Buna ziua ,
As dori sa intentez proces de divort si am cateva nelamuriri .
Sunt casatorita de 13 ani si in aceasta perioada relatiile noastre s-au deteriorat considerabil ajungandu-se chiar la violenta din partea sotului (detin certificat medico-legal).La momentul respectiv mi-am retras plangerea de la procuratura in speranta ca se va indrepta si pentru a nu afecta psihic moralul copiilor (3 copii in varsta de 12, 7 si 5ani jumatate).cum nu da dovada ca vrea sa se indrepte as dori sa intentez proces de cerere a custodiei eu detinand si locuinta prin donatie personala de la parinti dupa decesul acestora .Cum ei sunt inca in viata el are vreun drept asupra imobilului ?Daca el nu are nicio locuinta poate primi custodia copiilor ?
Nu as dori sa despart copiii mai ales ca in timpul cat eu sunt la serviciu ei sunt supravegheati de bunica materna si sprijiniti atat moral cat si financiar
Va multumesc si astept un raspuns
Pe parcusul transarii procesului de divort, copilul poate locui cu unul dintre parinti.
Decizia cu privire la locuinta copilului este luata de ambii parinti, ori, in caz de neintelegeri, de catre instanta de judecata.( pe cale de ordonanta presedintiala , se pot lua masuri urgente, granice, ce se caracterizeaza prin faptul ca au caracter temoporar).
Copilul poate locui cu dumneavoastra , pe perioada derularii procesului de divort.
Instantei de judecata se va pronunta in vederea exercitarii autoritatii parintesti , singura, sau alaturi de tatal copilului.
De la data introducerii actiunii judecatoresti ( prin exceptie, pensia poate fi acordata pentrui o perioada anterioara acestei date ) , este datorata pensia de intretinere, plafonul maximal stabilit de Codul civil in vigoare este de 25 % din venitul net realizat, nu mai putin de 25 % din salariul minim pe economia nationala.
Pentru motive temeinice, instanta de judecata poate dispune ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de unul din parinti , avand in vedere principiul preeminentei interesului superior al copilului.
In situatia sus expusa , dumneavoastra veti lua deciziile majore din viata copilului, fara a fi necesara manifestarea acordul de vointa al tatalui copilului ( deciziile majore referindu-se la parasirea tarii, efectuarea unor interventii chirurgicale, inscrierea in institutiile de invatamant).
In caz contrar, tatal va trebui sa-si expune punctul de vedere, vizavi de deciziile ce priveste cresterea si educarea copilului.
Chiar daca autoritatea parinteasca este exercitata de catre unul dintre parinti, celalalt are dreptul de a veghea la crestera si educarea copilului .
Totodata, in cazul in care se solicita, un program de vizitare poate fi incuviintat .( acesta poate fi unul limitativ, daca este argumente temeinice ce presupun restrictionarea accesului la copil ).
Actiunea dumneavoastra va avea 3 capete de cerere, divort si exercitarea autoritatii parintesti si stabilire locuinta copii la domiciliul dumneavoastra precum si stabilire program de vizita.
Divortul se pronunta fara prea mari batai de cap.
Exercitarea autoritatii parintesti, se realizeaza de regula in comun, asta insemnand ca, copii vor locui cu dumneavoastra, sotul fiind obligat sa presteze intretinere catre minori fie in natura prin alimente, haine silate asemenea bunuri, ori va putea fi obligat sa plateasca minorilor pensie de intretinere.
Exercitarea autoritatii parintesti mai presupune ca ambii parinti au aceleasi drepturi privind cresterea si educarea si in anumite situatii, deciziile se iau cu acordul celuilalt parinte.
Astfel de actiuni, se rezolva in instanta de judecata. Desi aparent aceste actiuni par a avea un grad de dificultate mai mic, in realitate treburile nu stau chiar asa.
Parerea mea personala, inarmativa cu rabdare si apelati la un avocat, pentru ca nu este deloc simpla aceasta procedura ce trebuie urmata.
Asupra casei primita prin donatie sotul dumneavoastra nu are nici un drept ce-l poate pretinde, ori acest lucru nu inseamna in mod automat ca el nu poate solicita ca locuinta minorilor sa se faca la domiciliul lui.
eu detinand si locuinta prin donatie personala de la parinti dupa decesul acestora .Cum ei sunt inca in viata el are vreun drept asupra imobilului ?
Cum e de fapt, v-a donat-o sau e inca a parintilor si o veti mosteni? Oricum ar fi, in oricare din cazuri e de bine.
Daca ati facut acte de vanzare cu parintii nu e de bine.
Precizare divort
gabitza12
Buna ziua, sunt somera si apelez la cunostintele dumneavoastra de a ma indruma. Mi s-a pus in vedere sa-mi precizez actiunea de divort, eu cerand la depunerea ... (vezi toată discuția)