idee si de vreun precedent in tara?
Teoretic da... acum sigur, mai trebuie sa aba si hotararea consiliului local la baza... :(

Alte discuții în legătură

Post aflat in litigiu anamaria81 anamaria81 Postul pe care il ocup in urma suspendarii deciziei de concediere, se desfiinteaza ca urmare a unei noi reorganizari si se infiinteaza alte posturi. ... (vezi toată discuția)
Reorganizare institutie publica conform oug nr. 63/2010 alexandru andra alexandru andra Trebuie sa umblam la organigrama/stat de functii, cf. oug 63/2010 si dorim ca unele birouri sa devina compartimente cu maxim 2 FP. In ce legislatie prevede ... (vezi toată discuția)
Concediere functionar public ana18 ana18 mi-am terminat concediul de crestere al copilului in varsta de pana la 2 ani pe 18 iulie2010 m-am intors la munca exact in febra concedierilor. Eu sunt ... (vezi toată discuția)