avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort cu minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort cu minor

Buna seara. As dori sa sriu cam cat dureaza un divort, daca in urma casniciei de 8 ani a rezultat si un minor. Acest divort nu este dorit de ambele parti. In ceea ce priveste minorul, intai trebuie sa se dea decizia de divort apoi se decide cu cine va sta copilul, sau se decid amandoua odata? As dori sa stiu mai exact cand se pronunta divortul. Partajul se face dupa divort? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:23, 5 Februarie 2010
Art. 42
Instanta judecatoreasca va hotara, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori. in acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta, daca au implinit virsta de zece ani, va hotara, pentru fiecare dintre copii, daca va fi incredintat tatalui sau mamei.
Pentru motive temeinice, copiii pot fi incredintati unor rude, ori unor alte persoane, cu consimtamantul acestora, sau unor institutii de ocrotire.
Totodata, instanta judecatoreasca va stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Invoiala parintilor privitoare la incredintarea copiilor si la contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a acestora va produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca.

Paratajul se poate face atat in cadrul procesului de divort,cat si dupa.
Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2010
luiza2008, utilizator
Prin hotararea de divort se dipune si asupra incredintarii minorului.
Partajul se poate cere deodata cu divortul sau separat, dupa divort.
Durata? Se poate pronunta si la primul termen (ceea ce nu e cazul dvs. daca unul vrea si unul nu) sau ...ne lasam surprinsi. (depinde cat vrea si cat stie sa traga de timp cel ce vrea sa traga de timp).
daca partile se inteleg inclusiv asupra incredintarii minorului, nu se va mai efectua ancheta sociala si procesul se va judeca relativ repede.
partajul se poate judeca odata cu divortul sau separat, ulterior procesului de desfacere a casatoriei .
referitor la partaj se paote incheia si o tranzactie, daca exista intelegere intre partile procesuale .
taxa de timbru la partaj este in cuantum de 3% din valoarea masei partajabile.
In cazurile referitoare la incredintarea minorilor, ancheta sociala este oblgiatorie. Instanta va cita autoritatea tutelara in vederea efectuarii anchetei sociale la domiciliile partilor.Lipsa referatului de ancheta sociala atrage nulitatea hotararii pronuntate.
Roxanel, de acord cu ella. Ascultarea Autoritatii tutelare este obligatorie si asta se face prin ancheta sociala.
Nu diferentiaza legea dupa cum se inteleg sau nu partile.
Stiu ca unele instante "sar" peste ancheta sociala, dar asta nu inseamna ca este legal.
In functie de parti, procesul poate dura 1-2 luni sau 1-2 ani. In fond, ain apel, cu totul, nu stim, depinde de parti, de instanta, de actiune... Datele sunt infime ca sa dam o perioada, chiar si aproximativa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort adinutza.2008 adinutza.2008 intr-un proces de divort, la ce varsta au dreptul copii sa vorbeasca, respectiv sa li se ceara parerea ori sa li se puna intrebari? Multumesc (vezi toată discuția)
Divort BO BO vreau sa pun cerere de divort dar sotul meu ma ameninta ca imi ia copii.(7ani,2,6ani,si2 luni).motivul:nepotrivire de caracter.as vrea sa stiu daca am castig ... (vezi toată discuția)
Divort nadire nadire am 23 de ani si de 3 ani sunt casatorita cu un cetetean albanez.ne-am casatorit in italia si am facut doar cununia civila.avem un copil de 1 an jumate.el e ... (vezi toată discuția)