avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident in timpul muncii ? Cum se incadreaza ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident in timpul muncii ? Cum se incadreaza evenimentul de la locul de munca in cazul in ...

Cum se incadreaza evenimentul de la locul de munca in cazul in care unui angajat, in timpul unei cercetari, din cauza presiunii comisiei de cercetare, i se face rau, ajunge la UPU cu salvarea si este supus procedurilor medicale timp de 6 ore. Se considera eveniment de munca sau in afara muncii?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 20:32, 10 Iulie 2024
10 din 11 utilizatori consideră
acest răspuns util
inspectorSSM a scris:
Evenimentului în urma căruia a survenit incapacitatea de munca, a avut loc independent de componentele sistemului de muncă ( fiind probabil de natură patologică, survenind din cauza unor afecţiuni medicale).
În consecinţă, potrivit prevederilor art. 5 lit. g) şi art. 30 din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, modificată, precum şi ale art. 2 punctul 11 din Normele Metodologice de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, aprobate prin H.G. nr. 1425/2006 cu modificările şi completările ulterioare, evenimentul în urma căruia a survenit incapacitatea de munca, [b]este accident în afara muncii.


Nu. Este total nejustificata concluzia d-voastra. In primul rand NU stim daca este o problema medicala preexistenta a angajatului sau o problema survenita ca urmare a agresiunii psihologice din timpul cercetarii disciplinare. Art. 30 din Legea 319/2006 arata ca sunt accidente de munca chiar si cele suferite in timpul activitatilor cultural sportive (lit. c) si (lit. f) accidentele cauzate de activități care nu au legătura cu procesul muncii, dacă se produce la sediul persoanei juridice sau la adresa persoanei fizice, în calitate de angajator, ori în alt loc de muncă organizat de aceștia, în timpul programului de muncă, și nu se datorează culpei exclusive a accidentatului. Ca urmare a celor deja aratate mai sus accidentul de munca nu are intotdeauna legatura cu componentele sistemului de munca si nici nu trebuie sa fie neapara o leziune produsa prin mijloace fizice, chimice sau biologice ci poate fi si o problema de sanatate produsa prin stres.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa cum am mentionat intr-un mesaj anterior, evenimentul produs trebuie comunicat la ITM si cercetat pentru a se stabili cauzele producerii evenimentului si responsabilitatile. In timpul cercetarii se va analiza si dosarul medical al salariatului.
Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM si daca sunt indeplinite conditiile legale, evenimantul poate fi incadrat ca AM si firma inregistreaza AM si completeaza formularul FIAM.
Personal, nu am cunostinta de o procedura speciala in legislatia ssm prin care se poate stabili nivelul de stres. In plus, nivelul de stres, ca risc profesional, nu este cuantificat in legislatia romaneasca.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Hărțuirea morală la locul de muncă a fost reglementată prin Legea nr. 167 din 7 august 2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, fiind clar definită și sancționată de lege. Posibil să fie ceva hărțuire morală acolo, o cercetare disciplinară motivată corect sau inventată, nu avem toate datele. Efectele hărțuirii pe termen lung asupra sănătății se pot constata la angajat prin evaluarea de către specialist, din păcate însă, teama de a nu-și pierde serviciul îi determină pe cei hărțuiți să tacă.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Hartuirea morala la locul de munca nu este considerata ca fiind un posibil risc profesional care este avut in vedere la stabilirea daca un eveniment produs se poate incadra ca accident de munca.
Hartuirea morala intra in competenta CNCD.
Cercetarea producerii unui eveniment este reglementata prin Legea ssm nr. 319/ 2006 si HG nr. 1425/ 2006. Nu este o cercetare disciplinara asa cum este definita in codul muncii.
Si totusi poate fi si mijloc de tortura, daca, inainte de a-i vorbi unui angajat despre presupuse fapte, o comisie vine si ii spune acestuia: "compania nu te mai vrea", "compania este deyamagita de tine", "nu credeam sa fii in stare de asa ceva".... pana sa vii cu presupuse fapte, dupa ce tu ai participat la dezvoltarea multimationalei in Romania, nu cred ca iti pica bine, oricat de puternic ai fi. Dovada ca si dupa 6 luni, cauta alte probe decat "faptele" expuse ulterior in cercetarea preliminara, deoarece primele nu au fost sustenabile, deci nu au putut conduce la o decizie.

POPA GHEORGHE a scris:

Greu de crezut ca intrebarile puse de o comisie de cercetare a unui eveniment produs in firma (chiar daca s-a produs in timpul programului de lucru) pot fi considerate metoda de tortura. Cauzele producerii evenimentului trebuie elucidate. Comisia de cercetare eveniment produs (minim 3 persoane), desemnata de angajator prin decizie interna, nu este procuror, nici politist (nici acestia nu au dreptul legal de a practica tortura).