avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua . Am și eu o întrebare . Am fost oprit de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua . Am și eu o întrebare . Am fost oprit de un echipaj ...

Buna ziua . Am și eu o întrebare . Am fost oprit de un echipaj de poliție pe drumul de centura cu viteza de 101 km . Pe acest sector in momentul de față se lucrează iar pe tot tronsonul nu este nici un indicator de limitare de viteza . Eu știu că înainte limita era 70km . Agentul care mă oprit mi-a zis că acum este limita de 50km . Dar eu nu am văzut nici un indicator. Permisul mi-a fost suspendat pe 90 zile . Credeți că dacă aș face contestație aș putea să îmi recapăt permisul ? . Multumesc
Cel mai recent răspuns: Brunetul82 , utilizator 17:21, 11 Iunie 2024
Vă rog să specificați exact locația și direcția în care vă deplasați specficata in procesul-verbal. Trebuie să clarificăm dacă exista vreun indicator care anunța intrarea în localitate, altfel ne bazăm doar pe presupuneri. Faptul ca existau construcii pe marginea drumului nu insemna ca segmentul respectiv de drum era in interiorul localitatii. Dacă vă aflați în afara localității, indicatorul de 70 km/h restricționa limita maximă de viteză de la 90 km/h (pentru drum național) la 70 km/h. În absența acestui indicator, limita maximă revine la 90 km/h. Dacă vă aflați în localitate, indicatorul stabilea o limită superioară a vitezei normale, de la 50 km/h la 70 km/h. În lipsa acestuia, limita maximă de viteză revine la 50 km/h.
Ultima modificare: Marți, 11 Iunie 2024
Instructor auto Mircea Crisan, utilizator
Buna ziua . În procesul VB scrie că am condus mașina pe drumul de centura in zona limitată cu 50km/h având viteza de 101km/h depășind viteza locală maximă admisă pe sectorul de drum cu 51km/h . Doar că pe acel sector nu este nici un indicator de viteza . Iar înainte limita pe acel sector cum eu o știam și toată lumea o știa era de 70km/h. Eu cum mă informez că acolo este 50km/h când eu știam ce era 70km/h. Din punctul meu de vedere ar fi trebuie sa fi lăsat indicatorul de 70km/h tăiat și pus unul de 50km/h că să informeze șoferii.
Și ar mai fi ceva . Mi s-au dat 10 puncte amendă adică 1650 lei iar la jumătatea sumei scrie 742,5 este bine ?

Din ceea ce am observat pe Google Maps, Strada "Drumul de Centură" se află în interiorul localității. Acest lucru implică că, în absența unui indicator de limitare a vitezei, limita legală maximă de viteză este, într-adevăr, de 50 km/h. Faptul că în trecut a existat un indicator de limitare a vitezei la 70 km/h nu are mare relevanță în prezent.


Brunetul82 a scris:

Și ar mai fi ceva . Mi s-au dat 10 puncte amendă adică 1650 lei iar la jumătatea sumei scrie 742,5 este bine ?

Punctul de amendă pentru anul 2024 este de 165 lei, ceea ce înseamnă că amenda primită este de 1650 lei, iar jumătate din această sumă este 825 lei. Este posibil ca scrisul domnului polițist să fie mai neclar și să fi citit greșit cifra 8 în loc de 74. Chiar dacă suma este scrisă greșit, nu puteți cere anularea procesului-verbal doar pentru acest motiv. Este vorba doar de o greșeală materială, care se poate corecta ulterior. Nici în cazul în care suma ar fi fost omisă complet, nu se putea cere anularea procesului-verbal doar pe acest fapt, deoarece această omisiune nu atrage automat anularea procesului-verbal.
Numai lipsa unor elemente esențiale precum numele și prenumele agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, codul numeric personal, (denumirea și sediul persoanei juridice), fapta săvârșită, data comiterii sau semnătura agentului constatator atrage nulitatea din oficiu a PV.
"OG nr. 2/2001, art 17: Lipsa uneia dintre mențiunile privind numele și prenumele agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, lipsa denumirii și a sediului acesteia, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată și din oficiu."
Omisiunea de a completa valoarea sancțiunii nu atrage nulitatea din oficiu. Trebuie să dovediți că prin această greșeală v-a fost afectat interesul. În acest caz, este vorba însă doar de o eroare materială, care se poate corecta ulterior. Pentru a cere anularea procesului-verbal din cauza acestei erori, trebuie să demonstrați că v-a fost astfel prejudiciat interesul. Acest lucru este dificil de dovedit, deoarece suma totală o aveți scrisă corect în procesul-verbal.

Alte discuții în legătură

Limita de viteza pe niste sectoare de drum kir kir Buna ziua. Am o intrebare cu privire la codul rutier intr-o anumita situatie. Se da o localitate la intrarea in localitate pe panoul de anunta intrarea in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,ma poate ajuta cineva cu un model de contestare a unui ... mary50 mary50 Buna ziua,ma poate ajuta cineva cu un model de contestare a unui proces verbal pentru o amenda primita de sotul meu pentru viteza. In proces scrie ca a avut ... (vezi toată discuția)
Nedumerire amenda radar. mariuss_suciu mariuss_suciu Buna seara. Azinoapte, in timp ce conduceam dinspre Sebes spre Sibiu, in comuna CRISTIAN, am fost inregistrat de cei de la rutiera ruland cu viteza de 95km/h ... (vezi toată discuția)