avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Va rog sa mi oferiți o soluție pentru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Va rog sa mi oferiți o soluție pentru următoarea ...

Buna ziua,

Va rog sa mi oferiți o soluție pentru următoarea situație.
Urmează sa ma căsătoresc cu iubitul meu. Impreuna avem un copil de 6 ani însă el mai are un copil dintr-o relație anterioara.
Atat el cat si eu, deținem cate un apartament luat cu credit înainte de a ne cunoaște. Creditul meu nu o sa fie achitat pana la momentul căsătoriei și foarte probabil nu nici în următorii 5 ani de căsătorie. Creditul lui, având un sold mai mic se va închide curând.
Devine soțul proprietar asupra apartamentului meu după cei 5 ani? Chiar dacă plățile se fac exclusiv din contul meu? O sa aibă copilul lui din cealaltă căsătorie la bunul meu?
Eu voi moșteni de la mama mea niște terenuri. Dacă eu voi deceda înaintea lui, o sa fie împărțite între fiul meu și soț? Împlinit și copilul lui o sa aibă parte?
Îmi doresc sa pot separa bunurile mele de ale lui, astfel încât copilul nostru sa aibă drept și atat la bunurile mele actuale și viitoare pe care le voi mosteni de la părinții mei. Ce urmează sa clădim impreuna, mi se pare cinstit sa fie împărțit.
Dacă vom locui în casa lui (bun dinaintea casatoriei) și decedează înaintea mea, poate fiul sau sa ma evacueze din casa?

Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: lilivasiliu , utilizator 08:33, 10 Iunie 2024
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Devine soțul proprietar asupra apartamentului meu după cei 5 ani?


Nu. Nici după 100 de ani. Este o legenda urbana proastă.


O sa aibă copilul lui din cealaltă căsătorie la bunul meu?


In mod direct nu, dar depinde de ordinea deceselor.

Eu voi moșteni de la mama mea niște terenuri. Dacă eu voi deceda înaintea lui, o sa fie împărțite între fiul meu și soț?

Da.

Împlinit și copilul lui o sa aibă parte?

Dacă decedati prima, vă vor moșteni soțul și copilul. Soțul are dreptul legal la 1/4, iar copilul dvs la 3/4.
Dacă soțul dvs vs avea pretenții la moștenire și nu va dori sa renunțe, mai departe, la decesul său, cota de 1/4 va fi moștenită de copilul său și de copilul pe care îl aveți împreună.
Acum...dvs știați situația când l-ati cunoscut. L-ati acceptat cu copil și ați mai făcut încă unul. Iar acum, primul copil a devenit un fel de Bau Bau.

Îmi doresc sa pot separa bunurile mele de ale lui, astfel încât copilul nostru sa aibă drept și atat la bunurile mele actuale și viitoare pe care le voi mosteni de la părinții mei.

Pai oricum sunt separate. Ce aveți fiecare dinaintea căsătoriei și ce veți moșteni de la părinți, va fi bun propriu.

Ce urmează sa clădim impreuna, mi se pare cinstit sa fie împărțit.
Dacă vom locui în casa lui (bun dinaintea casatoriei) și decedează înaintea mea, poate fiul sau sa ma evacueze din casa?

Nu, dar va fi și el coproprietar.
Și presupunând prin absurd ca va evacuează, aveți casa dvs unde sa va duceți.
Bună ziua!
Va mulțumesc frumos pentru răspuns.
Da, este adevărat ca eu atunci când l am cunoscut pe viitorul meu soț acesta avea un copil însă acestuia i a cedat un apartament cu 4 camere și o garsoniera. (Fără rate, achiziționate în timpul relației cu fosta lui partenera)
În momentul când eu l am cunoscut cumpărase actualul apartament cu credit, împreună plătim credit de 7 ani.
Nu este un Bau Bau, însă atata timp când fiul meu nu a avut parte(și nu ma deranjează deloc) la munca tatălui sau pana la vârsta de 42 de ani, nu mi se pare cinstit ca acesta sa aibă parte la bunurile mele.
Aveți vreo recomandare referitoare la un regim matrimonial potrivit pentru cerinta mea?
Putem face înainte de căsătorie un act notarial prin care el sa renunțe la dreptul pentru viitoare bunuri pentru care le ar putea moșteni de pe urma mea (bunuri de la părinții mei și apartamentul meu actual la care plătesc credit).
În același timp se poate stipula, cu acceptul lui, dreptul meu de a locui pana la moarte in acel apartament pe care noi impreuna l am renovat investind 60.000 euro, dacă se întâmplă decesul lui înaintea mea? (Și evident noi suntem casatoriti)

Mulțumesc
Ultima modificare: Duminică, 9 Iunie 2024
Manuela Rășină, administrator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Copilului lui nu va mosteneste pe dvs, ci soțul va mostenste daca decedați înaintea lui apoi sotul dvs ar putea prin partaj sa lase tot copilului dvs.
Regimul matrimonial nu va ajuta un cazul decesului, ci prin alte acte, testament, contract de intretinere etc, copilul lui ar putea fi înlăturat de la mostenire.
Nu e o treaba pe care sa o rezolvati pe forum, ar trebui sa mergeti la avocat pt consultație.
Ultima modificare: Duminică, 9 Iunie 2024
gi-jane2, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mergeti la notar si se rezolva foarte usor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cote parti succesiune nicoleta17 nicoleta17 Buna ziua, Eu sunt vaduva ,sotul meu a decedat in urma cu 15 ani,cand fetita noastra avea 2 ani.Acum un an am cumparat un apartament prin credit Prima Casa si ... (vezi toată discuția)
Donatie sau mostenire ? inger_parasit2013 inger_parasit2013 Buna ziua, Prin mostenire (in urma succesiunii) am obtinut bunuri mobile (o remorca) si imobile (un apartament) ale sotului meu in 2013,(sot pierdut intr-un ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar Felicia Geru Felicia Geru Buna ziua, In 2017 am făcut un credit ipotecar pe 17 ani și am achiziționat un apartament . Creditul a fost făcut pe numele meu, eram necăsătorită. In ... (vezi toată discuția)