avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere in program de vizita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere in program de vizita

Buna ziua,
Am doi copii si sunt divortat de mama lor de trei ani iar domiciliul lor este stabilit la dansa.
S-a stabilit plata unei pensii de intretinere pentru fiecare copil pe care o onorez la fiecare inceput de luna, mentionez ca am achitat integral suma retroactiva datorata de la initierea procesului de divort pana la decizie.
In decizie s-a stabilit programul meu de vizita care printre altele include jumatate din lunile Iulie si August, difera doar inceputul si sfarsitul in functie de an par/impar dar perioada este tot jumatate de luna.
Am nevoie de ajutor referitor la plata pensiei de intretinere deoarece in decizie nu este specificat nimic legat de acest aspect, trebuie platita toata suma pentru aceste perioade?
Mama copiilor nu-mi da nici macar haine de schimb pentru ei spunand ca si eu trebuie sa contribui si ca pot sa le cumpar si eu haine.
Nu mi se pare corect ca ea sa se bucure de acei bani in perioada respectiva si nu copii.
Ma puteti ajuta?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ibn , utilizator 07:37, 4 Iunie 2024
3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pensia de intretinere se plateste asa cum a fost stabilita de instanta. Trebuie platita toata suma. Cheltuielile variaza de la o luna la alta. Ii mai dati bani in plus de sarbatori, la serbari, zile de nastere sau altele? Ati fost obligat sa contribuiti in plus pentru rechizite, activitati si altele?

In viata de familie si privata nu exista program de vizita, ci legaturi personale.

Nu exista dreptul la program... increngaturi, drepturi si libertati.

Instanta stabileste un program de vizita ca modalitate de pastrare a legaturilor personale.

Este problema celui care a solicitat program, ca modalitate de pastrare a legaturilor, ce mananca si imbraca copilul in timpul programului.
Ultima modificare: Duminică, 2 Iunie 2024
c123456, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna,

Inteleg ca "programul de vizita" este ceva separat de pensia de intretinere, fara indoiala,

Ceea ce aleg eu sa fac, sa achit doctori, tabere, activitati extra scolare nu au intrat in discutie.

Pe mine m-a interesat strict perioada vacantelor cand "legaturile personale" se realizeaza pe perioade mai lungi de timp (nu un weekend de ex) iar eu trebuie sa contribui si in bani dar si in natura.

Nu ma intelegeti gresit, nu am nici o problema in a le da copiilor si a face pentru ei, nu prezinta nici un fel de efort financiar din partea mea, doar ca asa cum probabil sunt multi in situatia mea, prefer sa le dau copiilor decat sa-i dau mamei lor.

Multumesc pentru pentru raspuns si timpul acordat.

Seara faina!
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti clarifica hotararea, cereti o lămurire de dispozitiv. Trebuia sa fi cerut sa se menționeze legat de pensie
1 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu va faceti griji, stati linistit, nu are de unde sa-i mai ramana! Probabil se va si imprumuta.

In iulie-august posibil sa se cheltuie chiar triplu fata de alte luni. Chiar daca copiii sunt plecati cate doua saptamani, parintele rezident suporta cam aceleasi cheltuieli cu tinerea gospodariei... si la intoarcerea la parintele rezident tot in vacanta, activitati, plimbari etc... rechizite, pregatire pentru noul an scolar. Daca nu cumva obligatia depaseste mii de euro, nu stiu ce standard de viata...

Nu este obligata sa va dea haine de schimb.

Nu este clar de cat timp sunteti separati. Banuiesc ca nu ar mai fi fost un subiect de discutie daca ati mai fi oferit haine copiilor, sa existe niste schimburi.

Nu vi s-a cerut in instanta sa aratati ca aveti conditii pentru preluarea de la domiciliu?

Cotele procentuale din venituri au fost stabilite in Romania candva prin anii '50... au fost considerate treburile si chestiunile acelor vremuri (bunuri, servicii si altele existente la acea vreme), dupa nevoi si posibilitati. Cotele, asa cum au fost stabilite, prezuma ca exista legaturi personale, adica cel care plateste este implicat in cresterea copilului, respectiv ar exista si plati in natura. Fiind vorba despre viata de familie si privata nu se prezuma modalitatile prin care se realizeaza aceste legaturi.

Acest model (cota procentuala din veniturile parintelui nerezident), este cel mai vechi, de sorginte straina (exceptand modelul din cele mai vechi vremuri ... din roadele muncii, in natura). Unele tari au implementat si alte modele... se mai fac ajustari, dar, ca "vremuri", formulele sunt de prin anii '70-'90

Treburi foarte complexe... pe de-o parte intretinerea copilului nu mai este considerata de unii parinti ca o datorie morala, si pe de alta parte tari cu sistemul social de asistenta supra-incarcate.
2 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Citesc si ma mir. Dumneavoastra va e teama ca nu cumva mama copilului, exa dumneavoastra, sa foloseasca in scop propriu vreun leu din ceea ce corect dati copiilor. Si daca si-ar lua un covrig din acei bani ce s-ar intimpla? Nu trebuie sa traiti cu ideea ca mama copilului, acea femeie care vi l-a daruit va deturna resursele oferite de dumneavoastra in folos propriu. Sa nu uitati ca pina la moartea dumneavoastra copilul recunoscut este copilul dumneavoastra care apoi va va mosteni, iar pentru mama la fel. Legea nu poate cuprinde cu minutiozitate toate aspectele de directionare a resurselor catre copil. Cel mai indicat este sa adoptati fata de mama copilului un comportament adecvat astfel incit copilul sa simta cit mai putin ca parintii sunt divortati. Sa nu uitati ca nu mai sunteti sot si sotie, dar parintii copilului sunteti pina la moarte. Iar la nunta copilului, sa nu uitati ca sunteti parintii lui si probabil veti sta unul linga altul in aceasta calitate. Va scriu ca un om care am aplicat cu deosebit succes cele mentionate. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare pensie intretinere minor ceruta de debitor! ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua, Premize: - parinti de divortati, copilul 9 ani, autoritate parentala comuna, locuinta copilului la mama, tatal cu drept de vizita - sentinta ... (vezi toată discuția)
Stabilire drept de vizita cool123 cool123 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o chestiune si anume: cuplu care a trait in concubinaj cu un copil s-au despartit, mama a plecat de la domiciliul conjugal ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj morarumarinela morarumarinela Buna ziua , As dori sa intentez proces de divort si am cateva nelamuriri . Sunt casatorita de 13 ani si in aceasta perioada relatiile noastre s-au deteriorat ... (vezi toată discuția)