avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Prescriere 3 ani sau 10 ani ?
Discuție deschisă în Executare silită

Prescriere 3 ani sau 10 ani ?

Am avut un credit imobiliar cu ipoteca pe acel apartament. Nu am mai putut plati acel credit si banca a declarat creditul scadent anticipat si a vandut creanta la o firma de recuperare. Firma respectiva a vandut imobilul la licitatie, dar din pacate a mai ramas o suma de recuperat. Intrucat nu am avut alte proprietati si nici venit, nu s-a mai putut recupera nimic. In acest timp nu au existat alte actiuni care sa intrerupa prescriptia. Acum la peste 10 ani distanta am primit din partea unui BEJ o oprire pe cont. Am discutat cu executorul si i-am adus la cunostiinta ca aceea datorie e prescrisa. Mi-a spus ca am avut ipoteca pe acel apartament si prescrierea e de 10 ani.
Are dreptate sau vrea sa ma sperie sa nu fac contestatie la executare ?
Ultima modificare: Joi, 6 Iunie 2024
AlexGM, utilizator
6 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa înțelegeți ca interesul dvs este aparat în instanta de un avocat.Mersul.asta la executor este egal cu 0, ,executorul este plătit sa va execute silit nu sa va dea sfaturi juridice.Singura soluție este contestația la executare ,numai instanta fiind în măsura sa analizeze dacă o executare silita e legala sau nu..
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiar acum am angajat un avocat si probabil maine va depune contestatia. Am fost nevoit sa merg la executor intrucat nu primisem prin posta plicul cu actele de executare si vroiam sa le cer executorului. Am aflat de executare doar prin faptul ca banca m-a instiintat ca s-a infiintat o poprire. Pana la primul termen de judecata o sa stau intr-o fireasca stare de tensiune. Am platit 3 ani rate (circa 450-500 euro/lunar), au vandut imobilul mult sub pretul pietei, iar acum (alta firma de recuperare care se pare nu stie de prima executare cu scoaterea la licitatie) cu dobanzi si penalizari cerute, datoria ceruta este de circa 75 % din creditul initial. Surprinzator !
Cautand pe net trag urmatoarea concluzie: chiar daca intimata invoca prevederile art. 705 din Codul civil adoptat prin legea nr. 287/2009 si cere ca termenul de prescriptie este de 10 ani considerand ca un contract de ipoteca este un titlu emis în materia drepturilor reale. In cazul meu nu este aplicabil pentru ca eu am incheiat acel contract de credit cu ipoteca imobiliara in 2008 cand erau aplicabile dispozitiile vechiului cod civil care nu stipula astfel de termene de prescriptie de 10 ani.
Cred ca trebuie sa stau linistit.
Ultima modificare: Joi, 6 Iunie 2024
AlexGM, utilizator
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu trebuie sa stati linistit, ci trebuie sa faceti contestatie invocand prescriptia.
Am depus deja contestatia. Trebuia sa cer si suspendare executare intrucat mi-a facut oprire pe cont ? Sau pot cere si pe parcurs intoarcerea sumelor retinute pana la judecarea cazului ?
Ultima modificare: Vineri, 7 Iunie 2024
AlexGM, utilizator

Alte discuții în legătură

Executare silita apartament misu12345 misu12345 Buna . Dupa ce mi sa cesionat un credit de la o banca unei firme de recuperare creante , sa pus poprire pe salarii , se retin bani lunar , sa pus sechestru ... (vezi toată discuția)
Contestatie executare silita mihaigabi22 mihaigabi22 Buna seara! Am primit pe 24 decembrie o scrisoare de la executorul judecatoresc alaturi de o decizie de la tribunal de executare silita. Partea interesanta ... (vezi toată discuția)
Poprire salar anamariacr anamariacr Buna ziua, Desi exista un proces in derulare privind contestarea la executare, totusi mi s-a pus poprire pe salar. De ce? Nu ar trebui ca procesul sa se ... (vezi toată discuția)