avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Am o intrebare privind dreptul la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Am o intrebare privind dreptul la succesiune in cazul ...

Buna ziua,

Am o intrebare privind dreptul la succesiune in cazul proprietatilor bunicilor paterni in urmatorul scenariu.

Mai intai a decedat bunica, nu a fost facuta succesiunea.
Apoi a decedat tatal meu, a fost facuta succesiunea dar doar pe bunurile avute impreuna cu mama, intrucat nu avea nimic in acte de la bunica.
Ulterior a decedat si bunicul, nu a fost facuta inca succesiunea.
Mai am un unchi(fratele tatalui meu) si un frate.
Dupa intelegerea mea, unchiul ar trebui sa aiba drept la 1/2, iar eu si fratele la cate 1/4 din proprietatile ramase de la bunicul.
Asa este si conform legii?

Multumesc,
Stefan
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 17:35, 2 Iunie 2024
Buna ziua, Daca bunicul a avut descendenti (unul a fost tatal dvs), atunci fratele bunicului nu mai are ce cauta la succesiune.
Descendenții defunctului înlătură moștenitorii din celelalte clase și vin la moștenire în ordinea proximității gradului de rudenie.
Pentru clarificare:

Bunica(1) -- Bunicul(3)
I
Tata(2)------Unchiul
I
Eu -- Fratele

In paranteza este ordinea in care au decedat.
Da, pe linia tatalui dvs veniti in cote egale dvs si fratele dvs la mostenirea bunicului, cu conditia sa indepliniti conditiile generale de a mosteni.
Iar in ceea ce il priveste pe unchiul dvs acesta vine si el la mostenirea bunicului decedat, in calitate de fiu al acestuia, in cote egale cu tatal dvs (la randul lui decedat)
Si da, cotele scrise de dvs in primul mesaj sunt corecte.
(initial, in mod eronat am inteles ca vorbim despre fratele bunicului si nu despre fratele tatalui dvs, de unde si solutia)
Am inteles. Multumesc frumos!

Inca o intrebare legata de fisele de masuratori pentru terenuri.
S-au facut niste masuratori pentru terenurile din comuna pentru a putea face acte, si ne-au fost transmise fisele de masuratori pentru a fi semnate.
Pe fise trebuie sa apara si cotele parte de proprietate? Sau poate sa fie de exemplu doar unul din noi, iar succesiunea se va face la notar ulterior?
Multumesc
Chestiunea cu fisele pentru terenuri trebuie lamurita la primarie sau la cei care fac masuratorile cadastrale (au regulile lor care pot sa difere de la un sat la altul, ma rog localitate). Sens in care apreciez ca dvs puteti sa semnati pentru ca oricum aveti calitate de sezinar. Insa, INSA, pana ce nu aveti, fie o dezbatere de mostenire notariala, fie o hotarare judecatoreasca de imparteala (partaj), nu putem vorbi despre cote de mostenire si implicit cote din teren intrucat la acest moment sunteti prezumtivi mostenitori si nu aveti drepturile consolidate. Si trei, pana una alta mergeti la notar si dati declaratie de acceptare a mostenirii, sa nu va treziti ca ramaneti pe afara la dezbatere.
Ultima modificare: Duminică, 2 Iunie 2024
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Are drept de a intra pe un teren? iulianduma34 iulianduma34 Pe scut,tata este unicul mostenitor dupa bunicul lui din partea mamei lui,bunicul avea doua fete,care impreuna cu sotia bunicului au renuntat la succesiune,in ... (vezi toată discuția)
Dezbatere moștenire xenia_mn xenia_mn Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : Mostenire de la parinti nedezbatuta de foarte multi ani . (Proprietatea este atestata doar de testamentul ... (vezi toată discuția)
Cum aflu daca s-a facut succesiunea ? ContSters290057 ContSters290057 Succesiune dupa bunici ? Suntem trei frati din Bucuresti,parintii nostri sunt decedati ultimul in anul 2000. Bunicii din partea tatalui si ei decedati inainte ... (vezi toată discuția)