Art. 42
Instanta judecatoreasca va hotara, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori. in acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta, daca au implinit virsta de zece ani, va hotara, pentru fiecare dintre copii, daca va fi incredintat tatalui sau mamei.
Pentru motive temeinice, copiii pot fi incredintati unor rude, ori unor alte persoane, cu consimtamantul acestora, sau unor institutii de ocrotire.
Totodata, instanta judecatoreasca va stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Invoiala parintilor privitoare la incredintarea copiilor si la contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a acestora va produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca.
Paratajul se poate face atat in cadrul procesului de divort,cat si dupa.
Prin hotararea de divort se dipune si asupra incredintarii minorului.
Partajul se poate cere deodata cu divortul sau separat, dupa divort.
Durata? Se poate pronunta si la primul termen (ceea ce nu e cazul dvs. daca unul vrea si unul nu) sau ...ne lasam surprinsi. (depinde cat vrea si cat stie sa traga de timp cel ce vrea sa traga de timp).
daca partile se inteleg inclusiv asupra incredintarii minorului, nu se va mai efectua ancheta sociala si procesul se va judeca relativ repede.
partajul se poate judeca odata cu divortul sau separat, ulterior procesului de desfacere a casatoriei .
referitor la partaj se paote incheia si o tranzactie, daca exista intelegere intre partile procesuale .
taxa de timbru la partaj este in cuantum de 3% din valoarea masei partajabile.
In cazurile referitoare la incredintarea minorilor, ancheta sociala este oblgiatorie. Instanta va cita autoritatea tutelara in vederea efectuarii anchetei sociale la domiciliile partilor.Lipsa referatului de ancheta sociala atrage nulitatea hotararii pronuntate.
Roxanel, de acord cu ella. Ascultarea Autoritatii tutelare este obligatorie si asta se face prin ancheta sociala.
Nu diferentiaza legea dupa cum se inteleg sau nu partile.
Stiu ca unele instante "sar" peste ancheta sociala, dar asta nu inseamna ca este legal.
In functie de parti, procesul poate dura 1-2 luni sau 1-2 ani. In fond, ain apel, cu totul, nu stim, depinde de parti, de instanta, de actiune... Datele sunt infime ca sa dam o perioada, chiar si aproximativa.